Της Μαρίστης Μπουρνουσούζη,

18/03: Ισχνή άνοδο επιφύλασσε για τους επενδυτές ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κλείνοντας λίγο πάνω από τις 720 μονάδες.

Συγκριτικά με το κλείσιμο της Παρασκευής (15/3) που βρέθηκε να φτάνει τις 722,12 μονάδες, ο δείκτης ήταν ελαφρώς ανεβασμένος και έφτασε τις 725,41 μονάδες (0,46%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 722,40 μονάδες και το υψηλότερο στις 730,81 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κινήθηκε στα 39,48 εκατομμύρια ευρώ.

Ήταν η πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση με θετική, αν και ήπια άνοδο, με την ανάκαμψη της αγοράς να αγγίζει πλέον το 4,14% και τα κέρδη του δείκτη τραπεζών να κυμαίνονται περί το 10,8%. Η «Σοφοκλέους» έλαβε ακόμη περισσότερη ώθηση από την βελτίωση των αποδόσεων του ελληνικού ομολόγου, μια και η απόδοση του πενταετούς υποχώρησε στο «ιστορικό» 2,58% και το δεκαετές ισορρόπησε στο 3,739%.

Παράλληλα, το Oceanwood Capital Management, αυξάνει για ακόμη μία φορά τη short θέση του ως προς τη μετοχή της Εθνικής, όπου το ποσοστό ανήλθε στο 1,31%, από το 1,24% που ήταν νωρίτερα.

19/03: Δεν κατάφερε να κρατηθεί όρθιος ο δείκτης μετά από το πενθήμερο σερί, αφού η απογοήτευση της αγοράς από τις διαρκείς καθυστερήσεις ως προς το νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας έφερε κλυδωνισμούς στις μετοχές του τραπεζικού τομέα.

Οι απώλειες του γενικού δείκτη έφτασαν από τις 725,41 στις 714,44 μονάδες (-1,51%), κινούμενες κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταξύ των 727.16 μονάδων και των 714,38 μονάδων. Ο τζίρος των συναλλαγών από την άλλη, έπεσε στα 42,57 εκατομμύρια ευρώ.

Μολαταύτα, το Oceanwood Capital Management μετά την αύξηση των θέσεων του ως προς την Εθνική Τράπεζα, προέβη σε αύξηση των short θέσεων και στις μετοχές της Alpha Bank, που ανήλθαν στο 0,81% από το προηγούμενο 0,70%.

Η νέα ανάλυση δε, της Deutche Bank, που συνέχισε να διατηρεί την σύσταση για αγορά (buy) προς Εθνική και Alpha Bank, συγκράτησε κάπως τα χαμόγελα αφού αύξησαν τις τιμές των στόχων τους.

20/03: Συγκρατημένη άνοδο του γενικού δείκτη παρατηρήθηκε την Τετάρτη, μετά από μία εξόχως νευρική συνεδρίαση και με την αναμονή για τα «κόκκινα» δάνεια να είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα.

Ο γενικός δείκτης διόρθωσε από τις 714,44 στις 715,47 μονάδες (0,14%), που βρέθηκαν μεταξύ 710,00 και 718,50 μονάδων καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44,51 εκατομμύρια ευρώ.

Η κλιμάκωση, ωστόσο, της κόντρας για την α’ κατοικία και οι διαρροές περί κατάθεσης ν/σ από την κυβέρνηση χωρίς συμφωνία, προκάλεσαν ένα «γαϊτανάκι» σκεπτικισμού στην αγορά. Όμως, ως γνωστόν μία μονομερής ενέργεια από πλευράς της κυβέρνησης θα μπλόκαρε τη δόση των 1 δις και θα χαλούσε το ευχάριστο κλίμα των σχέσεων μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής πλευράς.

Αρνητικό αποτέλεσμά, ήταν και η αύξηση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου στο 3.78% από το 3,739%, που είχε βρεθεί την Δευτέρα.

21/03: Ένα πακέτο 31 εκατ. Μετοχών της Eurobank, έμελλε να σώσει την συνεδρίαση της ημέρας, αφού για ακόμη μία ημέρα οι εξελίξεις σχετικά με το νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν οριστικοποιήθηκαν.

Εν συγκρίσει με την προηγούμενη που ως γνωστόν είδε τις μονάδες να ανέρχονται στις 715,47, την Πέμπτη ο γενικός δείκτης ανέβηκε στις 717,90 μονάδες (0,34%), έχοντας βρεθεί στο χαμηλό των 714,33 και στο υψηλό των 722,87 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών να φτάνει τα 63,05 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, ο τζίρος δεν θα έφτανε ποτέ σε τέτοια άνοδο εάν δεν υπήρχε το μεγάλο πακέτο της Eurobank κατά την διάρκεια των τελευταίων δημοπρασιών, στις 17:18. Η αβεβαιότητα της επικείμενες κατάθεσης του νόμου για τα κόκκινα δάνεια ήταν διάχυτη και θα προκαλούσε επιπλέον δυσχέρειες εάν δεν έρχονταν οι θετικές εξελίξεις από το συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο, που δίνουν νέα ώθηση στην αγορά μέσω επενδύσεων πολλών μακροπρόθεσμων funds.

Παράλληλα, ένα μικρό λιθαράκι στην πορεία της συνεδρίασης μπορούμε να βρούμε και στην υποχώρηση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου στο 3,725 από το 3.78% που είχε φτάσει την Τετάρτη, αλλά και στην νέα «ιστορική» πτώση του πενταετούς ομολόγου στο 2,567%.

22/03: Η εβδομάδα έκλεισε με σημαντική υποχώρηση, αφού ο τραπεζικός κλάδος απώλεσε έως 6%, απόρροια της υπερκείμενης αβεβαιότητας περί του νέου νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας και του «όχι» της Γερμανίας για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ.

Οι απώλειες του Γενικού Δείκτη υπερέβησαν το 1,35% και είδαν τις μονάδες από το 717,90 να συμπιέζονται στο 708,24%, ενώ κατά την πολύωρη συνεδρίαση της ημέρας ο δείκτης κινήθηκε από τις 723,00 μέχρι τις 707,33 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49,4 εκατομμύρια ευρώ.

Με τις ρευστοποιήσεις των περισσότερων τραπεζικών μετοχών να εντείνονται (Alpha, Πειραιώς, Εθνική) και την απόκλιση μεταξύ της άποψης της κυβέρνησης και αυτής των θεσμών ως προς τα κόκκινα δάνεια, να θέτουν σε κίνδυνο την μετάθεση της εγκριτικής διαδικασίας στο Eurogroup της 16ης Μαϊου, εάν την 25η Μαρτίου δεν υπάρχει θετική εξέλιξη κατά το Euroworking Group, ο κίνδυνος οι επενδυτές να υιοθετήσουν μία νέα στάση αναμονής ανεβαίνει περαιτέρω.

Εντούτοις, οι εκτιμήσεις για την επόμενη εβδομάδα συγκλίνουν προς μία σταθεροποίηση, όπως συμβαίνει συνήθως σε κάθε τέλος τριμήνου.


Μαρίστη Μπουρνουσούζη

Γεννήθηκε στο Αμαρούσιο Αττικής το 1994 και μεγάλωσε στην όμορφη Κάρυστο. Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Λάτρης των ταξιδιών, των χαμογελαστών ανθρώπων και του ευ ζην! Της αρέσει η παρατήρηση και η συγγραφή ενδιαφερόντων θεμάτων και αυτή είναι και η σύνδεση της με το OffLine Post.