17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 20/1 - 24/1

Financial Report: 20/1 – 24/1


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

20/01/2020: Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ξεπερνώντας μάλιστα το φράγμα των 940 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,64%, στις 940,20 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 932,14 μονάδων και των 940,20 μονάδων.

Σε μία ακόμα συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η θετική στάση των αγοραστών, που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, οδηγώντας την αγορά στην πέμπτη συνεχή ανοδική συνεδρίαση και αγγίζοντας νέα υψηλά. Η αγορά αναμένει θετικά επιχειρηματικά νέα προς μια νέα ανοδική κίνηση. Η μείωση του φόρου στα μερίσματα ανοίγει την όρεξη στις εισηγμένες, ενώ η εγχώρια αγορά παρακολουθεί την αύξηση του ΑΕΠ, που παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία, καθώς και τις αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να συνεχίζει την έκδοση νέων ομολόγων.

Την ίδια ώρα, κρίσιμη σημασία για τους επενδυτές θα έχει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Θεσμών, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προωθεί τη θέση για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, μέσα από την άμεση ή έμμεση μείωση των πλεονασμάτων. Μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε το δρόμο για μια εμπροσθοβαρή μείωση φόρων και εισφορών, στοχεύοντας στην αύξηση των επενδύσεων και την απογείωση της οικονομίας. Θετικές οικονομικές ειδήσεις θα έδιναν μεγάλη δύναμη και ορμή στην ελληνική αγορά προς νέα υψηλά.

21/01/2020: Από τα χαμηλά, στα ψηλά την Τρίτη το Χρηματιστήριο, που μετά την σημαντική πτώση στην αρχή της συνεδρίασης έκανε την ανατροπή και έκλεισε ανοδικά.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% και στις 942,27 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ 928,66 μονάδων και 943,66 μονάδων.

Σε μία συνεδρία με νευρικότητα και έντονη μεταβλητότητα, η αγορά κατάφερε, εκκινώντας από απώλειες 1,23%, να κάνει την ανατροπή και να κλείσει σε θετικά εδάφη. Πέραν του διεθνούς αρνητικού κλίματος, η αγορά δεν είχε σημαντικούς αρνητικούς καταλύτες που θα μπορούσαν να την επηρεάσουν. Συνεδριάσεις διορθώσεων είναι αναμενόμενες σε μια αγορά που βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι και έχει μπροστά της αρκετές θετικές εξελίξεις.

Η Ελλάδα λαμβάνει σταθερά θετικά μηνύματα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και το αίτημα για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Κεντρικό ζήτημα για την εγχώρια οικονομική επικαιρότητα αποτελεί ο ερχομός των επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα και η αξιολόγηση, μετά τις συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Στην ατζέντα είναι ζητήματα, όπως το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μαζί με το ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και κυρίως, η ενεργοποίηση του σχεδίου “Ηρακλής” και το νέο πτωχευτικό δίκαιο για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Επιπλέον, άλλη μια θετική εξέλιξη που βοήθησε στην αλλαγή του κλίματος στο χρηματιστήριο ήταν και το swap των 3 ελληνικών ομολόγων ύψους 3,3 δισ. από την Εθνική, που προέβη το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση αυτή βελτιώνει σημαντικά την κερδοφορία της Εθνικής, με αποτέλεσμα την κάλυψη σημαντικού μέρους των κεφαλαιακών της αναγκών. Αυτό ενισχύει τις δυνατότητες συμμετοχής της στο πρόγραμμα “Ηρακλής”, ενώ αποτελεί και όφελος για τους μετόχους της τράπεζας.

22/01/2020: Με μικρή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο που βρήκε δυνάμεις να κρατηθεί πάνω από τις 940 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,07% και στις 942,92 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 940,26 μονάδες και το υψηλότερο στις 944,87 μονάδες.

Παρά τη νευρικότητα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση, η ελληνική αγορά βρήκε και πάλι τις δυνάμεις να αντιδράσει, με τη βοήθεια τίτλων όπως των Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Μάλιστα, κατάφερε όχι μόνο να κρατηθεί πάνω από τις 940 μονάδες, αλλά και να συμπληρώσει την έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Ο ΓΔ δεν έχει σημειώσει αρνητική συνεδρίαση από τις 13 Ιανουαρίου. Οι συναλλακτικοί ρυθμοί μένουν χαμηλά, με τις προσυμφωνημένες πράξεις να καλύπτουν μεγάλο μέρος του τζίρου της αγοράς, προκαλώντας μια αστάθεια στην αγορά που προς ώρας είναι διαχειρίσιμη.

Η αγορά τηρεί ξεκάθαρη στάση αναμονής, ελλείψει σημαντικών ειδήσεων, αναμένοντας τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος, όπως το νέο ασφαλιστικό, οι επαφές κυβέρνησης και Θεσμών στο πλαίσιο της αξιολόγησης και έπειτα η επόμενη σύνοδος των εκπροσώπων των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, κρίσιμη κρίνεται για την αγορά η αξιολόγηση του οίκου Fitch που αναμένεται την Παρασκευή, ώστε να φανεί αν το θετικό κλίμα για την Ελλάδα θα αρχίσει να εξαργυρώνεται με μια αναβάθμιση, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται και το πρώτο τεστ της ελληνικής κυβέρνησης στις αγορές για το 2020, με ένα νέο 15-ετές ομόλογο που θα αποτελέσει ορόσημο για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας.

23/01/2020: Με ήπια διόρθωση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη, διακόπτοντας το επταήμερο ανοδικό σερί.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,40% και στις 939,17 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 936,19 μονάδων και των 942,08 μονάδων.

Η αγορά έδειξε να χάνει τον έλεγχο, αφήνοντας στους πωλητές να κυριαρχήσουν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ωστόσο, βρήκε στηρίξεις και έμεινε σε επαφή με τις 940 μονάδες. Στη διόρθωση συνέβαλε και η πτώση των ευρωαγορών, καθώς οι ανησυχίες για τις προεκτάσεις μιας επιδημίας κοροναϊού είναι μεγάλες. Υπάρχει έντονη ανασφάλεια στους επενδυτές για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού για τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, της Κίνας.

Σε εσωτερικό επίπεδο, οι προσυμφωνημένες πράξεις και τα πακέτα στον τραπεζικό κλάδο συνεχίστηκαν για ακόμα μία μέρα σε σημαντικό βαθμό, με την Eurobank και την Alpha Bank να βρίσκονται στο προσκήνιο. Μάλιστα, και οι δύο τίτλοι δεν ακολούθησαν την πτωτική πορεία της αγοράς, προσφέροντας στηρίξεις στον ΓΔ. Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο είναι θετικές, με την Alpha Bank να έχει λάβει θετικά μηνύματα στο road show που πραγματοποίησε στο Λονδίνο, κάτι που δείχνει και τη γενικότερη κατεύθυνση των ελληνικών τραπεζών.

Τέλος, σε νέα της ανάλυση, η Citigroup χαμήλωσε τις προσδοκίες για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, αναμένοντας μόνο αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές από σταθερές και όχι του rating, το οποίο βρίσκεται στο “ΒΒ-“. Όπως έχει διαμηνύσει ο Οίκος, η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί εάν επιτύχει μείωση του χρέους, διατηρήσιμη ανάπτυξη, δημοσιονομική πειθαρχία, καλές σχέσεις με τους πιστωτές της, όπως και μείωση του τραπεζικού κινδύνου.

24/01/2020: Ισχυρή άνοδος στο κλείσιμο της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να αγγίζει μετά από χρόνια τις 950 μονάδες.

Ειδικότερα, έκλεισε με κέρδη 1,01% στις 948,64 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 941,47 μονάδων και των 949,20 μονάδων. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,54%, με τον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο να σημειώνει επίσης κέρδη 0,45%.

Το θετικό κλίμα επέστρεψε στο ελληνικό χρηματιστήριο, αν και εξακολουθεί να κινείται επιφυλακτικά και προσεκτικά, φτάνοντας ένα βήμα πριν τις 950 μονάδες. Η εγχώρια αγορά κατέγραψε μία ακόμη ανοδική εβδομάδα, έχοντας πλέον επαφή με την τελευταία ισχυρή αντίσταση προς το νέο μεγάλο στόχο των 1.000 μονάδων. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μάλιστα, όλο το σύστημα δεικτών που παρακολουθούν την τάση του Γενικού Δείκτη παραμένει προσκείμενο υπέρ της συνέχισης της ανόδου.

Σε αυτό το κλίμα, στις αρχές του Φεβρουαρίου αναμένεται και προγραμματίζεται η αναχρηματοδότηση των ομολογιακών εκδόσεων αρκετών εισηγμένων εταιρειών. Η κινητικότητα αυτή συνάδει με την αισιοδοξία που καταγράφεται στη δευτερογενή αγορά και το ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για ελληνικά προϊόντα. Τέλος, ανεξάρτητα από την έκθεση της Fitch, που αναμένεται άμεσα, φαίνεται ότι έχουν δρομολογηθεί και σημαντικές ομολογιακές εκδόσεις για επόμενο διάστημα που θα ενεργοποιήσουν ακόμα περισσότερο την αγορά, με το ελληνικό δημόσιο να ετοιμάζεται για την έκδοση 15-ετούς ομολόγου και τις τράπεζες Αlpha Bank και Πειραιώς να ακολουθούν με εκδόσεις Tier II.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μανώλης Ανδριγιαννάκης
Μανώλης Ανδριγιαννάκης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.