22.6 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαFacebook Libra: Η επανάσταση στην παγκόσμια οικονομία

Facebook Libra: Η επανάσταση στην παγκόσμια οικονομία


Της Αθανασίας Γκόντεβα,

Το πρώτο εξάμηνο του 2020, θα κάνει το ντεμπούτο του το «κρυπτονόμισμα», Libra του Facebook, το οποίο φαίνεται πως φέρνει μαζί του μια νέα τάξη πραγμάτων, καθότι υπόσχεται ότι όλοι οι άνθρωποι κατά μήκος της γης θα μπορούν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

Πιο αναλυτικά, προς αυτή την κατεύθυνση το Libra είναι πλήρως σχεδιασμένο ως ένα απλό και σταθερό ψηφιακό νόμισμα, το οποίο:

  • υποστηρίζεται από μια ψηφιακή τράπεζα (Reserve Libra), η οποία θα διαθέτει ένα αποθεματικό πραγματικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ συνάμα θα ενισχύεται από ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο αγοράς και πώλησης του εν λόγω νομίσματος,
  • δύναται να μετατραπεί από ένα ψηφιακό νόμισμα σε ένα τοπικό νόμισμα, ανάλογα και με βάση την σχετική συναλλαγματική ισοτιμία,
  • διασφαλίζει την εμπιστοσύνη και γίνεται αποδεκτό στην αγορά μέσω μιας συλλογής στοιχείων χαμηλής μεταβλητότητας, όπως είναι οι τραπεζικές καταθέσεις και τα κρατικά χειρόγραφα, και όχι μέσω του χρυσού, όπως συνέβη σε παλιότερες περιπτώσεις αντίστοιχων νομισμάτων,
  • στοχεύει σε γρήγορη και άμεση μεταφορά χρημάτων μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού Calibra, που θα είναι ενσωματωμένο στην εφαρμογή του Messenger και του WhatsApp, ενώ πιθανολογείται πως αργότερα θα ενταχθεί και στην εφαρμογή του Instagram (τονίζεται, αν και πλεονασματικά θα λέγαμε διότι θεωρείτο ως δεδομένο, ότι οι άνθρωποι σήμερα διαθέτουν τουλάχιστον μια από αυτές τις εφαρμογές!).

Η έκταση που ήδη έχει αρχίσει να λαμβάνει αυτή η νέα τάξη πραγμάτων στην οικονομία, μπορεί να κατανοηθεί από την συνεργασία που πρόκειται να γίνει με σημαντικές εταιρείες, όπως ενδεικτικά είναι οι: PayPal, Visa και Booking. Βέβαια θα μπορούσε να πει κανείς ότι έρχεται ως μια φυσική εξέλιξη, διότι ήδη η εφαρμογή του Facebook δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να αγοράσουν ή και να πουλήσουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, Marketplace.

Στο σημείο αυτό, όμως, αξίζει να σημειωθεί ένα ανάλογο εργαλείο στην οικονομία, το οποίο ξεκίνησε 11 χρόνια πριν, στις 31 Οκτωβρίου του 2008 (κατόπιν της κατάρρευσης της Lehman Brothers). Το εικονικό νόμισμα, το Bitcoin, φαίνεται ότι διαταράσσεται γιατί το Libra έρχεται να το συναγωνιστεί και πιθανόν να το αντικαταστήσει. Για αυτό, χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς.

Libra vs Bitcoin

Από το 2010, μετρώντας ήδη δυο χρόνια λειτουργίας, το Bitcoin θα σημειώνει ανοδική πορεία, μεγαλώνοντας εκθετικά!

Ειδικότερα, ως προς τις συναλλαγές μέσω των Bitcoins, απαιτείται ισχυρή υπολογιστική δύναμη, ενώ συνάμα επρόκειτο για ένα πρόγραμμα το οποίο διαθέτει υψηλή κρυπτογράφηση. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω ομαδοποίησης (blocks), όπου από τις επικρατέστερες συναλλαγές, δηλαδή με βάση τη μεγαλύτερη εγκυρότητα, τοποθετούνται σε μια αλυσίδα (blockchain) και οι συναλλαγές ξεκινούν, για παράδειγμα, από το 2009 έως την πιο πρόσφατη. Έτσι δημιουργείται και το λογιστικό βιβλίο (ledger), το οποίο είναι κοινό και προσβάσιμο από όλους τους συμμετέχοντες, εξασφαλίζοντας την διαφάνεια και την ασφάλεια των συναλλαγών.

Τονίζεται πως η εμπιστοσύνη και η διαφοροποίηση του εικονικού αυτού νομίσματος βασίζεται ακριβώς σε αυτήν την αλγοριθμική επιβεβαίωση μεταξύ των συναλλασσόμενων χωρίς να απαιτείται ο ενδιάμεσος, όπως π.χ. είναι η τράπεζα, ενώ παράλληλα αποτελεί κύριο πλεονέκτημα λόγω της μη ανάγκης τρίτου.

Τα βασικά γνωρίσματα αυτού του συστήματος, θετικά και αρνητικά, παρατίθενται στον κάτωθεν πίνακα, ώστε να δημιουργηθεί μια ευρύτερη και πληρέστερη εικόνα αναφορικά με το Bitcoin:

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Ταχύτητα στις συναλλαγές Ασαφές νομικό πλαίσιο
Χαμηλό κόστος συναλλαγών Κρούσματα μη αξιόπιστων χρηστών
Έλεγχος από τον χρήστη Παραβίαση των αλγορίθμων κρυπτογράφησης του δικτύου
Αντίγραφα ασφαλείας Απώλεια των ιδιωτικών κλειδιών του χρήστη
Διαφάνεια συναλλαγών Υπερκορεσμός του λογισμικού (περιπτώσεις altcoins)

Συγκρίνοντας, λοιπόν, τα δύο αυτά κρυπτονομίσματα, νικητής φαίνεται να αποδεικνύεται το Libra, καθότι δείχνει να είναι πιο οικείο και προσιτό σε όλους, καθώς και πιο άμεσο. Βέβαια, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αυτή η άποψη έως ότου τεθεί σε εφαρμογή.

Επιστρέφοντας, λοιπόν, στο Libra, πέρα από τη θετική εικόνα που σχηματίζει κανείς, ελλοχεύουν κίνδυνοι οι οποίοι ήδη έχουν σημανθεί από την Wall Street. Συγκεκριμένα, προβληματίζει το θέμα σχετικά με τα fakenews, ιδίως μεταξύ της συνεργασίας του Facebook με τις εταιρείες που αναφέρθηκαν και πρωτύτερα, αλλά και εφόσον θα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου, υπάρχουν αμφιβολίες.

Το Libra, επομένως, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα πολλά υποσχόμενο νόμισμα. Η επανάσταση αυτή που λέγεται ότι θα φέρει ίσως είναι αναγκαία, ενώ προσιδιάζει λιγότερο σε έναν καινούργιο κίνδυνο. Το ζήτημα, ωστόσο, που εγείρεται είναι κατά την πράξη και όχι κατά τη θεωρία. Αρά, δεν έχουμε παρά να το αναμένουμε την εφαρμογή.


Αθανασία Γκοντέβα

Εξ Αμαρουσίου Αττικής ορμώμενη, 1996, απόφοιτη του Τμήματος: Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ίδιο Πανεπιστήμιο στο πρόγραμμα: Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική. Αυτόν τον καιρό απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα. Αγαπά τον εθελοντισμό, και ενδιαφέρεται για την επικαιρότητα εξού και γράφει για το OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ