15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟ κόσμος με μια ματιά: ένα αβέβαιο μέλλον

Ο κόσμος με μια ματιά: ένα αβέβαιο μέλλον


Της Βαλασιάδου Σπυριδούλα,

Ο Ιούλιος εκπνέει σταδιακά χαράσσοντας μία κομβική πορεία στην πολιτική ιστορία καθώς σημαίνοντα γεγονότα έλαβαν χώρα στη διάρκειά του.

Αναντίρρητα, ο διορισμός του νέου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρήζει αναφοράς δεδομένου μάλιστα ότι την θέση ανέλαβε μία γυναικεία πολιτική φιγούρα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν. Η γερμανίδα πολιτικός λαμβάνοντας 383 ψήφους καλείται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο ρου της ευρωπαϊκής πορείας και να συνδράμει στην ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Εύλογα ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητά της έχουν τεθεί, κυρίως λόγω της εθνικής και πολιτικής ταυτότητάς της. Ωστόσο, a priori δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα ιδίως αν βασίζονται σε απλές υποθέσεις. Φόβοι περί «γερμανοποίησης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν και ενισχύονται με την ανάδειξη της γερμανίδας πολιτικού στο ύψιστο ιεραρχικά αυτό αξίωμα. Ας έχουμε βέβαια κατά νου ότι οι παλινδρομήσεις μεταξύ του ευρωπαϊκού ιδεώδους και των εθνικών συμφερόντων είναι υπαρκτές συνιστώσες του ευρωπαϊκού πολιτικού πορτραίτου. Η εκλογή πάντως μίας γυναίκας στη θέση αυτή, για πρώτη φορά μάλιστα, ίσως και να αποτελεί ένα «σημείο των καιρών» και όχι μία πραγματική νίκη των γυναικών. Συνάδει μεν με τους τιθέμενους στόχους της Ε.Ε στο πλαίσιο του «horizon 2020» (περί αύξησης του ποσοστού των γυναικών στην Ε.Ε), αποτελεί δε και «τάση της μόδας» (ως ένδειξη προοδευτισμού) η προώθηση του γυναικείου φύλου σε θέσεις «decision makers».

Αξιοσημείωτη είναι και η «γεωπολιτική ένταση» στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν, μία ένταση που πυροδοτείται διαρκώς από πολιτικές πράξεις των δύο κρατών, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο δράσης – αντίδρασης. Την εβδομάδα αυτή, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι «συνέλαβαν» το βρετανικό τάνκερ Stena Imperο στο Στενό του Χορμούζ επικαλούμενοι «τη μη τήρηση του διεθνούς ναυτικού κώδικα», κατόπιν «αιτήματος των λιμενικών και ναυτιλιακών αρχών της επαρχίας Χορμοζγκάν». Αναφέρθηκε μάλιστα ότι πραγματοποιήθηκε σειρά παραβιάσεων του βρετανικού τάνκερ καθώς μεταξύ άλλων ισχυρίζεται ότι έπλεε σε λανθασμένη οδό ναυσιπλοΐας, αγνοώντας τις οδηγίες. Η Βρετανία από τη δική της πλευρά διαμηνύει «σοβαρές επιπτώσεις» σε περίπτωση που το Ιράν δεν απελευθερώσει άμεσα το δεξαμενόπλοιο. Ωστόσο διευκρινίζει ότι η λύση θα αποδοθεί διά της διπλωματικής οδού, αποκλείοντας έτσι τη χρήση στρατιωτικών μέσων μεσούσης της ιρανό-αμερικανικής έντασης. Η παραδοσιακή αγγλοσαξονική συμμαχία κρούει προειδοποιητικά τον κώδωνα του κινδύνου στο Ιράν προασπιζόμενη τα συμφέροντά της.

Επιπρόσθετα, στην προσπάθεια της υπεράσπισης των αμερικανικών συμφερόντων, ο  υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ενέκρινε την ανάπτυξη αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στη παραδοσιακά συμμαχική δύναμη της Σαουδικής Αραβίας με απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός «επιπρόσθετου μέσου αποτροπής» έναντι των «αναδυόμενων και σοβαρών απειλών» στην περιοχή του Κόλπου. Μία κίνηση αποδεκτή από τον Σαουδάραβα μονάρχης Σαλμάν, ο οποίος ενέκρινε τη φιλοξενία αμερικανικών στρατευμάτων στην επικράτεια της χώρας του για την υπεράσπιση της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή. Μία κίνηση στρατηγικής σημασίας η οποία μπορεί να ερμηνευθεί ως προειδοποίηση απειλής χρήσης βίας. Θα σταθεί βέβαια αρκετή ώστε να καθιερωθεί η αμερικάνικη κυριαρχία στην περιοχή διατηρώντας το status quo ή μήπως πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις;


Σπυριδούλα Βαλασιάδου
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μιλάει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα προσφέρει εθελοντική εργασία. Στόχος της; Η αέναη εξέλιξη της προσωπικότητάς της. Η συγγραφή άρθρων και ποιημάτων αποτελεί το πάθος της. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να γίνει μέλος της ομάδας του OffLine Post. Για να μοιράζεται τη γνώση και να συζητάει με τους αναγνώστες μας τα θέματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Από τις αρχές Απριλίου 2019 αποτελεί την αρχισυντάκτρια των διεθνών θεμάτων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ