28.1 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕξωτερικόΌλα του BREXIT δύσκολα

Όλα του BREXIT δύσκολα


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Όλα δείχνουν πως μέχρι και την 31 Οκτώβρη, το Brexit θα αποτελέσει τη νέα πραγματικότητα για το μεγάλο νησί του Ευρωπαϊκού χάρτη, την Αγγλία, αλλά και συνολικά για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Συμφωνία αποχώρησης (το Brexit deal) του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε εγκριθεί από τη Βρετανική κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό συμβούλιο, το Νοέμβριο του 2018. Για να τεθεί, όμως, σε πλήρη εφαρμογή, μένει η κύρωση της από το Κοινοβούλιο των Κοινοτήτων και έπειτα, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ολημερίς τη χτίζανε…

Η Συμφωνία αποχώρησης έχει τεθεί συνολικά τέσσερις φορές προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο των Κοινοτήτων, με την καταψήφιση να έρχεται και τις τρεις φορές. Ως εκ τούτου, η Βρετανική Κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. προχώρησαν σε αναβολή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., για τις 31 Οκτωβρίου του 2019. Αυτή η αναβολή, υπήρξε μια ανάσα για το τρεμάμενο πολιτικό σκηνικό της Αγγλίας, αλλά και για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η «παράταση» είναι αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί πως το Brexit θα προχωρήσει κατά τρόπο ομαλό, ενώ μέχρι τότε οι νόμοι της Ε.Ε. για τους δημόσιους οργανισμούς, τις διοικήσεις και τις επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν κανονικά, όπως σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε.

Σε αυτό το εν εξελίξει σκηνικό, ο νέος πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος της Αγγλίας και νεορκισθέντας πρωθυπουργός της Αγγλίας ύστερα από την ανάδειξή του στη θέση της Τερέζα Μει, Μπόρις Τζόνσον, έχει υποσχεθεί πως θα φέρει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ε.Ε. μέχρι και την 31η του Οκτώβρη, άσχετα με το αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι, εφαρμόζοντας ακόμα και αυτό που ονομάζεται Hard Brexit, δηλαδή μια έξοδο χωρίς συμφωνία, που θα ορίζει τις μετέπειτα σχέσεις με την Ε.Ε. Σε αυτήν του την προσήλωση, ο εκκεντρικός πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και νυν Πρωθυπουργός, έχει έναν ιδιότυπο σύμμαχο: τη Βασίλισσα.

Ο Κόρμπιν και η Αριστερά

Από τα Αριστερά, όμως, ο Μπόρις Τζόνσον και οι φανατικοί του Brexit έχουν μονάχα εχθρούς. Το SWP (Socialist Working Party) – το οποίο ζητάει επιτακτικά εκλογές και την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία – μαζί με πολλές ακόμα ακροαριστερές ομάδες και σχηματισμούς της κομμουνιστικής αριστεράς που, όσο ακόμα διαδραματίζονταν οι άγριες μέρες του δημοψηφίσματος για το μέλλον του Η.Β., ζητούσαν το BREXIT να γίνει Leftxit, δηλαδή μια έξοδος του Η.Β. από την Ε.Ε., της οποία την ατζέντα θα έθεταν τα κατώτερα κοινωνικά και εργατικά στρώματα, και όχι οι επιχειρήσεις και οι όμιλοι. Μια έξοδος – όπως την παρουσίαζαν – «από τα Αριστερά».

Οι Εργατικοί (Labour Party), εμφανίζουν, όμως, μια ιδιαίτερη πρωτοτυπία. Τίθενται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. μέσω ενός νέου δημοψηφίσματος, ύστερα από πύρινες διαβουλεύσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Αυτή είναι και η ασφαλιστική δικλίδα όσων φοβούνται τον Μπόρις Τζόνσον και το hard brexit, μιας και ο Τζέρεμι Κόρμπιν πιστεύει πως ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να φέρει τη συμφωνία σε δημόσια διαβούλευση και ψήφο. Και σε αυτήν την περίπτωση, το κόμμα θα ταχθεί κατά του no deal ή μιας κακιάς συμφωνίας που δεν προστατεύει την οικονομία και τις θέσεις εργασίας. Η εξέλιξη αυτή δεν υπήρξε αμελητέα. Τα ισχυρά συνδικάτα της Αγγλίας, τάχθηκαν αμέσως υπέρ του δημοψηφίσματος ως επίσημης θέσης.

Το γράμμα στους αρχηγούς

Στις 14 Αυγούστου, ο Τζέρεμι Κόρμπιν έγραψε μια επιστολή προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του κοινοβουλίου, στην οποία εκθέτει τους σχεδιασμούς του, προκειμένου να σταματήσει ένα καταστροφικό Brexit. Μέσα στην επιστολή, αναφέρει ρητά πως η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δε διαθέτει καμία εντολή για το ενδεχόμενο του «No Deal Brexit», ενώ επισημαίνει πως το δημοψήφισμα του 2016 δεν παραχωρούσε καμία εντολή για ένα hard brexit. Σημαντική είναι δε και η επισήμανση, πως προτίθενται οι Εργατικοί να θέσουν θέμα «εμπιστοσύνης» με ψηφοφορία προς την κυβέρνηση.

Το ερώτημα είναι αν οι Εργατικοί, στο σύντομο μέλλον, καταφέρουν να δημιουργήσουν μια κοινοβουλευτική «συμμαχική» γραμμή ανάσχεσης ενός hard brexit, το οποίο να καταστεί συνταγματική και δημοκρατική δικλείδα για το μέλλον του Η.Β. με την Ε.Ε. Αυτό θα κριθεί τόσο από τη θέληση των Εργατικών, όσο και από την πολιτική ωριμότητα των υπολοίπων.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.