Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1865: Με βασιλικό διάταγμα, ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», ποίημα, που γράφηκε από τον Διονύσιο Σολωμό και μελοποιήθηκε από τον Νικόλαο Μάντζαρο, καθιερώνεται ως ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας, ενώ το 1966 καθιερώθηκε στην Κύπρο.


1936: Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς αναστέλλει βασικά άρθρα του Συντάγματος, με τη συγκατάθεση του βασιλιά Γεωργίου Β΄ και κηρύσσει δικτατορία. Το καθεστώς του Μεταξά έμεινε γνωστό ως «Καθεστώς της 4ης Αυγούστου» και ήταν ένα αυταρχικό καθεστώς με ορισμένα φασιστικά στοιχεία, τα οποία, όμως, δε θα αποτελέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ολοκληρωτικού κράτους. Ήταν ένα καθεστώς αμιγώς προσωποπαγές, που κατέρρευσε με το θάνατο του Μεταξά, την 29η Ιανουαρίου 1941. Ένα στοιχείο, που βοήθησε στην επιβολή της δικτατορίας ήταν, πως το 1936 έχει μείνει γνωστό ως το «έτος των έξι Πρωθυπουργών», καθώς απεβίωσαν έξι πρώην πρωθυπουργοί: Γεώργιος Κονδύλης (1 Φεβρουαρίου), Ελευθέριος Βενιζέλος (18 Μαρτίου), Κωνσταντίνος Δεμερτζής (13 Απριλίου, εν ενεργεία Πρωθυπουργός), Παναγής Τσαλδάρης (17 Μαΐου), Αλέξανδρος Ζαΐμης (16 Σεπτεμβρίου) και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου  (17 Νοεμβρίου).


1961: Γεννιέται στη Χαβάη ο 44ος και πρώτος Αφροαμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Χουσέιν Ομπάμα. Υπήρξε μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, είχε εκλεγεί βουλευτής της Γερουσίας του Ιλινόις από το 1997 ως το 2004 και από το 2005 ως το 2008 διετέλεσε Γερουσιαστής των ΗΠΑ, εκπροσωπώντας την Πολιτεία του Ιλινόις. Εξελέγη πρώτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ, το 2008, στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, αναλαμβάνοντας καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου 2009. Στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου 2012, επανεξελέγη για τη δεύτερη και τελευταία θητεία του. Τον Οκτώβριο του 2009 έγινε ο τέταρτος Αμερικανός πρόεδρος που λαμβάνει Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ έχει ανακηρυχθεί δύο χρονιές (2008 και 2012) «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time. Έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, ενώ έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, ως λέκτορας πανεπιστημίου και δικηγόρος, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.