21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 25/02 – 01/03

Financial Report: 25/02 – 01/03


Του Χρήστου Μπέντσου,

Στο παρόν κείμενο καταγράφονται οι σημαντικότερες ειδήσεις αναφορικά με τη χρηματαγορά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε (25 Φεβρουαρίου – 01 Μαρτίου):

25/02: Σύμφωνα με την Morgan Stanley, τα βήματα προς μία δραστική μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών έχουν γίνει, ωστόσο συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετά εμπόδια.

26/02: Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,107 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 26 εκατ. ευρώ ή 0,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019.

27/02: Αρνητική είναι η έκθεση του ευρωπαϊκού εξαμήνου για την Ελλάδα, καθώς μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο, είναι οι μοναδικές χώρες, στις οποίες παρατηρούνται «υπερβολικές ανισορροπίες». Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν τον Ιανουάριο στα 132,9 δισ. ευρώ από 134,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

28/02: Σημαντικά κενά και παραλείψεις διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αιτιολογημένη γνώμη της,  αναφορικά με σχέδιο νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας που θα αντικαταστήσει το νέο νόμο Κατσέλη.

01/03: Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου υποχώρησε στο 3,647% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο ενός και πλέον έτους.


Χρήστος Μπέντσος

Απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, μεταπτυχιακός φοιτητής στο MSc Energy and Finance στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και υπότροφος του Ιδρύματος Καρέλια. Στα πλαίσια του Erasmus+ βρίσκεται στο Costas Grammenos Center for Shipping, Trade and Finance στο Cass Business School, ενώ εργάζεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας (IMO) στο Λονδίνο. Πολιτικά χαρακτηρίζεται φιλελεύθερος και ευρωπαϊστής. Είναι μέλος του Finance Club, της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων και του Ομίλου Ροταράκτ Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος του συλλόγου φοιτητών κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών και class representative στο μεταπτυχιακό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ