Της Ανδριάνας Βιολέτη,
Θεωρείται γνωστό, πως μία μη ιδιόμορφη πολιτική πραγματικότητα οφείλει να διέπεται από ορισμένα χαρακτηριστικά. Σε μία φυσιολογική πολιτική σκηνή οφείλει να υπάρχει μία κυβέρνηση που ασκεί την εξουσία και μία ισχυρή αντιπολίτευση που ασκεί κριτική και πιέσεις στην υπάρχουσα κυβέρνηση για την εξασφάλιση του συλλογικού καλού. Ωστόσο, στα ελληνικά πολιτικά δεδομένα, έχουμε μία ανεξέλεγκτη κυβέρνηση που μόνο αποφασίζει, χωρίς να συναποφασίζει για το γενικό καλό, εφόσον δεν της ασκείται ο διαρκής και συνεχής κοινοβουλευτικός έλεγχος από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Η συνεχής πολιτική ομοφωνία από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και η απουσία διαφοροποίησης των πολιτικών απόψεων από τα μέλη της αντιπολίτευσης, όμως, οδηγούν άμεσα σε πολιτική ανωμαλία και έμμεσα σε πολιτική πορεία κατά της δημοκρατίας, αλλά και σε τοποθέτηση σε δευτερεύουσα μοίρα της συλλογικής ευημερίας.
Θα μπορούσαμε να πούμε, λοιπόν, πως στην ελληνική πολιτική σκηνή, παρούσα δηλώνει μόνο η Ν.Δ. Ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που κυμαίνεται μεταξύ του «φαίνεσθαι» και του «είναι». Φαίνεται πως είναι το κόμμα που έχει στο επίκεντρο τις αγωνίες των ανθρώπων και έχει ως στόχο την πραγματοποίηση των θελημάτων τους, αλλά φαίνεται και πως δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική στρατηγική και πολιτική θέση, αλλά στοχοποιεί και χρεώνει τα λάθη παντού και πάντα στους κυβερνώντες και στους υπόλοιπους. Στόχος του κόμματος αυτού φαίνεται να είναι να ενισχύσει την πολιτική του απήχηση και να φανεί ως το μόνο πολιτικά αλάνθαστο κόμμα. Μετέπειτα ακολουθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετά την περσινή κατάρρευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε την δυνατότητα να αδράξει την ευκαιρία και να προσπαθήσει να κατεδαφίσει το κάστρο της Ν.Δ. Ωστόσο, δεν έδειξε την απαραίτητη πυγμή, δεν προσπάθησε να επιβληθεί με την δική του πολιτική, αλλά οδηγήθηκε σε μία παθητική και άκριτη πολιτική συγκατάβαση με τις τακτικές των υπολοίπων, υιοθετώντας μια ρητορική που δε του ταιριάζει. Το μόνο θετικό για το ίδιο το κόμμα είναι το πνεύμα αισιοδοξίας που ενέπνευσε ο Πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε πως δεν βλέπει τους πολίτες ως πελάτες, αλλά ως πολίτες που θέλουν με προοπτική να οικοδομήσουν την ζωή τους και πως στόχος και όραμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι μία πολιτεία που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τις αγωνίες του, την ποιότητα της ζωής του. Αυτό, λοιπόν, το όραμα στοχεύει να κάνει πράξη με την μεγάλη πολιτική αλλαγή.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της πιο πρόσφατης δημοσκόπησης της Marc, διαφαίνεται μια τάση επιστροφής στην πολιτική σταθερότητα. Η Νέα Δημοκρατία σημειώνει άνοδο 1,7 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενισχύει τη θέση του ως καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, κερδίζοντας 2,1 μονάδες και φτάνοντας το 32,3%, με διαφορά 20 μονάδων από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στην εκτίμηση ψήφου, το ποσοστό της Ν.Δ. διαμορφώνεται στο 30,6%, κυμαινόμενο μεταξύ 28% (κατώτατο όριο) και 33,2% (ανώτατο όριο), βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Η ενίσχυση του κυβερνώντος κόμματος αποδίδεται κυρίως στη μετατόπιση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης από το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών, στην παροχή οικονομικής στήριξης προς ενοικιαστές και χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και στην προσπάθεια της Ν.Δ. να διαμορφώσει την εντύπωση, μέσω αλλεπάλληλων δημοσκοπήσεων, ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική πρόταση και πως η μοναδική ρεαλιστική επιλογή είναι η ψήφος προς το κυβερνών κόμμα.

Η ανοδική πορεία της Νέας Δημοκρατίας συνοδεύεται από αύξηση στις θετικές απόψεις για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, οι οποίες φτάνουν περίπου το 39%. Την ίδια στιγμή, η Πλεύση Ελευθερίας σημειώνει πτώση για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο – όταν ξεκίνησαν οι μεγάλες διαδηλώσεις για την τραγωδία στα Τέμπη – χάνοντας 0,6 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπλέον, το κόμμα παρουσιάζει απώλεια 2,7 μονάδων όσον αφορά την ερώτηση για το ποιο κόμμα ασκεί την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Παρά το γεγονός ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου διατηρεί τη δεύτερη θέση στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός με ποσοστό 12,3%, καταγράφει πτώση κατά 1,5 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ακολουθεί με ποσοστό 13,8%. Παρόλα αυτά, εάν με ρωτούσατε σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα αν υπάρχει μία στάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που να μην θεωρείται αυτοκαταστροφική θα σας απαντούσα δυστυχώς ακόμα «όχι» και πως ακόμα δεν έχω καταλάβει ποιος είναι ο στόχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η δεύτερη θέση όπου θα αρνηθεί τη συνεργασία με τη Ν.Δ., όπως διατυμπανίζει, ή η πρώτη θέση όπου θα αναγκασθεί από το Σύνταγμα να συνεργαστεί με τη Ν.Δ.;
Κλείνοντας, είναι ιδιαίτερα δυσοίωνο αυτό το θολό τοπίο για μία χώρα που χρειάζεται μία ισχυρή και σοβαρή αντιπολίτευση, που θα πατάει στο «κέντρο» και θα καταρρίψει την πολιτική που λειτουργεί με την ανοχή, με τα αντανακλαστικά και με την άκριτη αντιδραστικότητα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα της δημοκρατίας. Παρόλα αυτά, όσο υπάρχουν δημοκρατικές φωνές που θέλουν να διενεργούν διάλογο με την κοινωνία για την κοινωνία και μιλούν για επιλογές και όχι για την εξουσία και για την καρέκλα χωρίς περιεχόμενο, τόσο περισσότερο υπάρχει ελπίδα.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Δημοσκόπηση Marc: Δυο μονάδες πάνω από τις ευρωεκλογές η ΝΔ, «μάζεψε» λίγο η Πλεύση, τρίτο το ΠΑΣΟΚ, protothema.gr, διαθέσιμο εδώ