16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή«Σουλτάνος» σε κρίση

«Σουλτάνος» σε κρίση


Του Βασίλη Χρίστογλου, 

Αν έλεγε κάποιος πως ο μετριοπαθής ρεπουμπλικανός πολιτικός Εκρέμ Ιμάμογλου θα κέρδιζε το «θρόνο» της Κωνσταντινούπολης, σίγουρα θα τον περνούσαν για τρελό. Πριν από λίγους μήνες ο νυν δήμαρχος της Πόλης δεν ξεπερνούσε το 10% αλλά δεν μπορούσε να περάσει από κανενός το μυαλό ότι θα έφτανε με τέτοια ποσοστά στη νίκη. Επικοινωνιακός, κεμαλιστής μέχρι το κόκκαλο και με θέληση να αλλάξει την Τουρκία, ο Ιμάμογλου ως νέος «Αυτοκράτορας» της Πόλης έχει να διαχειριστεί όχι μόνο μία πόλη αλλά και μία ολόκληρη χώρα. Μην ξεχνάμε πως η οικονομία της Τουρκίας τρέχει από την Πόλη και όπως είπε και ο Ερντογάν: «Όποιος ελέγχει την Πόλη, ελέγχει την Τουρκία.» Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι για τον Ερντογάν;

Η ήττα ήταν βαριά. Όχι μόνο στην Πόλη αλλά και σε όλη την επικράτεια. Ο «Σουλτάνος» έχασε όλες τις μεγάλες πόλεις, η μουρμούρα έχει αρχίσει στα εσωτερικά του κόμματος και παρά το γεγονός πως έχει μόλις ανανεώσει τη θητεία του, υπάρχει ανησυχία πως οι εξελίξεις αυτές ίσως δρομολογήσουν το τέλος του. Ποιες θα είναι λοιπόν οι επόμενες του κινήσεις; Η Κύπρος και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι με διαφορά τα μεγαλύτερα θέματα που έχει να λύσει. Σε δεύτερη φάση θα μπει το Κουρδικό ζήτημα στο Ιράκ.

Αρχικά στο περιθώριο της συνάντησης των G-20, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ αφήνοντας να εννοηθεί πως η Τουρκία πιθανόν να γλιτώσει τις περισσότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Βέβαια θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς να σταθεροποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών από τη στιγμή που η Τουρκία εμφανίζεται να είναι όσο ποτέ άλλο κοντά στην επιρροή της Ρωσίας. Σε ότι αφορά στο θέμα των γεωτρήσεων, η τουρκική κυβέρνηση δεν φαίνεται να αλλάζει στάση στο ζήτημα αυτό παρά τις προειδοποιήσεις από Ελλάδα και Ε.Ε για κυρώσεις. Το ζήτημα των γεωτρήσεων προσφέρεται και για εσωτερική προπαγάνδα στον πυρήνα των ψηφοφόρων του Ερντογάν ευκαιρία που ο ίδιος δεν πρόκειται να χάσει.

Με την κυριαρχία του λοιπόν να αμφισβητείται, είναι δύσκολο να καταλάβουμε τις επόμενες κινήσεις του προέδρου της γειτονικής χώρας. Είναι γνωστό ότι όταν η Τουρκία αποσταθεροποιείται στο εσωτερικό, προβαίνει σε σπασμωδικές και ανεξέλεγκτες κινήσεις στο εξωτερικό και ο μεγάλος γείτονας προς δυσμάς, είμαστε εμείς. Ο ίδιος πάντως έχει χάσει ουσιαστικά το στολίδι της Τουρκίας και αυτό θα τον αναγκάσει να αλλάξει τα σχέδια του. Ήδη με την επιστροφή του στην Άγκυρα οι φήμες πάνε και έρχονται πως θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπαίνουμε σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι καθώς η κρίση που περνά η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποτελεί καλό οιωνό για την Ελλάδα και τα συμφέροντα της.


Βασίλης Χρίστογλου
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα πολιτικών επιστημών στο ΑΠΘ. Ασχολείται με την αρθρογραφία από το 2016 και κυρίως με κοινωνικά και αθλητικά θέματα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ