Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1922: Γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη ο Κορνήλιος Καστοριάδης, Έλληνας φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία και την πολιτική σκέψη και το 1937 έγινε μέλος της Ομοσπονδίας Κομμουνιστών Ελλάδας, με αποτέλεσμα να συλληφθεί από το καθεστώς Μεταξά, χωρίς ωστόσο να κρατηθεί. Κατά την περίοδο της Κατοχής προσχώρησε στη ομάδα τροτσκιστών του Στίνα, διώχθηκε από το ΕΑΜ και ξεκίνησε να ασκεί δρυμεία κριτική στο ΚΚΕ. Το 1945 μετέβη στο Παρίσι και έγινε μέλος του Διεθνιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Τέταρτης Διεθνούς. Το 1948 εγκατέλειψε το κίνημα του τροτσκισμού και ξεκίνησε να εργάζεται στον Οργανισμό Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας, ενώ παράλληλα συνίδρυσε την ομάδα Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα, με την οποία άρχισε να εκδίδει το ομώνυμο περιοδικό. Το 1970 λαμβάνει τη γαλλική υπηκοότητα και το 1974 στρέφει το ενδιαφέρον του στην ψυχανάλυση, την οποία αρχίζει να ασκεί και επαγγελματικά. Η έντονη ενασχόλησή του με αυτή τον οδήγησε στη συγγραφή της Φαντασιακής Θέσμισης της Κοινωνίας, η οποία αποτελεί και το πιο γνωστό του έργο. Το 1979 εξελέγη διευθυντής της Σχολής Ανώτερων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών Παρισίου και το 1989 επίτιμος διδάκτορας του Παντείου. Απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 1997 στο Παρίσι, από επιπλοκές που προξένησε μία εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.


1941: Εγκρίνεται στις ΗΠΑ το νομοσχέδιο HR 1776, ευρύτερα γνωστό ως Νόμος Εκμισθώσεως και Δανεισμού (Lend Lease), ένα πρόγραμμα που είχε εισηγηθεί ο Πρόεδρος Ρούσβελτ και προέβλεπε τη διανομή φαγητού, πετρελαίου και πολεμικού υλικού στις χώρες που πολεμούσαν τον Άξονα, με κύριους αποδέκτες το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΣΣΔ, την Κίνα καθώς και άλλες συμμαχικές χώρες, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και η Ελλάδα. Συνολικά, το Lend Lease απορρόφησε το 11% περίπου του συνόλου των εξόδων των ΗΠΑ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φτάνοντας τα 50,1 δις δολλάρια (σημερινή αξία περίπου 543 δις).


2004: Λαμβάνει χώρα στη Μαδρίτη τρομοκρατική επίθεση κατά την οποία σημειώθηκαν πολλαπλές ταυτόχρονες εκρήξεις στο δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου της πόλης, με αποτέλεσμα τον θάνατο 191 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 2.050. Το τρομοκρατικό χτύπημα φέρεται να έφερε εις πέρας ένας πυρήνας ισλαμιστών εξτρεμιστών υπό την αιγίδα της Αλ-Κάιντα, ως αντίποινα για τη συμμετοχή της Ισπανίας στον Πόλεμο του Ιράκ.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.