18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 1/7 – 5/7

Financial Report: 1/7 – 5/7


Της Μαριάννας Τζανέτου,

01/07/2019: Με θετικό πρόσημο και νέο υψηλό 17 μηνών έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης με την έναρξη του δεύτερου εξαμήνου του 2019.

Συγκεκριμένα, δέχτηκε άνοδο από 868,48 (την Παρασκευή), στις 874,38 μονάδες (+0,68%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 866,86 μονάδες και το υψηλότερο στις 876,24 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δέχτηκε σημαντική ώθηση από το θετικό κλίμα που επικρατεί στη διεθνή αγορά. Στη σύνοδο των μελών της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας ξεκίνησε η επανεκκίνηση των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Απόρροια του παραπάνω υπήρξε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ να αναβάλουν την επιβολή επιπρόσθετων δασμών. Επιπλέον, όσον αφορά το χώρο της τεχνολογίας ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι “οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να πωλούν εξοπλισμό και τεχνολογία στη Huawei. Μιλάμε για εξοπλισμό που δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να απειλήσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ”.

Από την άλλη, στην Ευρώπη, τα μέλη της Ένωσης είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες όπου διαπραγματεύεται η θέση του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη προεδρία της Κομισιόν, γεγονός που δημιουργεί πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο, η Ελλάδα μπόρεσε να αντισταθεί στις πιέσεις, καθώς οι επενδυτές είναι στραμμένοι στην πολιτική σκηνή της χώρας και στο αποτέλεσμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου. Οι εκλογές της Κυριακής είναι πολύ σημαντικές, καθώς κρίνουν τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Η αγορά αναμένει μια νέα κυβέρνηση φιλική στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Θετικά νέα για τον τραπεζικό τομέα παρουσίασε η έκθεση της Deutsche Bank σχετικά με τα NPEs (Μη εξυπηρετούμενα δάνεια), στην οποία αναφέρεται ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους σε ότι αφορά τη μείωση των NPEs για το 2019. Ωστόσο οι στόχοι για τη μείωση των NPEs μέχρι το 2021 θα είναι πιο αυστηροί σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα. Είναι σημαντικό για τον τραπεζικό τομέα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έτσι ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν στην κανονικότητα και στον ρόλο τους, τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Αυτή την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών ενδέχεται να δεχτεί πιέσεις ενόψει της αποκοπής μερισμάτων σε τίτλους που επηρεάζουν σημαντικά τον Γενικό Δείκτη.

Στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, το δεκαετές βρίσκεται στο 2,356%, καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ το πενταετές διαμορφώνεται στο 1,302%.

02/07/2019: Με θετικό πρόσημο κατάφερε να κλείσει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τη διόρθωση που πραγματοποίησαν αρκετοί τίτλοι έπειτα από το ανοδικό σερί των προηγούμενων ημερών.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από 874,38 στις 874,47 μονάδες (+0,01%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 869,57 μονάδες και το υψηλότερο στις 877,77 μονάδες.

Η έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε ότι το πλεόνασμα αναμένεται στο 2,9% του ΑΕΠ, ενώ η συμφωνία με τους πιστωτές είχε στόχο το 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα Citigroup εκτιμά πως η νέα κυβέρνηση, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι η Νέα Δημοκρατία, με το φιλοεπενδυτικό προφίλ που παρουσιάζει, θα μπορέσει να πείσει τους πιστωτές για μείωση του στόχου στο 3,5% του ΑΕΠ, ο οποίος ισχύει μέχρι το 2022. Επιπλέον, η τράπεζα έκανε αναφορά στα προεκλογικά μέτρα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, τα οποία μπορεί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ωστόσο το δημοσιονομικό κόστος αυτών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάται στο 1% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά την αγορά ομολόγων, οι επενδυτές στην Ευρωζώνη δείχνουν να στρέφονται σε αυτήν, καθώς προσδοκούν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το παραπάνω γεγονός ήταν ευνοϊκό για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία καθημερινά σημειώνουν νέες ιστορικά χαμηλές αποδόσεις. Το δεκαετές διαμορφώνεται στο 2,11% και το πενταετές στο 1,19%.

03/07/2019: Συνεχίζει την ανοδική πορεία το Χρηματιστήριο Αθηνών ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο από 874,47 στις 891,31 μονάδες (+1,93%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 875,08 μονάδες και το υψηλότερο στις 891,31 μονάδες.

Έντονο προεκλογικό χαρακτήρα είχε σήμερα η ελληνική αγορά, η οποία αναμένει την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έπειτα από τις εκλογές της Κυριακής. Ο Γενικός δείκτης όχι μόνο ξεπέρασε τις 890 μονάδες αλλά σημείωσε το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 26ης Φεβρουαρίου του 2015.

Θετικό κλίμα επικρατεί στις ευρωαγορές έπειτα από τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τους επόμενους επικεφαλείς των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.

Για άλλη μια μέρα πρωταγωνιστεί η αγορά ομολόγων σημειώνοντας νέα ιστορικά χαμηλά με το δεκαετές να διαμορφώνεται στο 2,106% και το πενταετές στο 1,099%.

04/07/2019: Ανοδικά κινήθηκε για τέταρτη ημέρα μέσα στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο από 891,91 στις 892, 24 μονάδες (+0,19%), το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 881,11 μονάδες και το υψηλότερο στις 893,00 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να αντισταθεί στις πιέσεις που δέχονταν ορισμένοι τίτλοι λόγω αποκοπής μερισμάτων και να παραμείνει αμετάβλητο στην ανοδική του πορεία. Σημαντική ήταν η ανατροπή της Λάμδα, η οποία κατάφερε να κλείσει με κέρδη άνω των 6%, έπειτα από τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα, γεγονός το οποίο αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι οι επενδυτές είναι στραμμένοι στις κινήσεις των κομμάτων ενώπιον των εθνικών εκλογών.

Όσον αφορά την αγορά ομολόγων το ράλι των κρατικών τίτλων συνεχίζεται με το δεκαετές ομόλογο να διαμορφώνεται στο 2,03% και το πενταετές στο 1,06%

05/07/2019: Πέντε ημέρες με θετικό πρόσημο την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Ο Γενικός Δείκτης δέχτηκε άνοδο από 892,24 στις 894,66 μονάδες (+0,19%).Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 887,54 μονάδες και το υψηλότερο στις 896,50 μονάδες.

Η ελληνική αγορά χαιρετάει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται σε τιμές άνω των 890 μονάδων. Στις 25 Ιανουαρίου του 2015, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ο Γενικός Δείκτης είχε ήδη κάνει βουτιά στις 840 μονάδες. Οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα της κάλπης της 7ης Ιουλίου. Από τα αποτελέσματα αυτά θα κριθεί το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, παράμετρος που θα καθορίσει αν θα μπορέσει να υλοποιήσει το φιλελεύθερο οικονομικό του πρόγραμμα.


Μαριάννα Τζανέτου

Γεννηθείσα το 1998, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση την Χρηματοοικονομική επιστήμη. Στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη της πολιτικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις και έχει παρακολουθήσει πολλαπλά συνέδρια. Επιπλέον ασχολείται με την αρθρογραφία σχετικά με χρηματοοικονομικά και πολιτικό - οικονομικά θέματα. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ελληνικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ