17.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΤο αρνητικό ρεκόρ της δεκαετίας που έφυγε

Το αρνητικό ρεκόρ της δεκαετίας που έφυγε


Του Αλέξανδρου Πανταζή, 

Κατά την έναρξη της 25ης Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP25), που έλαβε χώρα στην Μαδρίτη 2-13 Δεκεμβρίου, αναγνωρίστηκε καθολικώς, ότι η δεκαετία 2010-2019 ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη μας. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι από την δεκαετία του 1980-1990, παρατηρείται μια εκθετική αύξηση στην άνοδο της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα κάθε χρονιά να είναι θερμότερη από την προηγούμενη.

Για την εξαγωγή του παραπάνω συμπεράσματος, που κατά κάποιον τρόπο δεν είναι οριστικό, ο ΟΗΕ βασίστηκε σε θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Οκτώβριο για τον προσωρινό υπολογισμό του 2019, για τον οποίο θα έχουμε ένα τελικό αποτέλεσμα τον Μάρτιο του 2020. Βέβαια, ακόμα και αν η παραπάνω απόφαση δεν είναι ακόμα τεκμηριωμένη επιστημονικά, γνωρίζουμε σίγουρα ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για το συνολικό έτος, ήταν υψηλότερη κατά 1,1 βαθμό κελσίου, σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο.

Η παραπάνω αύξηση συνδέεται άρρηκτα με τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα που το 2019 αυξήθηκαν δραματικά, παρά τις συμφωνίες που έχουν γίνει για τη μείωσή τους, όπως αυτή του Παρισιού.

Συνεχίζοντας, ο οργανισμός τόνισε ότι το 2019 τοποθετείται στη δεύτερη ή τρίτη θέση των θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί από το 1850, όπου και άρχισε η επίσημη καταγραφή και αρχειοθέτηση της θερμοκρασίας. Ακόμη, θερμότερη χρονιά φαίνεται να είναι το 2016, το οποίο ξεκίνησε με ένα ασυνήθιστα μεγάλο φαινόμενο El Nino.

Έτσι, με αυτούς τους ρυθμούς αύξησης της θερμοκρασίας, πιθανό είναι η κλιμάκωση ορισμένων φαινομένων, όπως οι πλημμύρες στο Ιράν, οι ξηρασίες στην Αυστραλία και την Κεντρική Αμερική, οι καύσωνες στην Ευρώπη και την Αυστραλία ή οι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν φέτος τη Σιβηρία, την Ινδονησία και την Νότια Αμερική. Με όλες αυτές τις φυσικές καταστροφές θα ακολουθηθούν μεγάλα κύματα μετανάστευσης και εκτιμάται ότι ο αριθμός ανθρώπων που θα μεταναστεύσει για τον παραπάνω λόγο, θα τετραπλασιαστεί μέσα στους επόμενους μήνες.

«Τα κύματα καύσωνα και οι πλημμύρες, που κάποτε εμφανίζονταν μία φορά τον αιώνα συμβαίνουν όλο και συχνότερα. Από τις Μπαχάμες μέχρι την Μοζαμβίκη και την Ιαπωνία, οι χώρες υφίστανται τα καταστροφικά αποτελέσματα των τροπικών κυκλώνων. Οι δασικές πυρκαγιές σάρωσαν την Αρκτική και την Αυστραλία», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτερι Τάαλας, επισημαίνοντας ότι οι περισσότερο άτακτες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με την δημογραφική αύξηση, «θα προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στον τομέα της διατροφικής ασφάλειας για τις πλέον ευάλωτες χώρες».

Κλείνοντας, είναι πιο προφανές από ποτέ ότι βιώνουμε μια κλιματική κρίση που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εξαφάνιση. Για αυτόν τον λόγο, χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, κάτι το οποίο θα έρθει με ριζοσπαστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι γενικότερα η γη και ειδικότερα, το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και είναι αναγκαίο να το προστατεύουμε. Και αν χάσουμε την μάχη με το περιβάλλον, τι θα συμβεί;

Θα χάσουμε το σπίτι μας.


Αλέξανδρος Πανταζής

Είναι φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια κατοικεί στον Νομό Χανίων λόγω της φοιτητικής του ιδιότητας, ενώ τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στον δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος. Κατά την διάρκεια της φοίτησής του έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με το αντικείμενο σπουδών του και έχει λάβει μέρος στην προσομοίωση της Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.