23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ επίθεση του αστυνομικού στην ΑΣΟΕΕ και οι δηλώσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Η επίθεση του αστυνομικού στην ΑΣΟΕΕ και οι δηλώσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης


Της Ανδριάνας Γιάτσιου,

Προβλήματα φαίνεται να εμφανίζονται και πάλι γύρω από το πανεπιστημιακό άσυλο. Μετά από το περιστατικό με την είσοδο του οπλοφόρου ειδικού φρουρού στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ, δριμεία κριτική έσπευσε να ασκήσει η αντιπολίτευση. Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ ο ειδικός φρουρός απείλησε τους φοιτητές στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, συγκεκριμένα ανέφερε πως «οι εικόνες στην ΑΣΟΕΕ προσβάλλουν βάναυσα το ελληνικό πανεπιστήμιο». Σε απάντηση αυτού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας απάντησε δηλώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να προσφέρει πολιτική κάλυψη στους τραμπούκους, που είχαν μετατρέψει τα Πανεπιστήμιά μας σε άντρο βίας και ανομίας».

Αναλυτικά, έθεσε ορισμένα ερωτήματα, ζητώντας από τον κ. Χαρίτση και τον ΣΥΡΙΖΑ να τα απαντήσουν. Τα ερωτήματα είναι τα εξής: πρώτον, εάν γνωρίζουν ότι ο αστυνομικός σύρθηκε βιαίως εντός του προαυλίου χώρου, δεύτερον, εάν θα ζητήσει κάποιος συγγνώμη από τον ίδιο ή την οικογένεια του για το γεγονός ότι υπέστη άνανδρη επίθεση και σωματικές βλάβες και τρίτο και τελευταίο ερώτημα, γιατί δεν καταδικάζονται αυτοί που έκλεισαν τους δρόμους, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και κρύφτηκαν στο Πανεπιστήμιο. Συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να προσφέρει πολιτική κάλυψη στους τραμπούκους, που είχαν μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε άντρο βίας και ανομίας, χωρίς να ενδιαφέρονται τότε για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τα δικαιώματα των φοιτητών, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού». Τέλος, κάλεσε την αντιπολίτευση να εννοήσει ότι το άσυλο ανομίας και βίας καταργήθηκε.

Βίντεο που αναρτήθηκε, δείχνει τον ειδικό φρουρό περικυκλωμένο από δράστες της εις βάρος του επίθεσης, να κρατούν καδρόνια, ενώ του ζητούν φορτικά να αφήσει κάτω το όπλο, ή «γκάνι», όπως χαρακτηριστικά ακούγεται. Στο ντοκουμέντο, ο φρουρός ακούγεται να δηλώνει «αστυνομία», και σε κάποια στιγμή να λέει «Φύγετε, αφήστε με να φύγω και θα φύγω». Η ομάδα των 30 ατόμων του επιτέθηκε, σέρνοντας τον στο προαύλιο της σχολής όπου αμυνόμενος προέταξε το υπηρεσιακό του όπλο για εκφοβισμό, χωρίς να προβεί σε χρήση του. Φαίνεται να αναγνωρίστηκε από τα διακριτικά της στολής του, την οποία φόραγε κάτω από τα πολιτικά του ρούχα. Διμοιρία έσπευσε στο σημείο, η οποία δέχθηκε, επίσης, επίθεση, από την ίδια ομάδα, προκαλώντας, κατ’ αυτό τον τρόπο, περαιτέρω ένταση.

Ο ειδικός φρουρός απεγκλωβίστηκε με τη βοήθεια της διμοιρίας που έφτασε στο σημείο και προσκομίστηκε στο 401 ΓΣΝ Αθηνών. Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε διοικητική διερεύνηση του περιστατικού. Στην ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, αναφέρεται συγκεκριμένα, «Μεσημβρινές ώρες σήμερα (24 Φεβρουαρίου 2020) αστυνομικός της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά μετέβη, εκτός υπηρεσίας με την ιδιωτική του μοτοσικλέτα, έξωθεν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για να παραλάβει οικείο του πρόσωπο. Στο σημείο δέχτηκε επίθεση από τριάντα περίπου άτομα, τα οποία τον χτύπησαν προκαλώντας του σωματικές βλάβες, ενώ επιπλέον προκάλεσαν σημαντικές φθορές στη μοτοσικλέτα. Του αφαίρεσαν, δε, και το προστατευτικό κράνος. Ακολούθως τον έσυραν στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου, όπου, αμυνόμενος στην επίθεση που συνεχιζόταν, προέταξε το υπηρεσιακό του όπλο για εκφοβισμό, χωρίς να κάνει χρήση».


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδριάνα Γιάτσιου
Ανδριάνα Γιάτσιου
Γεννημένη το 1997, κατάγεται από τα Γρεβενά και διαμένει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Κατεύθυνση της είναι η Αρχαιολογία, την οποία αγαπά από μικρό παιδί. Έχει άριστη γνώση αγγλικών και μέτρια γνώση γερμανικών. Στον ελεύθερό της χρόνο, μελετά ιστορία με ιδιαίτερη προτίμηση στη νεότερη και διαβάζει αγγλική λογοτεχνία.