17.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Έντμουντ Χάλλεϋ

In Memoriam: Έντμουντ Χάλλεϋ


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ο Έντμουντ Χάλλεϋ γεννήθηκε στο Χάγκερστον του Ηνωμένου Βασιλείου στις 8 Νοεμβρίου του 1656. Υπήρξε ένας εξαίρετος και πετυχημένος επιστήμονας στον κλάδο της μαθηματικής επιστήμης και της αστρονομίας.

Το 1678 αποτέλεσε και το πρώτο έτος της αναγνώρισης του: δημοσίευσε έναν κατάλογο με 360 αστέρες του νότιου ουράνιου ημισφαιρίου. Κατάφερε επίσης να παρατηρήσει την θέση τους κατά την υπηρεσία του στην Αγία Ελένη, καθώς και την παράλληλη διάβαση του πλανήτη Ερμή στον δίσκο του Ηλίου το 1677.

Αυτή η ανακάλυψη και πρωτοπόρα σημείωση έκανε τον Χάλλευ τον πρώτο επιστήμονα ο οποίος κατάφερε να διαπιστώσει ότι οι αστέρες δεν διατηρούν σταθερή μεταξύ τους θέση και ότι ο καθένας εξ αυτών έχει δική του σταθερή μοναδική κίνηση, επιβεβαιώνοντας τις παρατηρήσεις εκείνες του Λαμπαδίου, του Σείριου και του Αρκτούρου.

Πέραν των παραπάνω ανακαλύψεων ο Έντμουντ κατάφερε να διαπρέψει και στο φαινόμενο των παλιρροιών καθώς ήταν ο πρώτος επιστήμονας ο οποίος το μελέτησε συστηματικά. Άλλες μελέτες του επεκτάθηκαν στην παρατήρηση του γήινου μαγνητισμού και της παρατήρησης της διανομής των ανέμων στην επιφάνεια της Γης.

Το 1703 κατέλαβε την έδρα του διδάκτωρ μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου και πρωτοπόρησε στην μετάφραση και στην έκδοση συγγραμμάτων. Κατά τα έτη 1710-1712 χάρη στην ευρεία γλωσσομάθεια του, η οποία περιελάμβανε γνώση της Εβραϊκής, της Αγγλικής, της Λατινικής και της Αραβικής γλώσσας, εξέδωσε στα αγγλικά τα πονήματα του Απολλώνιου του Περγαίου, εκ των οποίων τα τέσσερα πρώτα βιβλία εκδόθηκαν στην Ελληνική, ενώ τα υπόλοιπα στην Αραβική όσο και στην Εβραϊκή.

Υπήρξε μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου από το 1678. Το δε 1720 διορίσθηκε διευθυντής στο Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς.

Πέθανε σαν σήμερα στις 14 Ιανουαρίου του 1742. Με το όνομά του αναφέρεται σχετικός κομήτης που είχε ενσπείρει πανικό την νύκτα της 19 Απριλίου του 1910, παρόλο ότι από το 467 π.Χ. μέχρι και το 1910 είχαν εξακριβωθεί 29 εμφανίσεις.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.