15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 16/9 - 20/9

Financial Report: 16/9 – 20/9


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

16/09/2019: Με ισχυρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,28%, από τις 856,99 μονάδες, στις 867,94 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας, κινήθηκε μεταξύ 852,63 μονάδων και 868,18 μονάδων.

Ο ενεργειακός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης, δίνοντας το σήμα της ανόδου, όταν οι πωλητές έδειχναν πιο ενεργοί. Οι εκρήξεις στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία προκάλεσαν ράλι ανόδου στην τιμή του πετρελαίου, αλλά και στις μετοχές του κλάδου, καθώς τα περιθώρια κέρδους του βελτιώνονται σημαντικά. Θετικά λειτούργησε, επίσης, και το αίτημα που εστάλη στους θεσμούς από την ελληνική κυβέρνηση για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του “ακριβού” δανείου προς το ΔΝΤ. Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της, ενώ διασφαλίζει άμεσα κέρδη ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, αφού προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, επιτοκίου 4,91%.

Το θετικό κλίμα υποστηρίχθηκε και από την αισιοδοξία για επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου περί πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, δεδομένης και της υπέρβασης του στόχου των φορολογικών εσόδων κατά 468 εκατ. ευρώ στο 8-μηνο. Επίσης, μόνο τον Αύγουστο τα συνολικά έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά 287 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του ελληνικού 10-ετούς ομολόγου συνεχίζει την καθοδική πορεία της και διαμορφώνεται στο 1,54% στο ξεκίνημα της εβδομάδας, ενώ του 5-ετούς βρίσκεται στο 0,82% με ανάλογη πορεία.

17/09/2019: Διορθωτικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας μάλιστα πολύ χαμηλή δραστηριότητα.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,69%, από τις 867,94 μονάδες, στις 861,91 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ 859,54 μονάδων και 868,16 μονάδων.

Παρά το αρνητικό της πρόσημο, όμως, η σημερινή συνεδρίαση δε “χάλασε” το θετικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά. Το βασικότερο πρόβλημα ήταν ο χαμηλός τζίρος, που προβλημάτισε, ιδιαίτερα μάλιστα όταν τις τελευταίες ημέρες οι διοικήσεις των μεγάλων εισηγμένων βρίσκονται σε συνεχή roadshow, παρουσιάζοντας τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι άμεσα οι ελληνικές εισηγμένες θα έχουν συναντήσεις με επενδυτές και εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών, που θα δώσουν φέτος το “παρόν” στο 14ο Greek Roadshow στο Λονδίνο. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΧΑΕ, η συμμετοχή των ξένων θεσμικών οργάνων αναμένεται να είναι αυξημένη.

Θετικά θα λειτουργήσει και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το ομολογιακό του ΟΤΕ, καθώς ο Οργανισμός κατάφερε να συγκεντρώσει με σημαντική υπερκάλυψη το ποσό των 500 εκατ. ευρώ και με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε κοντά στο 1,10% με 1,15%, κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών που το τοποθετούσαν χθες στο 1% με 1,5%. Τέλος, αυτό που θα κρίνει πολλά τις επόμενες ημέρες είναι οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς. Όπως αναφέρεται, ειδική σημασία για τους θεσμούς έχει η έγκριση από την Κομισιόν του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια. Μαζί με τις υπόλοιπες νομοθετικές παρεμβάσεις στο πεδίο του χρηματοπιστωτικού τομέα (εξωδικαστικός συμβιβασμός, νέο πτωχευτικό δίκαιο κλπ), θεωρείται ότι θα αποτελέσουν μία αποφασιστική κίνηση για την πορεία της χώρας.

18/09/2019: Επιστροφή στα κέρδη για το Χρηματιστήριο, με άλμα στις 870 -και πλέον- μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,24%, από τις 861,91 μονάδες, στις 872,58 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 864,44 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 875,22 μονάδες.

Για ακόμα μία συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε το θετικό momentum, που ήδη έχει αναπτυχθεί αυτήν την εβδομάδα. Αυτό που επισημαίνεται από εγχώριους αναλυτές είναι ότι η αγορά πλέον έχει διευρύνει τους μοχλούς κίνησής της πέραν του τραπεζικού κλάδου. Σταδιακά και με τη βοήθεια των εταιρικών αποτελεσμάτων, κι άλλες μετοχές στηρίζουν την αγορά, οδηγώντας τη σταθερά προς τα πρόσφατα υψηλά. Το διακύβευμα είναι τώρα να δρομολογηθούν οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, ώστε και αυτός να ακολουθήσει την πορεία της υπόλοιπης αγοράς.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται “νομοσχέδιο-σκούπα”, που θα φέρει αναγκαίες αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, αποκαθιστώντας πλήρως την κανονικότητα στις τράπεζες και το ρόλο τους στην ανάπτυξη της οικονομίας. Το νομοσχέδιο αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο και το βασικό του σκέλος θα αφορά τις τιτλοποιήσεις και τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν, για να λάβει το “πράσινο φως” το επόμενο διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προσδοκίες είναι θετικές, όπως φαίνεται για ακόμη μία ημέρα στην αγορά ελληνικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να καταγράφουν ιστορικά χαμηλά, μετά και την αποστολή του αιτήματος της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, που αποτελεί σημαντικό σήμα για τις αγορές. Η απόδοση του ελληνικού 10-ετούς υποχωρεί στο 1,43% και σε νέα ιστορικά χαμηλά, με το spread να διαμορφώνεται στις 192 μονάδες βάσης, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2009.

19/09/2019: Σταθεροποιητικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,15%, από τις 872,58 μονάδες, στις 873,93 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της συνεδρίασης ήταν στις 869,14 μονάδες και το υψηλότερο στις 875,86 μονάδες.

Αυτό που είδαμε για μια ακόμα φορά στο ΧΑ το τελευταίο διάστημα είναι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από τους επενδυτές. Το θετικό, όμως, είναι ότι παρά τις πιέσεις, το Χρηματιστήριο κατάφερε να μείνει στις 870 μονάδες. Πάντως, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου τα περισσότερα χαρτοφυλάκια στο Χρηματιστήριο σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα όποια κέρδη εμφανίζονται, δείχνοντας μια τάση αποστροφής προς στον κίνδυνο.

Αυτό το κλίμα διαμορφώνεται και στο διήμερο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, με τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών να είναι θετικές. Αυτό δε σημαίνει ότι αυτοί που σχεδιάζουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην ελληνική κεφαλαιαγορά δε γνωρίζουν ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι ακόμη μακρύς, όπως και ο τελικός στόχος μιας investment grade αξιολόγησης, που θα αλλάξει και τη γενικότερη επενδυτική εικόνα της χώρας. Όπως σημειώνεται, καθώς η αφοσίωση στην αντιμετώπιση των επισφαλειών εντείνεται, εκτιμάται πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πλέον στην αρχή ενός μακρύ δρόμου προς την πλήρη ανάκαμψή τους. Τα πρώτα βήματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα, αλλά μένει να φανεί το μέγεθος της μείωσης των επισφαλειών και το πόσο σύντομα θα τροφοδοτηθεί στα μεγέθη των τραπεζών.

Τέλος, παρά τη χρηματιστηριακή εικόνα της ημέρας, η αγορά ελληνικών ομολόγων έστειλε εκ νέου θετικά σήματα, με τις αποδόσεις όλων των διαρκειών να κινούνται ακόμη χαμηλότερα. Η απόδοση του ελληνικού 10-ετούς υποχωρεί στο 1,36% και σε νέα ιστορικά χαμηλά, με το spread να διαμορφώνεται ακόμα πιο κάτω, στις 186 μ.β.

20/09/2019: Μια ακόμα θετική συνεδρίαση στο κλείσιμο της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,26%, από τις 873,93 μονάδες, στις 876,17 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 866,77 μονάδων και των 876,21 μονάδων. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γ.Δ. έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 2,23%.

Χαρακτηριστικό της ημέρας ήταν ο υψηλός τζίρος που καταγράφηκε στην αγορά, η οποία κατάφερε να παραμείνει σε θετικά εδάφη. Η καλή εικόνα των εισηγμένων εταιριών στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο ήταν υποστηρικτική για το Χρηματιστήριο. Η βελτίωση του κλίματος εστιάζεται στην ικανοποιητική παρουσία των τραπεζών και στην αίσθηση μείωσης των κινδύνων, οι οποίοι σε άλλες περιόδους δημιουργούσαν ευρύτερες επενδυτικές αναστολές απέναντι στην ελληνική αγορά. Οι ειδήσεις που αφορούσαν το πλάνο τιτλοποίησης του ΤΧΣ, αλλά και η ανακοίνωση της ΑΜΚ της Lamda Development ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι η οικονομία προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η συγκυρία αυτή είναι εξαιρετική για όσες εταιρίες έχουν πρόσβαση σε αγορές, καθώς οι αρνητικές αποδόσεις των αξιογράφων της επενδυτικής βαθμίδας έχουν στρέψει τη ρευστότητα σε εκδόσεις, που έχουν έστω και οριακές ετήσιες αποδόσεις.

Για τις ελληνικές εταιρίες αυτό σημαίνει χαμηλότερο επιτόκιο αναφοράς στις αποτιμήσεις, πρόσβαση σε μεγαλύτερη ρευστότητα με χαμηλότερο κόστος, επενδύσεις με υψηλότερο βαθμό απόδοσης, υψηλότερα κέρδη προ φόρων, καθώς και δυνητικά υψηλότερες μερισματικές απολαβές για τους μετόχους τους. Ήδη ο ΟΤΕ αποτελεί μια πετυχημένη περίπτωση άντλησης με φθηνότερο κόστος, ενώ από ό,τι φαίνεται ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Alpha Bank και άλλες εισηγμένες.

Σε επίπεδο ελληνικών ομολόγων, τώρα, το 10-ετές ολοκλήρωσε την εβδομάδα, κινούμενο στα ιστορικά χαμηλά, με απόδοση 1,36%. Αντίστοιχα διαμορφώνεται και η απόδοση του ελληνικού 5-ετούς, στο 0,75%.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ