15.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΕντυπωσιακό το μετεκλογικό ανοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Εντυπωσιακό το μετεκλογικό ανοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Τα σχεδόν αναπάντεχα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών της 21ης Μαΐου οδήγησαν σε ισχυρή άνοδο τους δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, ειδικά τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε με διψήφια (θετική) απόδοση. Το τρίπτυχο οικονομική σταθερότητα, δημοσιονομική πειθαρχία και διορθωτικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο εξασφαλίζεται, χωρίς τριγμούς, από μια φιλοεπενδυτική σταθερή Κυβέρνηση, που πρόκειται να σχηματιστεί μετά τις επερχόμενες δεύτερες κάλπες, ώθησε τους front runners να προεξοφλήσουν άμεσα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αξίζει να σημειωθεί πως υποστηρικτικά λειτουργούν και οι προοπτικές για την κερδοφορία των εισηγμένων φέτος, έπειτα από τα πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η είσοδος των θεσμικών επενδυτών στην ελληνική αγορά θα ενισχύσει τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και επιλεκτικά κάποιες της μεσαίας, ενώ ενδιαφέρον για τη μικρή κεφαλαιοποίηση θα παρουσιαστεί, κυρίως, από τους εγχώριους επενδυτές.

Σε επίπεδα που έχει να δει περίπου 9 χρόνια βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, τη Δευτέρα, με οδηγούς, κατά κύριο λόγο, τη Δ.Ε.Η. και τις τράπεζες και τη συναλλακτική δραστηριότητα να ενισχύεται σε εντυπωσιακά επίπεδα. Επιπλέον, ιστορικά υψηλά σημείωσαν οι τίτλοι των Μυτιληναίος, Cenergy, Jumbo και Autohellas.

Παρά την αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, η ισχυρή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δείχνει σχεδόν σίγουρη νίκη με αυτοδυναμία στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, απέβαλε τις όποιες αβεβαιότητας υπήρχαν στην αγορά για πολιτική και οικονομική αστάθεια. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως στην αγορά ομολόγων το ελληνικό 10ετές έφτασε να διαπραγματεύεται με αποδόσεις κάτω των 40 μονάδων βάσεων σε σχέση με το αντίστοιχο ιταλικό, γεγονός που δείχνει ότι οι επενδυτές προεξοφλούν πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα επέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει οριακά σε θετικά εδάφη, δηλαδή στο 0,01%. Οι βασικοί δείκτες την κύριων ανεπτυγμένων αγορών της Ευρώπης ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές, επίσης, με μικρές μεταβολές, αλλά με μεικτά πρόσημα. Ανάμεικτα ήταν τα πρόσημα και στους επιμέρους τίτλους.

Στο επίκεντρο των επενδυτών, για ακόμα μια συνεδρίαση, βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο Joe Biden και τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Kevin McCarthy, σχετικά με την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, η απόφαση του οποίου θα επηρεάσει τις αγορές διεθνώς, καθώς κρίνεται η δημοσιονομική σταθερότητα των Η.Π.Α., δηλαδή η ικανότητα της αμερικανικής Κυβέρνησης να εξυπηρετήσει πλήρως το χρέος της. Μέχρι να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, οι επενδυτές θα διατηρούν επιφυλακτική στάση.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε και σε δηλώσεις αξιωματούχων Κεντρικών Τραπεζών της Ευρώπης, οι οποίοι εκτιμούν τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων εντός του καλοκαιριού. Ωστόσο, η διάρκεια που τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα είναι αβέβαιη, καθώς θα εξαρτηθεί, βασικά, από την επιμονή του πληθωρισμού και, δευτερευόντως, από τα ενδεχόμενα έντονης χρηματοπιστωτικής αστάθειας και οικονομικής ύφεσης.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 6,09% στις 1.201,32 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.217,04 μονάδων και 1.137,71 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 6,95% στις 2.959,46 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 12,47%, ανεβαίνοντας στις 991,41 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στο εντυπωσιακό ποσό των € 362,66 εκατ. και ο όγκος στα 104,27 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση αλματώδης ήταν η άνοδος για τις Δ.Ε.Η. (15,93%), Εθνική Τράπεζα (15,30%), Alpha Bank (14,17%), Τράπεζα Πειραιώς (13,50%), Eurobank (8,50%), Μυτιληναίο (7,74%) και Lamda (6,88%). Ισχυρή ήταν, επίσης, η άνοδος άνω του 5% για τις Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και Ε.ΥΔ.Α.Π, άνω του 4% για τις Jumbo, Quest, Motor Oil και Ο.Λ.Π. και άνω του 3% για την ΓΕΚ Τέρνα. Αξιοσημείωτα ήταν και τα κέρδη άνω του 2% για τις Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Titan, Autohellas, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ και άνω του 1% για τις Ο.Τ.Ε. (κοντά στο 2%) και Σαράντης. Αντίθετα, η Coca Cola βρέθηκε με απώλειες 0,89%.

Την Τρίτη, το Χρηματιστήριο Αθηνών διατήρησε τα επίπεδα που ανέκτησε, παρουσιάζοντας ήπια άνοδο. Όπως ήταν λογικό, η συναλλακτική δραστηριότητα υποχώρησε, παραμένοντας σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα και σημειώθηκαν αρκετές διορθώσεις σε τίτλους είχαν τη Δευτέρα μεγάλο άλμα στην τιμή τους.

Σε αναφορά της η DBRS υποστηρίζει πως «οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που αυξάνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, αποτελούν ισχυρούς παράγοντες, που συμβάλλουν στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας». Το εκλογικό αποτέλεσμα «ισοπέδωσε» το πολιτικό ρίσκο που υπήρχε, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ως απόρροια των προοπτικών συνέχειας των διορθωτικών μεταρρυθμίσεων, της εξασφάλισης της οικονομικής σταθερότητας και των αξιόπιστων υποσχέσεων για δημοσιονομική σύνεση, βάσει των απαιτήσεων της Ε.Ε.

Με απώλειες έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να διολισθαίνει κατά 0,6%. Παρόμοια ήταν η πτώση και για τους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με τον γαλλικό CAC 40, ωστόσο, να χάνει πάνω από 1%.

Βαρίδι της συνεδρίασης αποτέλεσε ο κλάδος πολυτελών ειδών, με τον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό δείκτη να πέφτει κατά 4,3%, καθώς, έπειτα από τη συσσώρευση υψηλών αποδόσεων σε επιμέρους τίτλους του κλάδου, οι επενδυτές κατοχύρωσαν τα κέρδη τους. Επιβαρυντικά στην επενδυτική ψυχολογία λειτούργησε και η περαιτέρω καθυστέρηση λήψης απόφασης για το αμερικανικό χρέος.

Περνώντας στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο σύνθετος P.M.I. της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 53,3 μονάδες τον Μάιο, υποχωρώντας ελαφρώς από τον προηγούμενο μήνα, αλλά συνεχίζοντας η αγορά την επέκταση των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, ο P.M.I. της μεταποίησης διολίσθησε περαιτέρω, τον Μάιο, στις 44,6 μονάδες, δηλώντας συρρίκνωση στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ και ο P.M.I. επιβράδυνε στις 55,9 μονάδες.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,33% στις 1.205,30 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.219,07 μονάδων και 1.199,80 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,02% στις 2.959,98 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,37%, πέφτοντας στις 987,77 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα € 222,91 εκατ. και ο όγκος στα 62,16 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ισχυρή ήταν η άνοδος άνω του 4% για τις ΓΕΚ Τέρνα και Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και η άνω του 3% για την Aegean. Αξιοσημείωτα ήταν και τα κέρδη άνω του 2% για τις Τέρνα Ενεργειακή και Ε.ΥΔ.Α.Π. και άνω του 1% για τις Βιοχάλκο, Quest και Alpha Bank. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 3,43% για την Εθνική και οι άνω του 2% για τις Jumbo και Ελλάκτωρ. Με πτώση άνω του 1% έκλεισαν και οι Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια και Ο.Λ.Π.

Η διακύμανση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πηγή εικόνας: investing.com

Συνέχεια στις κατοχυρώσεις κερδών έδωσαν οι επενδυτές, την Τετάρτη, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά σε πιο έντονο επίπεδο, καθώς έπεσε η αγορά συνολικά άνω του 1%, ενώ επιβαρυντικά λειτούργησε και το αρνητικό κλίμα στις ξένες αγορές.

Η τάση της ελληνικής αγοράς, όμως, παραμένει ανοδική, καθώς διατηρείται αισιοδοξία, τόσο των ξένων όσο και των εγχώριων επενδυτών, για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, από τα μέσα Ιουλίου και έπειτα. Δηλαδή, η αξιολόγηση του οίκου Fitch, στις 9 Ιουνίου, πιθανότατα να δώσει μόνο αναβάθμιση στην προοπτική της Ελλάδας σε «θετική», με τις μετέπειτα αξιολογήσεις να αναμένεται η ανάκτηση.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να παρουσιάζει πτώση 1,81%. Παρόμοιες ήταν οι (αρνητικές) μεταβολές των βασικών δεικτών των κύριων ανεπτυγμένων αγορών της Ευρώπης, ξεχωρίζοντας, όμως, οι απώλειες του ιταλικού FTSE MIB, ο οποίος έχασε 2,39%.

Όλοι σχεδόν οι κλάδοι υποχώρησαν άνω του 1%, με τα μεγαλύτερα βαρίδια να αποτελούν ο ταξιδιωτικός κλάδος, η αυτοκινητοβιομηχανία και ο τομέας της ασφάλειας.

Για ακόμα μία συνεδρίαση, οι συζητήσεις για το αμερικανικό χρέος ήταν στο επίκεντρο, καθώς όσο περνάνε οι μέρες και δεν έρχονται σε συμφωνία οι Ρεπουμπλικάνοι με την Κυβέρνηση Biden, τόσο οξύνεται η αβεβαιότητα διεθνώς και εντείνονται οι κίνδυνοι για αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους των Η.Π.Α., με τις όποιες συνέπειες έχει αυτό. Επίσης, ο πληθωρισμός στο Η.Β. για τον Απρίλιο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς, καθώς ανήλθε στο 8,7%, υποχωρώντας, βέβαια, αρκετά από τον προηγούμενο μήνα. Γενικότερα, όμως, τα στοιχεία για τη βρετανική οικονομία κρίθηκαν αποθαρρυντικά.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,12% στις 1.193,83 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.202,92 μονάδων και 1.190,36 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 1,54% στις 2.914,37 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 2,96%, πέφτοντας στις 958,54 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα € 146,73 εκατ. και ο όγκος στα 39,12 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση σημειώθηκε βουτιά 5,61% για την ΕΛΧΑ, ακολουθώντας με ισχυρές απώλειες άνω του 4% η Eurobank και άνω του 3% ο Μυτιληναίος. Σημαντική ήταν, επίσης, η πτώση άνω του 2% για τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Motor Oil και Τιτάν και άνω του 1% για τις Τράπεζα Πειραιώς και Ε.ΥΔ.Α.Π. Αντίθετα, αλματώδης ήταν η άνοδος 9,27% για την Quest (προεξόφληση θετικών αποτελεσμάτων), ακολουθώντας με αξιοσημείωτα κέρδη άνω του 3% οι Ελλάκτωρ και Aegean και άνω του 1% η ΓΕΚ Τέρνα. 

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Άμεση επιστροφή στο θετικό πρόσημο κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, την Πέμπτη, παρουσιάζοντας, όμως, και πτωτικές τάσεις από ισχυρές απώλειες δεικτοβαρών τίτλων. Παράλληλα, η συναλλακτική δραστηριότητα έχει υποχωρήσει σε «κανονικά», αλλά ικανοποιητικά επίπεδα, βάσει πάντα των δεδομένων της αγοράς.

Συνεχίστηκε η πτώση στην ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να χάνει 0,32%, καθώς συνεχίζει να υπάρχει έντονη αβεβαιότητα σχετικά με το χρέος στις Η.Π.Α. Παρόμοιες ήταν και οι μεταβολές στους βασικούς δείκτης των κύριων ανεπτυγμένων αγορών της Ευρώπης.

Οι περισσότεροι κλάδοι παρουσίασαν πτώση, με την επιδραστικότερη να προέρχεται από τον ενεργειακό κλάδο, που απώλεσε περίπου 2%. Αντισταθμιστικά λειτούργησε η σημαντική άνοδος στον τεχνολογικό κλάδο, η οποία ανήλθε στο 1,8%, έπειτα από τα απροσδόκητα θετικά αποτελέσματα της Nvidia.

Τα τελικά δεδομένα για το γερμανικό Α.Ε.Π. κατά το α’ τρίμηνο του 2023 έδειξαν πτώση κατά 0,3%, περνώντας σε στάδιο συρρίκνωσης η μεγαλύτερη οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου. Στον αντίποδα, βελτίωση σημείωσε το καταναλωτικό κλίμα στη χώρα κατά τον Μάιο.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,89% στις 1.202,43 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.208,02 μονάδων και 1.189,76 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 2.926,33 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,36%, ανεβαίνοντας στις 971,60 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλότερα στα € 116,17  εκατ. και ο όγκος στα 30,33 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση αλματώδης ήταν η άνοδος για τη Βιοχάλκο και την Aegean, σημειώνοντας 8,71% και 6,14%, αντίστοιχα. Ισχυρή ήταν, επίσης, η άνοδος άνω του 4% για τις Lamda (κοντά στο 5%) και ΕΛΧΑ. Ακολούθησαν οι ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ με άνω του +3%, οι Autohellas, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Εθνική με άνω του 2% και οι Quest, Motor Oil, Μυτιληναίο, Σαράντη και Ο.Λ.Π. με άνω του 1%. Αντίθετα, βουτιά παρουσίασε η μετοχή της Coca Cola της τάξεως του 4,58%, λόγω αποκοπής μερίσματος. Επίσης, σημαντικές ήταν και οι απώλειες άνω του 1% για τη Jumbo.

Με σημαντική άνοδο έκλεισε, την Παρασκευή, το Χρηματιστήριο Αθηνών, επεκτείνοντας το άλμα της Δευτέρας και «κλειδώνοντας» τα επίπεδα των 1.200 μονάδων. Επιπλέον, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε και αυτός πάνω από ένα ψυχολογικό όριο, αυτό των 1.000 μονάδων, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι της αγοράς.

Με θετικό πρόσημο και ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με άνοδο 1,15%. Πέριξ του 1% έκλεισαν και οι βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών της Ευρώπης. Ο τεχνολογικός κλάδος και αυτός της εξόρυξης ηγήθηκαν της ανόδου με 2,9% και 2,6%, αντίστοιχα.

Η αλλαγή του κλίματος στην αγορά επήλθε, έπειτα από αισιόδοξες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για σημαντική πρόοδο στης συζητήσεις για το όριο χρέους στις Η.Π.Α. και την αποφυγή μιας δυσμενούς στάσης πληρωμών.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,54% στις 1.220,89 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.226,19 μονάδων και 1.208,21 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,73% στις 2.977,00 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,10%, κλείνοντας στις 1.001,72 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε υψηλότερα στα € 152,07 εκατ. και ο όγκος στα 44,37 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση αλματώδης ήταν η άνοδος 6,25% για την Alpha Bank. Ακολούθησαν με ισχυρά κέρδη άνω του 4% η Δ.Ε.Η. και άνω του 3% οι Lamda, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο και Εθνική Τράπεζα. Αξιοσημείωτη ήταν, επίσης, η άνοδος άνω του 2% για τις Eurobank, Motor Oil και Coca Cola και άνω του 1% για τις Ο.Λ.Π. και Σαράντη.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 7,82%, ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 7,59% και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 13,64%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1,5%, κλείνοντας στις 461,41 μονάδες.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.