12.3 C
Athens
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020
Αρχική Οικονομία Το οικονομικό αποτύπωμα του «κορωνοϊού της Ουχάν»

Το οικονομικό αποτύπωμα του «κορωνοϊού της Ουχάν»


Του Βασίλη Δόγκα,

Μετά το μπαράζ κρουσμάτων στην Κίνα, ο COVID-19 (κορωνοϊός ή πιο συγκεκριμένα “Κορωνοϊός της Ουτάν”) «ταξίδεψε» σε 36 περίπου χώρες και προκάλεσε το θάνατο περίπου 4.200 ανθρώπων από τους συνολικά 120.000 σχεδόν νοσούντες. Ασθενής, πλέον, φαίνεται να είναι και η παγκόσμια οικονομία, καθώς νέο κραχ παρατηρήθηκε στα χρηματιστήρια, στα οποία καταγράφονται οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με μείωση αξίας των μετοχών κατά 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Όπως και κάθε περίοδος αβεβαιότητας, έτσι και αυτή, σηματοδοτήθηκε με αύξηση των συναλλαγών χρυσού, «σπρώχνοντας» τους καταναλωτές στο πολύτιμο μέταλλο που θεωρείται ασφαλές σε τέτοιες περιόδους.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου κέρδισε 28,1 επιπλέον δολάρια ή 1,8% επιπλέον στα 1.594,8 δολάρια ανά ουγγιά, καλύπτοντας ένα μέρος από το χαμένο έδαφος της προηγούμενης συνεδρίασης. Την Παρασκευή 21/2, το πολύτιμο μέταλλο είχε καταγράψει βουτιά σχεδόν 5%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2013. Η ελάττωση των τιμών δεν έδειξε σημάδια επιβράδυνσης, βλέποντας τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές να κάνουν βουτιά 2-3% μετά το άνοιγμα τους.

Ακόμη, η συνεχιζόμενη αναζήτηση ασφαλειών υγείας, με σκοπό την αποζημίωση σε περίπτωση προσβολής από τον ιό, ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα. Οι βασικές προβλέψεις για τις επόμενες εβδομάδες είναι ότι η Fed (κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ) θα μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και ότι οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν, επιχειρώντας να προστατεύσουν τις δικές τους οικονομίες και να αποτρέψουν μία παγκόσμια ύφεση. Αναλυτές λένε ακόμη ότι τα προθεσμιακά επιτόκια της Fed προεξοφλούν τώρα μία πιθανότητα 75% για μία μείωση 25 μονάδων βάσης (25% πτώση) στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική, η οποία θα γίνει στις 17-18 Μαρτίου.

Ο δείκτης μετοχών MSCI, ο οποίος παρακολουθεί σχεδόν 50 χώρες και αποτελεί έναν από τους βασικούς παγκόσμιους δείκτες, σημείωσε πτώση 1% μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και μειώθηκε σχεδόν 10% μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, έχοντας χειρότερο επίπεδο από αυτό του Οκτώβρη του 2008. Οι μετοχές της Wall Street έκαναν βουτιά μεγέθους 4,4% την περασμένη Πέμπτη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερή τους πτώση από τον Αύγουστο του 2011. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, γνωστός και ως «δείκτης φόβου», εκτινάχθηκε στις 39,16 μονάδες, που είναι το υψηλότερό του επίπεδο εδώ και περίπου δύο χρόνια, έναντι 11-20 μονάδων στις οποίες κυμαίνονταν τους προηγούμενους μήνες.

«Θύμα» του κορωνοϊού είναι χωρίς εξαίρεση και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από τις αρχές του έτους έχει «χάσει» περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της συνεδρίασης της 24ης Μαΐου 2019, καταγράφοντας μέσα σε μερικές μόλις συνεδριάσεις συνολικές απώλειες 13,91%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν η πιο κερδοφόρος αγορά παγκοσμίως το 2019, με κέρδη 50% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και ράλι του τραπεζικού δείκτη (+101,04%), ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς είχε αυξηθεί κατά 16,5 δισ. ευρώ!

Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου απήλθαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και περισσότερο από ένα έτος, καταγράφοντας πτώση 12% μέσα στην περασμένη εβδομάδα, ενώ οι τιμές όλων των σημαντικών βιομηχανικών μετάλλων μειώθηκαν από 3% έως και 6%. Άσχετα με τα προαναφερθέντα, ακόμη κι αν δεν είναι γνωστό το πότε και το πού θα τελειώσει η υποχώρηση στο ΧΑΑ, οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μετά από εξομάλυνση της προκαλούμενης από τον κοροναϊό κατάστασης, θα μπορούσε να επικυρωθεί η υψηλή αγοραστική δράση, αλλά και η επαναφορά της αγοράς στα προηγούμενα υψηλά της επίπεδα.


Βασίλης Δόγκας

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το ’97. Μεγάλωσε στα Γρεβενά και μερικά χρόνια μετά επέστρεψε για την πραγματοποίηση των σπουδών του, στη σχολή οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κάτοχος μέτριας γνώσης της Γαλλικής γλώσσας και άριστη της Αγγλικής. Λάτρης των αθλημάτων και συγκεκριμένα του τρεξίματος, ενώ αγαπημένη του ασχολία είναι η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν: Αντίδραση στη νίκη του Biden;

Της Σοφίας Μηλιοπούλου, Τους τελευταίους 3 μήνες, ολόκληρη η διεθνή κοινότητα παρακολουθεί αναπόσπαστα και αναμένει υπομονετικά τις αμερικανικές εκλογές και κυρίως το αποτέλεσμά τους. Η...

Το «χέρι του Θεού» στη φυσική του θέση

Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη, Ο παγκόσμιος αθλητισμός, από το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου 2020, είναι πιο φτωχός. Ο σπουδαίος Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα δεν είναι πια μαζί...

Η ποινική αντιμετώπιση των νεαρών ενηλίκων

Της Θένιας Λαμπρινουδάκη, Το ελληνικό ποινικό σύστημα διαρθρώνεται κυρίως σε δύο ευρείες κατηγορίες και συστηματικές με κριτήριο την ποινική αντιμετώπιση, με την πρώτη κατηγορία να...

Online culture in the age of coronavirus

By Niki Angelopoulou,  Due to the recent Covid-19 pandemic the majority of theatres, cinemas, museums and galleries are closed. However, the quarantine did not stop...