24 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

24η Απριλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1856: Γεννιέται στο Πα Ντε Καλέ της Γαλλίας ο Ανρί Φιλίπ Πετέν, Γάλλος στρατιωτικός και πολιτικός. Σπούδασε στο Κολλέγιο Σεν Μπερτέν, όπου και κατά τη διάρκεια των σπουδών του αποφάσισε να γίνει στρατιωτικός. Το 1878 αποφοίτησε με τον βαθμό του υπολοχαγού από τη Στρατωτική Ακαδημία του Σεν Σιρ κα αφού υπηρέτησε για δέκα χρόνια εισήχθη στη Σχολή Πολέμου. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο χρησιμοποίησε στην πράξη τις θεωρίες του για τη βέτλιστη χρήση του πυροβολικού και διακρίθηκε ως στρατηγός κατά τη μάχη του Βερντέν. Το 1918 προήχθη σε γενικό Αρχηγό του Στρατού, θέση η οποία του έφερε αργότερα την προαγωγή σε Στρατάρχη της Γαλλίας. Τη δεκαετία του 1920 συμμετείχε στην καταστολή της εξέγερσης των Βερβέρων στη Βόρειο Αφρική συνδράμοντας τους Ισπανούς, ενώ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όντας Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου, υπέγραψε την παράδοση της Γαλλίας στους Γερμανούς και αναλαμβάνοντας στη συνέχεια επικεφαλής του νέου αυταρχικού κράτους της Γαλλίας του Βισύ, συνεργάστηκε με τους Γερμανούς. Για τις πράξεις του αυτές πέρασε μεταπολεμικά από Στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε θάνατο για προδοσία και συνεργασία με τις δυνάμεις του Άξονα, ποινή η οποία μετετράπη σε ισόβια φυλάκιση από τον Σαλρ ντε Γκολ, λόγω των υπηρεσιών του κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πέθανε με άνοια στη φυλακή τον Ιούλιο του 1953.


1877: Η τσαρική Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τα στρατεύματά της εισέρχονται στη Ρουμανία διαβαίνοντας τον Προύθο. Ο Ρωσοτουρκικός Πόλεμος του 1877-1878 ξέσπασε ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στα Βαλκάνια και το εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Οι Ρώσοι εκμεταλλεύτηκαν τους χειρισμούς των αποδυναμωμένων Οθωμανών και τους επιτέθηκαν με κίνητρο την επέκταση στις περιοχές του Καυκάσου και την επιρροή στα «εθνικιστικώς αναβράζοντα» Βαλκάνια. Στον πόλεμο συμμετείχαν επίσης η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο, αποσκοπώντας στην επίτευξη της πλήρους αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού. Ο συνασπισμός της Ρωσίας και των συμμάχων της κατάφερε να σημειώσει αρκετές νίκες στα Βαλκάνια και τον Καύκασο και να γονατίσει τους Οθωμανούς, οι οποίοι αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν τον Μάρτιο του 1878. Η Ρωσία προσάρτησε περιοχές του Καυκάσου, η Ρουμανία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο κήρυξαν την ανεξαρτησία τους και η Βουλγαρία επανιδρύθηκε ως κράτος με de facto ανεξαρτησία και de jure οθωμανική υποτέλεια, όλα σύμφωνα με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, οι όροι της οποίας, ωστόσο, αναθεωρήθηκαν μετά την επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων στο Συνέδριο του Βερολίνου.


1915: Οι οθωμανικές αρχές συλλαμβάνουν 235-270 διανούμενους και ηγετικές μορφές της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης και τους μεταφέρουν σε κέντρα κράτησης στην Άγκυρα. Η διαταγή δόθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Ταλαάτ Πασά και αποσκοπούσε στη στέρηση των Αρμενίων από ηγετικές και οργανωτικές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εστίες αντίστασης. Θεωρείται η ημέρα έναρξης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο αριθμός των συλληφθέντων προοδευτικά αυξήθηκε και οι περισσότεροι από αυτούς εκτελέστηκαν μελλοντικά.


2004: Διενεργείται στην Κύπρο διπλό δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ που αποσκοπούσε στην επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος. Τόσο οι Ελληνοκύπριοι, όσο και οι Τουρκοκύπριοι κλήθηκαν να αποφασίσουν για την αποδοχή ή μη των όρων του σχεδίου, με τους πρώτους να το καταψηφίζουν με ποσοστό 75,38% κατά και τους δεύτερους να το υπερψηφίζουν με ποσοστό υπέρ 64,71%.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ