14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 23/9 - 27/9

Financial Report: 23/9 – 27/9


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

23/09/2019: Ισχυροί κλυδωνισμοί για το Χρηματιστήριο Αθηνών στο ξεκίνημα της εβδομάδας και βίαιη επιστροφή στις 860 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,55% και στις 862,59 μονάδες, από τις 876,17 μονάδες της περασμένης Παρασκευής. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, κινήθηκε μεταξύ 860,98 μονάδων και 874,35 μονάδων.

Η πτώχευση της Thomas Cook βρέθηκε στο επίκεντρο στην αρχή της εβδομάδας και αποτέλεσε αφορμή για τους επενδυτές να κάνουν risk off από μια οικονομία προσανατολισμένη στον τουρισμό, όπως η ελληνική. Παρά τη θετική συγκυρία, ένα τέτοιο γεγονός, για μια οικονομία που βασίζει σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της στον τουρισμό, σαφώς και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές χαρακτηρίζεται εύθραυστο, με πολλούς ξένους αναλυτές να μην κρύβουν τις ανησυχίες τους για τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει η πτώχευση του παγκόσμιου ταξιδιωτικού κολοσσού της Thomas Cook σε άλλους κλάδους και εταιρίες.

Πάντως, μόλις «κοπάσει» το ζήτημα της Thomas Cook, η εγχώρια αγορά θα επικεντρώσει εκ νέου το ενδιαφέρον της στις συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών που άρχισαν στην Αθήνα. Στο επίκεντρο βρίσκονται ο προϋπολογισμός του 2020, το φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς και η λίστα εκκρεμοτήτων προηγούμενων αξιολογήσεων. Επόμενος σταθμός είναι το Εuroworking Group που θα λάβει χώρα αργότερα μέσα στην εβδομάδα, όπως επίσης και το καθιερωμένο «statement» των θεσμών που αναμένεται σύντομα.

Οι εξελίξεις, τέλος, στην Thomas Cook, επηρέασαν και την αγορά ομολόγων και δη τους ελληνικού τίτλους. Μέχρι το τέλος της ημέρας, όμως, οι κραδασμοί είχαν απορροφηθεί και η εβδομάδα ξεκίνησε με το ελληνικό 10-ετές να διαπραγματεύεται με απόδοση 1,33%, σημειώνοντας εκ νέου μικρή πτώση από την απόδοση της Παρασκευής.

24/09/2019: Θετική ήταν η αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τη χθεσινή πτωτική συνεδρίαση.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63%, από τις 862,59 μονάδες στις 868,01 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας, κινήθηκε μεταξύ των 861,83 μονάδων και των 868,16 μονάδων.

Με στήριγμα από τον τραπεζικό κλάδο, το ΧΑ κατάφερε να κλείσει σε θετικά εδάφη, αποτυπώνοντας και το θετικό κλίμα της αγοράς. Μπορεί η εγχώρια αγορά να βρίσκεται ακόμη υπό την «επήρεια» της πτώχευσης της Thomas Cook και των επιπτώσεων αυτής στην ελληνική οικονομία, αλλά, όπως έδειξε σήμερα, έχει τη δυνατότητα να αποτυπώσει το καλό κλίμα που υπήρξε στις πρώτες επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Σε αυτό βοήθησε και ο Draghi της ΕΚΤ, ο οποίος εξήρε την πρόοδο της Ελλάδας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ.

Στις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών κρίσιμης σημασίας είναι η εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού και και η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Στο μεταξύ, η εστίαση στρέφεται και στη σημερινή συνάντηση των θεσμών με τις διοικήσεις των τραπεζών, με μια ποιοτική αλλαγή να έχει συμβεί. Αυτοί αναμένεται να τονίσουν στις τράπεζες ότι πρέπει να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη αντί της περαιτέρω ενασχόλησης με τους «κόκκινους» δανειολήπτες. Αυτή η ποιοτική διαφορά είναι που αναμένει και η αγορά.

25/09/2019: Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών που κινήθηκε πτωτικά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,68%, καταλήγοντας στις 862,09 μονάδες, από τις 868,01 μονάδες την προηγούμενη. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 851,20 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 866,30 μονάδες.

Παρά την πίεση των πωλητών, ο ΓΔ κράτησε τις 860 μονάδες που κινδύνευσε να χάσει, με μια αντεπίθεση προς το τέλος της ημέρας. Πλέον, στις τρεις συνεδριάσεις που απομένουν για τον Σεπτέμβριο, που ιστορικά δίνει αρνητικά πρόσημα στην αγορά, το ΧΑ θα πρέπει να καλύψει το έδαφος που έχασε σήμερα, προκειμένου να σπάσει την παράδοση της πτώσης. Είναι, όμως, κάτι εφικτό, δεδομένου του ότι η νευρικότητα του Χρηματιστηρίου αποδίδεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η Thomas Cook, το Brexit και οι χειρισμοί Trump.

Άλλωστε και στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη που να αιφνιδίασε τους επενδυτές, δεδομένου του ότι στα δημοσιονομικά υπήρξε ταύτιση απόψεων. Παράλληλα, οι επισημάνσεις προς τις τράπεζες ήταν προς την κατεύθυνση που ήδη γνωρίζει η αγορά, της επιτάχυνσης των κινήσεων και για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Στο Υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει, επίσης, η προετοιμασία του εφαρμοστικού νόμου, ώστε, αφού λάβει το πράσινο φως από τις ευρωπαϊκές αρχές, να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Από την άλλη, επηρεασμένη από τις διεθνείς εξελίξεις, η αγορά ομολόγων παρουσιάζει από τις αρχές της εβδομάδας μια αστάθεια. Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έχει, μετά από καιρό, ανοδική τάση και ειδικά η απόδοση του 10-ετούς βρίσκεται πλέον στο 1,36%, από το χαμηλό του 1,33%.

26/09/2019: Επιστροφή στα κέρδη, εν μέσω επιφυλακτικότητας, για το Χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,47%, από τις 862,09 μονάδες στις 866,18 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας, κινήθηκε μεταξύ 862,60 μονάδων και 868,33 μονάδων.

Σε μια συνεδρίαση με νευρικότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμου στους περισσότερους τίτλους, το ΧΑ κατάφερε να κλείσει σε θετικά εδάφη. Η συναλλακτική δραστηριότητα, ωστόσο, παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, με τους επενδυτές να κινούνται προσεκτικά. Κι αυτό γιατί οι διεθνείς εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν την ευάλωτη οικονομία της χώρας και την πορεία ανάκαμψης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πτώχευση της Thomas Cook, που όπως έχει τονιστεί θα επηρεάσει σημαντικά την αγορά, η οποία δε γνωρίζει ακόμη τις ακριβείς προεκτάσεις των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.

Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα ολοκληρώθηκαν και μεταφέρονται σε επίπεδο Euroworking Group. Οι κρίσιμες ειδήσεις αναμένονται προς την περίοδο κατάθεσης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου, αλλά και της κατάθεσής του στις Βρυξέλλες στη συνέχεια. Την ίδια στιγμή, το δημοσιονομικό κενό που έβλεπαν οι Θεσμοί έχει συρρικνωθεί σημαντικά, αλλά υφίσταται. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει απόσταση περίπου 1 δισ. ευρώ ανάμεσα στις 2 πλευρές, γεγονός που προβληματίζει την αγορά για το ενδεχόμενο έκτακτων μέτρων για την κάλυψή του.

Παρ’ όλα αυτά, η Citigroup αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη, λόγω της ανάκαμψης της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την Ελλάδα. Η Citigroup εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1,8% και 1,9% τα έτη 2019 και 2020 αντίστοιχα, έναντι του 1,4% και του 1,5% που την τοποθετούσε πριν.

27/09/2019: Άνοδο για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει στα επίπεδα των 870 μονάδων.

Ειδικότερα, ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη 0,48%, από τις 866,18 μονάδες στις 870,35 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 865,02 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 871,70 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ωστόσο, έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 0,66%.

Η συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας είναι αυτή που θα καθορίσει το πρόσημο του μήνα. Το κλείσιμο του Αυγούστου ήταν στις 868,1 μονάδες και το Χρηματιστήριο είναι σε καλό δρόμο για έναν ακόμα θετικό μήνα μέσα στη χρονιά. Τα έως τώρα αποτελέσματα για τις εισηγμένες δείχνουν αύξηση στην κερδοφορία, ενώ ακόμα πιο ενθαρρυντική είναι η αναλογία κερδοφόρων-ζημιογόνων που κινείται σε αναλογία 3:1. Βρίσκεται μάλιστα στο καλύτερο σημείο των τελευταίων 10 ετών. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία υποδεικνύουν μια βελτίωση στα δεδομένα της Ελληνικής Αγοράς, το μέγεθος της οποίας θα φανεί αφού ενσωματωθεί το σύνολο των εισηγμένων.

Το ενδιαφέρον της αγοράς, το επόμενο διάστημα, θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία, όπως το Ελληνικό, καθώς και τους νόμους που αναμένονται από την κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους Θεσμούς. Νομοθετικές κινήσεις, όπως αυτή για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια, θα έχουν καταλυτική σημασία για τους επενδυτές. Αντίστοιχα, ρόλο θα παίξουν και οι διεθνείς εξελίξεις, όπως και τα απόνερα από τη χρεοκοπία της Thomas Cook, που σταδιακά θα εμφανίζονται και για την οικονομία μας και τον κλάδου του τουρισμού.

Τέλος, η εβδομάδα στην αγορά των ελληνικών ομολόγων έκλεισε σε αρνητικό κλίμα, παρά την πορεία του Χρηματιστηρίου. Μάλιστα, η απόδοση του 10-ετούς ομολόγου κινήθηκε ανοδικά για τέταρτη συνεχή ημέρα μέσα στην εβδομάδα, καταλήγοντας στο 1,375%.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ