20.8 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ μεγαλοπρεπής επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

Η μεγαλοπρεπής επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα


Του Πολύβιου Κοΐνη,

Πριν από μερικές ημέρες και έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών, η ευρέως γνωστή αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας, ανακοίνωσε μια μεγάλη, αλλά και σημαντική επένδυση της στην Ελλάδα. Η σχετική ανακοίνωση έγινε μέσω του πρωθυπουργού της χώρας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Microsoft κ. Brad Smith, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο μουσείο της Ακρόπολης.

Η Microsoft πρόκειται να υπενδύσει το υπέρογκο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στα επόμενα χρόνια, καθώς η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), το οποίο θα αποθηκεύει και θα διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing) με ασφάλεια και χαμηλότερο κόστος. Μιλάμε δηλαδή για μια εγκατάσταση τεχνολογικής υποδομής, η οποία καθορίζει την «στροφή» του Δημοσίου αποκλειστικά και υποχρεωτικά σε υπηρεσίες Cloud (Cloud services) από το 2022 και μετά. Το ελληνικό κράτος θα έχει πλέον τρεις ψηφιακούς τομείς, αφού η Μicrosoft θα δημιουργήσει συνολικά, τρία Data Centers σε διαφορετικές τοποθεσίες στην Αττική: τo Κυβερνητικό Νέφος Δημοσίου Τομέα (G-Cloud), το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud) και το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud).

Το παραπάνω γεγονός είναι ένα πραγματικά μεγάλο βήμα για τη χώρα μας στο χώρο της πληροφορικής, πράγμα το οποίο συνεπάγεται τη βελτίωση της τεχνογνωσίας, της ζωής των ανθρώπων, αλλά και την «είσοδο» μας στην ψηφιακή επανάσταση του μέλλοντος. Αξιοσημείωτο είναι το ότι το Κέντρο Δεδομένων της Microsoft στην Ελλάδα είναι μόλις το όγδοο σε χώρα της Ε.Ε., ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο η εταιρεία έχει ανακοινώσει 26 Data Centers, αριθμός ο οποίος δεν πρόκειται να αυξηθεί κατά πολύ. Έτσι, η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν παγκόσμιο κόμβο του Cloud, αφού το Data Center της θα λειτουργεί και ως περιφερειακό κέντρο για τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες ευνοώντας παράλληλα την ανάπτυξη των artificial intelligence, machine learning και big data που αποτελούν τη βάση του ψηφιακού μέλλοντος.

Η εξέλιξη αυτή, όμως, δεν σημαίνει μόνο την δημιουργία εσόδων και νέων θέσεων εργασίας μέσα από το πρόγραμμα επιμόρφωσης της εταιρείας, αλλά και την αναβάθμιση της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, αφού θα δημιουργηθεί ανταγωνιστικότητα με άλλες επιχειρήσεις. Επομένως, «το συνολικό όφελος εκτινάσσεται, εάν εστιάσουμε στο σύνολο της οικονομίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της χώρας, επισημαίνοντας παράλληλα πως η τεχνολογία είναι καταλύτης της ανάπτυξης.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι ξένοι μεγαλοεπενδυτές και επιχειρηματίες, έπειτα από την επένδυση της Microsoft, βλέπουν, πλέον, την Ελλάδα με διαφορετικό «μάτι», έχοντας παράλληλα στο πλευρό τους μια ελληνική κυβέρνηση που προσφέρει πολιτική σταθερότητα, μειώνοντας φόρους, απλοποιώντας την γραφειοκρατία και γενικότερα ευνοώντας την έναρξη τέτοιων δραστηριοτήτων. Κάτω από αυτές τις εξελίξεις δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον σε τομείς, όπως η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, η αύξηση ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων ακόμη επενδύσεων που καθιστούν την χώρα μας ένα νέο επενδυτικό κέντρο. Χαρακτηριστικά μπορούν να αναφερθούν οι Cisco, Pfizer, Applied Materials και Blink Charging, οι οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει επικείμενες επενδύσεις τους στην Ελλάδα, ακολουθώντας με την σειρά τους το παράδειγμα της Microsoft.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πολύβιος Κοΐνης
Πολύβιος Κοΐνης
Γεννημένος το 2000 στην Αλεξανδρούπολη, είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι κάτοχος πτυχίου Proficiency στην Αγγλική γλώσσα και ασχολείται με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία. Αρθρογραφεί για πρώτη φορά, μέσω του OffLine Post.