16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

30η Ιουλίου


Του Γιώργου Ναθαναήλ,

1733: Εδραίωση της Μεγάλης μασονικής στοάς στη Μασαχουσέτη. Ο ελευθεροτεκτονισμός είναι ένα παγκόσμιο σύστημα αδελφοτήτων, του οποίου η ύπαρξη χρονολογείται από τις αρχές του 16ου αιώνα. Τα μέλη πρέπει να πιστεύουν σε κάποια ανώτερη δύναμη ή Θεό. Σκοπός της αδελφότητας είναι να κάνουν τους ανθρώπους καλύτερους και έτσι να βελτιώσουν την ίδια την κοινωνία. Παρόλα αυτά οι υπόλοιπες θρησκείες έχουν αφορίσει τον ελευθεροτεκτονισμό και τους οπαδούς του. Τα Επτάνησα αποτέλεσαν τον πρώτο ελληνικό γεωγραφικό χώρο που δέχθηκαν τον ελευθεροτεκτονισμό. Η αδελφότητα εκδιώχθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι γνωστός με ακρίβεια. Θεωρήθηκαν πολιτικοί αντίπαλοι από τους ναζί. 


1920: Δύο απόστρατοι αξιωματικοί κάνουν απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Ελευθέριου Βενιζέλου, λίγο μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την εκλογική ήττα του 1920 επέστρεψε στην πολιτική το 1928 με την άνοδό του και πάλι στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Στην τελευταία αυτή τετραετία προσπάθησε να αντιμετωπίσει τη διεθνή οικονομική κρίση, ίδρυσε το ΣτΕ και προσέγγισε τη Τουρκία. Αποχώρησε από την πολιτική το 1935 και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Στις 18 Μαρτίου 1936 στις 08:05 άφησε τη τελευταία του πνοή. Η μεγαλύτερη, ίσως, πολιτική προσωπικότητα της Ελλάδος ήταν πλέον παρελθόν αλλά η ανάμνησή του είναι μέχρι και σήμερα ζωντανή.


1937: Με το διάταγμα 447 ξεκινούν οι Δίκες της Μόσχας. Ουσιαστικά το καθεστώς του Ιωσήφ Στάλιν στόχευε στην εξόντωση όλων όσων ήταν αντίθετοι με τη κομμουνιστική ιδεολογία. Οι συλλήψεις και οι εκτελέσεις είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1935 και οι κατηγορούμενοι χωρίζονταν σε 2 κατηγορίες. Οι πρώτοι ήταν οι άκρως επικίνδυνοι, οι οποίοι έπρεπε να δικασθούν και να εκτελεστούν αμέσως. Η δεύτερη κατηγορία είχε ανθρώπους, οι οποίοι καταδικάζονταν σε εγκλισμό για 8 με 10 χρόνια. Οι συλλήψεις ήταν καλά σχεδιασμένες και είχαν ορισμένο αριθμό για κάθε περιοχή της χώρας. 


1945: Το υποβρύχιο της Ιαπωνικής αυτοκρατορίας Ι-58 βυθίζει το USS Indianapolis. Το αμερικανικό πλοίο είχε επιφορτιστεί με την αποστολή μεταφοράς μερών της ατομικής βόμβας Little Boy στο νησί Tinian. Μετά συνέχισε τη πορεία του για τις Φιλιππίνες και στις 00:15 τορπιλίστηκε από το ιαπωνικό υποβρύχιο. Το πλοίο είχε βυθιστεί σε 12 λεπτά. Από τους 1.195 άνδρες του πληρώματος, οι 300 βυθίστηκαν μαζί με το πλοίο και οι υπόλοιποι έζησαν 4 μέρες κάτω από αντίξοες συνθήκες (πείνα, αφυδάτωση, δηλητηριάσεις και επιθέσεις καρχαριών). Τελικά, επιβίωσαν μόλις 316 και η συγκεκριμένη τραγωδία αποτελεί τη μεγαλύτερη, που μπορεί να συμβεί από τη βύθισε ενός μόνο πλοίου, για το αμερικανικό ναυτικό.


Γιώργος Ναθαναήλ

Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ