18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Shirley Chisholm

In Memoriam: Shirley Chisholm


Του Μηνά Στραβοπόδη,

Η Shirley Chisholm γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1924 στο Brooklyn της Νέας Υόρκης. Ο λόγος που έμεινε στην ιστορία είναι διότι αποτέλεσε την πρώτη Αφρο-αμερικανίδα, η οποία εξελέγη στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της τα πέρασε στο Brooklyn, αλλά και στα Barbados μαζί με την γιαγιά της. Μετά την αποφοίτησή της από το Brooklyn College το 1946, ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα ως δασκάλα και λίγο αργότερα έκανε μεταπτυχιακό στην βασική εκπαίδευση (elementary education) στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Έτος σταθμός στην καριέρα της αποτέλεσε το 1968, όταν και εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο εκπροσωπώντας την πολιτεία της Νέας Υόρκης και έκτοτε επανεκλέχθηκε για έξι φορές. Ωστόσο, πέρα από το γεγονός αυτό, η Shirley Chisholm αποτέλεσε και την πρώτη Αφρο-αμερικανίδα, η οποία έβαλε υποψηφιότητα για την διεκδίκηση του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος, το 1972. Εάν και η προεκλογική της εκστρατεία ήταν έντονη και ήταν πολύς ο κόσμος που την υποστήριζε, παρόλα αυτά δεν κατάφερε να φτάσει την επιρροή που είχε ο Γερουσιαστής George McGovern, ο οποίος εν τέλει επικράτησε και πήρε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πέραν όμως από την πολιτική της καριέρα, η Shirley Chisholm έγραψε δύο βιβλία (Unbought and Unbossed, 1970 & The Good Fight, 1973) και ασχολήθηκε ενεργά με την κοινωνία των πολιτών όντας συν-ιδρύτρια της Unity Democratic Club στο Brooklyn, ιδρυτικό μέλος του National Organization of Women (NOW), αλλά και ενεργό μέλος του National Association for the Advancement of Colored People (NAACP). Επίσης, όταν έπαψε να έχει την ιδιότητα του μέλους του Κογκρέσου (1983) άρχισε να διδάσκει στο Mount Holyoke College, όπου οι διαλέξεις της έγιναν πολύ δημοφιλείς στους εκπαιδευτικούς κύκλους.

Η Shirley Chisholm ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία και έμεινε στην ιστορία για τον αγώνα της υπέρ των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σημαντικό αποτελεί το γεγονός ότι το 1993 εντάχθηκε στο εθνικό Hall of Fame γυναικών.

Απεβίωσε την 1η Ιανουαρίου του 2005 ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο στη Florida. Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, τον Νοέμβριο του 2015, της απονεμήθηκε, τιμής ένεκεν, το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας (Presidential Medal of Freedom).

 “If I can help to bring about the change and move in that direction, I will have made my contribution”.

~Shirley Chisholm~


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μηνάς Στραβοπόδης
Μηνάς Στραβοπόδης
Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με άριστα. Έχει υπάρξει αρθρογράφος στην Huffington Post Greece και έχει δημοσιεύσει και κάποια κείμενα στο Antenna News. Είναι πολύγλωσσος, καθώς ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Έχει συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ στις Βρυξέλλες και σε αρκετά συνέδρια προσομοίωσης. Επίσης, έχει υπάρξει ομιλητής σε συνέδρια του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς ασφάλειας, της Μέσης Ανατολής, των διεθνών οικονομικών και της πολιτικής φιλοσοφίας. Η φράση Carpe Diem ασκεί καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτεται και πράττει.