6.8 C
Athens
Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021
Αρχική Ιστορία In Memoriam In Memoriam: Έντμουντ Χίλαρι

In Memoriam: Έντμουντ Χίλαρι


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ο Σέρ Έντμουντ Χίλαρι ήταν Νεοζυλανδός ορειβάτης και εξερευνητής, ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε και πάτησε στο Όρος Έβερεστ μαζί με τον οδηγό του Νορκγέι. Είχε τιμηθεί με τους τίτλους του Ιππότη της Περικνημίδας, του μέλους του Τάγματος της Νέας Ζηλανδίας και Ιππότη-Διοικητή του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Χίλαρι γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1919 και το πρώτο του επάγγελμα υπήρξε η μελισσοκομία, στο οποίο υπήρξε και πολύ πετυχημένος. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος τον βρήκε να μάχεται στα εφιαλτικά και εξοντωτικά πεδία των μαχών του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού. Ύστερα από την απόλυση του και το τέλος του πολέμου επέστρεψε στην γενέτειρα του, στο Όκλαντ, παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά.

Το 1953 υπήρξε η μεγάλη στιγμή της ζωής του. Ο Έντμουντ Χίλαρι έτρεφε μεγάλη αγάπη για τα όρη, την πεζοπορία και ειδικά την πρωτοπόρα πεζοπορία σε επικίνδυνα και δύσβατα μέρη ανά τη γη. Ύστερα από αρκετή σκέψη αποφάσισε να λάβει μέρος στην Αγγλική αποστολή που πρώτη «κατέκτησε» το όρος Έβερεστ, σπάζοντας το ρεκόρ κατάκτησης της μεγαλύτερης κορυφής του όρου Ιμαλάια. Ο Χίλαρι ήταν μόλις τριάντα τρία χρονών. Στις 29 Μαΐου μαζί με τον οδηγό του Νόργκει πατούσαν την κορυφή του όρους. Περιέγραψε το κατόρθωμα του ως μια προσπάθεια να φτάσεις στο φεγγάρι χωρίς την βοήθεια της τεχνολογίας. Όμως ο Χίλαρι πεισματικά αρνούνταν ότι ο ίδιος υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στην απάτητη και άγρια κορυφή, ενώ το παραδέχθηκε μόλις το 1986, ύστερα από τον θάνατο του Νεπαλέζου οδηγού του.

Οι διακρίσεις του όμως δεν τελειώνουν εδώ χάρη στο ασίγαστο εξερευνητικό πνεύμα του. Κατά τα έτη 1957 – 1958 ο Χίλαρι ήταν από τους αρχηγούς της αποστολής που για πρώτη φορά διέσχισε από ξηράς την Ανταρκτική Ήπειρο, από τη μία άκρη ως την άλλη.

Το 2007 ταξίδεψε στη βάση Σκότ της Αμερικής μαζί με την επικεφαλής πρωθυπουργό Έλεν Κλάρκ. Στις 22 Απριλίου όμως του 2007 και ενώ βρισκόταν σε ένα ακόμα ταξίδι στο Καντμαντού ύστερα από πτώση υπέστη τραύματα και νοσηλεύτηκε έπειτα από την επιστροφή του στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Έντμουντ Χίλαρι πέθανε στις 11 Ιανουαρίου του 2008 έπειτα από καρδιακό επεισόδιο.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Αρχισυντάκτης Έκδοσης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια γύρω από την εθνική ασφάλεια και άμυνα ενώ αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα πνοή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την επανένταξη των Ηνωμένων Πολιτειών (?)

Του Ανδρέα-Άγγελου Σκόνδρα, Η κυβέρνηση του Joe Biden το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπαθεί να επανεξετάσει όλες τις βιαστικές και άσκοπες ενέργειες του προκατόχου της. Οι...

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας

Της Παρής Στεφανή, Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας είναι η ανώτατη εκκλησιαστική αρχή της Εκκλησίας της Ελλάδος, και συγκεκριμένα από το έτος 1923. Πρόεδρός της...

凌遲: Death by a thousand cuts

By Theofanis Fousekis, Throughout the history of our world, there have been many examples where people fought against the ruling class or the opposite. One...

Η έκρηξη της επανάστασης στη Μάνη και οι πρώτες κινήσεις των Μανιατών

Του Γιώργου Δαλακούρα, Η Μάνη, μία από τις σπουδαιότερες και μαχητικότερες περιοχές της Πελοποννήσου, υπήρξε κοιτίδα εξέγερσης και ξεσηκωμού των Ελλήνων. Ο επαναστατικός αναβρασμός της...
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια γύρω από την εθνική ασφάλεια και άμυνα ενώ αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.