19.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜια σύντομη σχέση αγάπης και μίσους: Donald Trump - Jeffrey Epstein

Μια σύντομη σχέση αγάπης και μίσους: Donald Trump – Jeffrey Epstein


Της Κωνσταντίνας Οικονόμου,

Η μακροχρόνια φιλία του νυν Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, και του οικονομολόγου Jeffrey Epstein, γράφει τον επίλογό της απροσδόκητα, με μία καταλυτική δήλωση του πρώτου, όταν προσφάτως ρωτήθηκε για τη σύνδεσή του με τον αμφιλεγόμενο πρώην επιχειρηματία: «Eίχα έρθει σε ρήξη μαζί του πολύ καιρό πριν. Δεν νομίζω ότι του έχω μιλήσει για 15 χρόνια», προσθέτοντας «δεν τον συμπαθούσα ιδιαίτερα». Και παρά τα εμφατικά σχόλια του Trump, τα γεγονότα μεταξύ των αρχών του 1990 και 2000 αντιβαίνουν σκανδαλιστικά τους ισχυρισμούς του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, εναντίον του οποίου εκκρεμούν κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση και προσβολή, φαίνεται να ήταν μία επαφή από τον κατάλογο των διάσημων διασυνδέσεων του Epstein, συμπληρώνοντας έναν εντυπωσιακά καταρτισμένο κλοιό υψηλόβαθμων πολιτικών, επιστημόνων, μέλη βασιλικών οικογενειών, ακόμη και νομπελιστών, γύρω από το πρόσωπο του επιχειρηματία. Ο Jeffrey Epstein αποτελούσε πάντοτε αναπόσπαστο κομμάτι της αμερικανικής και αργότερα διεθνούς οικονομικής σκηνής και υψηλής κοινωνίας, χωρίς να απασχολεί ποτέ ιδιαίτερα τον Τύπο με την προσωπική του ζωή και το παρελθόν του, τα οποία καλύπτονταν από ένα πέπλο μυστηρίου. Μόλις το 2005 τραβά την προσοχή των αρχών μέσω ολιγάριθμων καταγγελιών προς το πρόσωπό του, στις οποίες γινόταν λόγος για συχνή κυκλοφορία νεαρών -πιθανώς ανηλίκων- κοριτσιών από και προς την πολυτελή κατοικία του στο Palm Beach της California. Οι καταγγελίες αρχικά απορρίπτονται, καθώς μία πρώτη έρευνα της τοπικής αστυνομίας καταδεικνύει ότι επρόκειτο για ενήλικες γυναίκες.

Ωστόσο, αυτή ήταν μόνο η αρχή ενός κύματος επώνυμων και ανώνυμων καταθέσεων και καταγγελιών από ανήλικα κορίτσια, που ισχυρίζονταν ότι είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον τότε 52χρονο, με την πρόφαση ότι θα τον επισκέπτονταν σπίτι του «για να του κάνουν μασάζ», με την υπόσχεση χρηματικής αμοιβής. Καθώς ο αριθμός των θυμάτων που τόλμησαν να εμφανιστούν δημόσια άρχισε να αυξάνεται δραματικά, οι σοκαριστικές περιγραφές οδήγησαν σε πολλαπλές ομοσπονδιακές έρευνες και παρακολουθήσεις των κινήσεων του Epstein, που κατέληξαν στην καταδίκη του, μόλις το 2008. Ο 55χρονος είχε δηλώσει τότε ένοχος για την κατηγορία της υποκίνησης πορνείας, που αφορούσε σε ανήλικο και καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση, από την οποία εξέτισε τους 13 μήνες, κατοχυρώνοντας μερική άδεια 6 ημερών την εβδομάδα, με πρόφαση τις εργασιακές του υποχρεώσεις. Η έρευνα αποκάλυψε μία πολύπλοκη πυραμίδα εκατοντάδων γυναικών, που είτε είχαν γίνει αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τον Epstein, είτε στρατολογούσαν τα επόμενα θύματά του.

Η αποδοχή της ενοχής του, σε συγκερασμό με τα υψηλά υφιστάμενα πρόσωπα που τον περιέβαλλαν, του προσέφεραν μία ιδιαίτερα εξυπηρετική, αμφίβολου νομιμότητας συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, με την οποία εξασφάλισε, μεταξύ άλλων, την αμνηστία συνεργών και πρώην συνεργατών του. Η συμφωνία -αξίζει να σημειωθεί- ότι κρατήθηκε μυστική από τα θύματα. Επικεφαλής της εισαγγελίας κατά το διάστημα αυτό ήταν ο κύριος Alex Acosta, ο οποίος χρίστηκε υποψήφιος από τον Trump το 2017, ως Υπουργός Εργασίας, αξίωμα από το οποίο, όμως, παραιτήθηκε λόγω της πίεσης που του ασκήθηκε για την υπόθεση Epstein.

Πριν, ωστόσο, την καταδίκη του Epstein, η σχέση του με τον νυν Πρόεδρο παρουσιάζεται άκρως στενή και φιλική, ενώ κοινές τους εμφανίσεις, ταξίδια και ενθουσιώδεις δηλώσεις του Donald Trump επιβεβαιώνουν τα κοινά τους «ενδιαφέροντα» και τρόπους διασκέδασης. Λίγο πριν, μάλιστα, την αναβίωση της υπόθεσης του Epstein, το 2016, κατατέθηκε αγωγή με ισχυρισμούς που βάρυναν και τα δύο πρόσωπα των επιχειρηματιών για σεξουαλικά αδικήματα. Η σταδιακή απομάκρυνση του Trump παρατηρείται για αρκετά χρόνια, ενώ, παράλληλα, το 2009, παρείχε σημαντικές πληροφορίες, όταν κλητεύθηκε σε μία υπόθεση κατά του οικονομολόγου. Το 2018, μία δεκαετία από την αρχική καταδίκη του Epstein, η υπόθεση επανέρχεται στην επιφάνεια, λόγω της αμφισβήτησης της νομιμότητας του τότε διακανονισμού και ο πρώην επιχειρηματίας αντιμετωπίζει πλέον βαρύτερες κατηγορίες και ποινή φυλάκισης έως 45 έτη, εξαιτίας πρόσφατων ευρημάτων στην ιδιωτική του κατοικία, στη Νέα Υόρκη (γυμνές εικόνες ανήλικων κοριτσιών κ.α.). Το αίτημα των δικηγόρων του να αφεθεί με υψηλή εγγύηση απορρίπτεται κατηγορηματικά, ενόψει του κινδύνου που ενέχει απέναντι στην κοινωνία. Ο πλέον διαβόητος επιχειρηματίας, αυτοκτονεί, τελικά, στις 10 Αυγούστου 2019, σε ηλικία 66 ετών στο Μητροπολιτικό Κέντρο κράτησης, εν αναμονή της δίκης εναντίον του.

Υπό το πρίσμα του θανάτου του Epstein, ο Πρόεδρος Trump αντιδρά με τρόπο απαθή, προκρίνοντας τη θεωρία της σύνδεσης του θανάτου του με πιθανή εμπλοκή του Bill Clinton, ο οποίος αποτελούσε για πολλά χρόνια μία από τις πιο στενές επαφές του Epstein. Τελικά, τον Ιανουάριο του 2020 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προσλαμβάνει δύο από τους πρώην δικηγόρους υπεράσπισης του Epstein, σε μία από τις διαδικασίες της Γερουσίας, ένας εκ των οποίων ήταν ο Alan Dershowitz, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για το βιασμό ενός από τα ανήλικα θύματα του Epstein. Μέχρι και σήμερα, ο Πρόεδρος εμμένει στην πλήρη αποστασιοποίησή του από το πρόσωπο του Epstein και αρνείται οποιαδήποτε γνώση των εγκλημάτων του.

Ωστόσο, η τραγική αυτή ιστορία φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα του κατά πόσο η προσωπική ηθική και οι επιλογές ενός πολιτικού -πόσο μάλλον ενός «Πλανητάρχη»- είναι σε θέση να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο εντέλει θα ασκήσει τα καθήκοντά του. Μπορεί ένα σκάνδαλο να στοιχίσει την καριέρα ενός Προέδρου; Σίγουρα ναι, εν προκειμένω, όμως, μάλλον όχι. Πάντως, αυτό που σίγουρα κατάφερε ήταν να φωτίσει κάποιες από τις πτυχές του χαρακτήρα του Donald Trump, απέναντι στις οποίες θα ήταν καλό να μην αποστρέφουμε το βλέμμα.


Κωνσταντίνα Οικονόμου

Γεννημένη στην Αθήνα, αλλά όπου κι να ταξιδέψει αισθάνεται σπίτι. Σπουδάζει Νομική, γιατί η επιστήμη αυτή σε κάνει περισσότερο άνθρωπο και αγαπά τις ξένες γλώσσες όσο και το καλό φαγητό. Μονίμως αμφισβητεί και διερωτάται, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς την γνώση. Το γράψιμο είναι για εκείνη το μπαλέτο των λέξεων, ένας τρόπος να ισορροπήσει συναίσθημα και ρεαλισμό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Οικονόμου
Κωνσταντίνα Οικονόμου
Γεννημένη στην Αθήνα, αλλά όπου κι να ταξιδέψει αισθάνεται σπίτι. Σπουδάζει Νομική, γιατί η επιστήμη αυτή σε κάνει περισσότερο άνθρωπο και αγαπά τις ξένες γλώσσες όσο και το καλό φαγητό. Μονίμως αμφισβητεί και διερωτάται, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς την γνώση. Το γράψιμο είναι για εκείνη το μπαλέτο των λέξεων, ένας τρόπος να ισορροπήσει συναίσθημα και ρεαλισμό.