28.2 C
Athens
Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 2021
Αρχική Ιστορία In Memoriam In Memoriam: Αλέξανδρος Α’ της Ελλάδας

In Memoriam: Αλέξανδρος Α’ της Ελλάδας


Του Γιώργου Ναθαναήλ, 

Την 1η Αυγούστου 1893 γεννήθηκε ο δεύτερος γιος του διαδόχου στον θρόνο, Κωνσταντίνου. Το όνομά του ήταν Αλέξανδρος. Ο πατέρας του ανέβηκε στον θρόνο το 1913 μετά τη δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α’ στη Θεσσαλονίκη. Ο Κωνσταντίνος Α’ ήρθε σε σύγκρουση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο σχετικά με τη θέση της χώρας στον Μεγάλο πόλεμο. Έτσι, ο Κωνσταντίνος εκδιώχθηκε από τη χώρα το 1917. Ωστόσο, δεν παραιτήθηκε ποτέ από τον θρόνο.

Ο Αλέξανδρος είχε σπουδάσει στη σχολή Ευελπίδων και στη συνέχεια πολέμησε ως αξιωματικός του πυροβολικού στους Βαλκανικούς πολέμους. Δεν ήταν αυτός ο διάδοχος στον θρόνο της Ελλάδος, αλλά ο αδελφός του, Γεώργιος. Ωστόσο, κανείς δεν ήθελε να ανέλθει στον θρόνο ο Γεώργιος κι έτσι εκδιώχθηκε κι ο πραγματικός διάδοχος του θρόνου.

Στις 12 Ιουνίου 1917 ο Αλέξανδρος στέφθηκε βασιλιάς της χώρας ως Αλέξανδρος ο Α’ της Ελλάδας. Όμως, μέχρι το τέλος της ζωής του στα μάτια της οικογένειάς του ήταν ο Πρίγκιπας της Ελλάδος, που απλώς είχε γίνει τοποτηρητής του θρόνου έως ότου τελείωνε ο πόλεμος για να επιστρέψει ο πατέρας του.

Οι σχέσεις του νέου βασιλιά με τον πρωθυπουργό στην αρχή δεν ήταν ιδανικές. Ο Αλέξανδρος συνέχιζε να διατηρεί τη διχαστική πολιτική, στάση που αποδεικνύεται και μέσα από τη μυστική αλληλογραφία που διατηρούσε με την εξόριστη οικογένειά του. Ωστόσο, στη συνέχεια αντιλήφθηκε πως έπρεπε να συνεργαστεί με τον Βενιζέλο. Μάλιστα, ο ίδιος ζήτησε από τους στρατιωτικούς να μη συνωμοτούν εναντίον της κυβέρνησης. Το 1919 νυμφεύτηκε την Ασπασία Μάνου, με την οποία απέκτησαν μια κόρη που δε γνώρισε ποτέ. Η κόρη του παντρεύτηκε τον Πέτρο Β’ της Γιουγκοσλαβίας.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, η Ελλάδα συμμετείχε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατάφερε να επεκταθεί έως την αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Ωστόσο, ο βασιλιάς δεν είχε πολλές μέρες ζωής ακόμα. Στις 30 Σεπτεμβρίου 1920, κατά τη διάρκεια περιπάτου του στο κτήμα του Τατόι, ο σκύλος του ενεπλάκη σε καβγά με έναν μακάκο, που ήταν κατοικίδιο του κτήματος. Ο βασιλιάς προσπάθησε να χωρίσει τα δύο ζώα και τότε δέχθηκε τα δαγκώματα του δεύτερου μακάκου στη πλάτη και στο πόδι. Ο βασιλιάς κάλεσε γιατρό, ο οποίος περιποιήθηκε τις πληγές του, τις οποίες, όμως, δε θεώρησε απαραίτητο να καυτηριάσει.

Η κατάσταση της υγείας του βασιλιά επιδεινώθηκε την ίδια μέρα. Κλήθηκαν αμέσως οι καλύτεροι γιατροί της Αθήνας. Τότε διαπιστώθηκε η μόλυνση των πληγών. Προτάθηκε ο ακρωτηριασμός του βασιλιά, λύση, όμως, καθόλου αποδεκτή. Μετά από 7 εγχειρήσεις η υγεία του βασιλιά δε βελτιωνόταν. Το ημερολόγιο έγραφε 25 Οκτωβρίου 1920, όταν στις 4 μεσημβρινή και 12 λεπτά ο βασιλιάς εξέπνευσε, αφήνοντας τον θρόνο της χώρας και πάλι άδειο.


Γιώργος Ναθαναήλ

Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Fe-Memorance: Πόλα Κεντ Μίχαν

Της Ραφαέλας - Γεωργίας Τσιμτσιλή,  Η Πόλα Κεντ Μίχαν ήταν επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου 1931 στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας. Δεν αποφοίτησε από...

Φίμωση της μοναδικής δημοκρατικής φωνής του Χονγκ Κονγκ

Του Νικόλαου Τσελέντη, Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί μία πρώην βρετανική αποικία και ξεχωρίζει για το ιδιόμορφο πολιτικό του καθεστώς. Αφ’ ης στιγμής απέκτησε την ανεξαρτησία...

Η «παγίδα» της προσωρινής κράτησης

Της Μαρίας Μπουλιέρη, Βρισκόμαστε στη διάρκεια της ποινικής προδικασίας, δηλαδή στο στάδιο πριν από την διεξαγωγή της ποινικής δίκης και πριν από την έκδοση δικαστικής...

Søren Kierkegaard’s Either/Or: How should we live?

By Penny Theodorakopoulou, What is life? How are we supposed to live? What do we mean when we say, “good life” and “bad life”? What...
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.