33.3 C
Athens
Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΕυρώπηΑποποινικοποίηση των βιασμών στην Τουρκία βάσει νομοσχεδίου

Αποποινικοποίηση των βιασμών στην Τουρκία βάσει νομοσχεδίου


Της Σοφίας Ζαφειροπούλου,

Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στην τουρκική Βουλή στο τέλος του μήνα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα σε άνδρες, που κατηγορούνται για βιασμό ανήλικων κοριτσιών, να αποφύγουν την ποινική δίωξη, εφόσον παντρευτούν τα θύματά τους. Η αλλαγή της νομοθεσίας αφορά τουλάχιστον 4.000 άνδρες βάσει της Τουρκικής εφημερίδας  “Χουριέτ”. Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε από την τουρκική κυβέρνηση ως αναγκαία λύση που αποσκοπεί στην εξάλειψη της θυματοποίησης αυτών των οικογενειών. Ωστόσο, δεν είναι παρά μια απόπειρα της κυβέρνησης να συγκαλύψει τους βιασμούς εξαφανίζοντας τα στοιχεία της αυξανόμενης με ταχύτατους ρυθμούς βίας κατά ανήλικων κοριτσιών και γυναικών στην Τουρκία. Βάσει ερευνών η Τουρκία είναι μια από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά τιμωρίας των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας.

Τις απόψεις του για την θέση της γυναίκας στην τουρκική κοινωνία έχει εκθέσει αρκετές φορές στο παρελθόν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με δύο δηλώσεις του να ξεχωρίζουν λόγω του μισογύνικου και αναχρονιστικού χαρακτήρα τους. Συγκεκριμένα κατά το έτος 2014 στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής δήλωσε δημόσια ότι είναι «ενάντια στη φύση» η ισότητα των φύλων, συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα δυο χρόνια μετά, το 2016 προέτρεψε δημοσίως τις γυναίκες να κάνουν τουλάχιστον τρία παιδιά έκαστη καθώς μόνον κατά αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθούν και προχωρώντας χαρακτήρισε ως «ατελή» κάθε γυναίκα που δεν έχει βιώσει την μητρότητα. Το νομοσχέδιο αποτελεί δεύτερη προσπάθεια της Τουρκίας να αποποινικοποιήσει τον βιασμό. Παρόμοιό του είχε κατατεθεί από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος το έτος 2016, προέβλεπε την απαλλαγή των κατηγορούμενων, εφόσον είχαν κάνει σεξ με ανήλικα άτομα «χωρίς απειλές και άσκηση βίας». Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε.

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών και οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών καλούν τη κυβέρνηση να το αποσύρει υποστηρίζοντας πως κατά αυτόν τον τρόπο ανοίγει τον δρόμο για την παιδική κακοποίηση και την σεξουαλική εκμετάλλευσή τους. Ο Suad Abu-Dayyeh, ακτιβιστής που δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή και το Πακιστάν για την μη κυβερνητική οργάνωση «Ισότητα Τώρα» δήλωσε: “Χάρη στις εκστρατείες των ακτιβιστών και των νομοθετών για τα δικαιώματα των γυναικών, η Αίγυπτος, η Ιορδανία ο Λίβανος, το Μαρόκο, η Τυνησία και η Παλαιστίνη έχουν εξαλείψει όλα αυτά τα κενά τα τελευταία χρόνια. Οι Τούρκοι νομοθέτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτές τις προόδους για την κατάργηση των νόμων που εισάγουν διακρίσεις λόγω φύλου“.

Εν κατακλείδι, παρόλο που η νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι τα δεκαοκτώ, βάσει κυβερνητικής έκθεσης που δημοσιεύθηκε το έτος 2018, 428.000 ανήλικα κορίτσια παντρεύτηκαν την τελευταία δεκαετία. Επομένως, καθίσταται σαφές πως η πρακτική αυτή είναι διαδεδομένη κυρίως στην Τουρκική επαρχεία. Είναι πιθανόν, εάν καταφέρει να κυρωθεί να οδηγήσει σε αύξηση των ήδη υψηλών ποσοστών βίας κατά γυναικών και παιδιών, καθώς νομιμοποιεί τη νοοτροπία πως οι γυναίκες είναι αντικείμενα κτήσης και απλώς υπάρχουν για σεξουαλική ικανοποίηση. Παγκοσμίως σχεδόν 39.000 ανήλικα κορίτσια παντρεύονται κάθε ημέρα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως νομικές ρήτρες αυτού του τύπου υπάρχουν σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, βέβαια τα τελευταία χρόνια έχουν καταργηθεί κατόπιν αντιδράσεων στην Ιορδανία, το Λίβανο και την Τυνησία.


   

Σοφία Ζαφειροπούλου

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαφειροπούλου
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια.