17.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΣτο κάδρο της ΕΤΕπ και πάλι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στο κάδρο της ΕΤΕπ και πάλι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), αύξησε τη στήριξή του στη Σλοβενία ​​το 2021 και επένδυσε 257,2 ευρώ στη χώρα. Η ΕΤΕπ δάνεισε 80 εκατ. ευρώ σε δύο πράξεις και το ΕΤΕπ παρείχε 177,2 εκατ. ευρώ σε εγγυήσεις που κάλυπταν δάνεια για ΜΜΕ, μεσαίας κεφαλαιοποίησης και δήμους σε τρεις ξεχωριστές πράξεις.

Τόσο για τον Όμιλο ΕΤΕπ όσο και για το ΕΤΕ, το 2021 ήταν έτος ρεκόρ στη Σλοβενία. Το ΕΤΕ πέτυχε τον υψηλότερο όγκο επενδύσεων που έχει καταγραφεί στη Σλοβενία. Ο Όμιλος ΕΤΕπ αύξησε τον συνολικό ετήσιο δανεισμό του κατά 3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΤΠ) ύψους 24,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που ίδρυσε στα τέλη του 2020 ο Όμιλος ΕΤΕπ και 22 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας, για να βοηθήσουν τις εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως τα ΜΜΕ, να ανακάμψουν από την κρίση που σχετίζεται με την πανδημία, παρείχε 177,2 εκατομμύρια ευρώ για τις Σλοβενικές ΜΜΕ. Από τον Δεκέμβριο του 2020, ο Όμιλος ΕΤΕπ έχει εγκρίνει χρηματοδότηση 23,2 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη στήριξη του ΕΤΠ και οι μέχρι σήμερα επενδύσεις του αναμένεται να κινητοποιήσουν 174,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή εικόνας: Startupper.gr

Η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Lilyana Pavlova, η οποία είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στη Σλοβενία, δήλωσε: «Παρά τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία, είμαι ευτυχής που βλέπω ότι ο Όμιλος ΕΤΕπ ανταποκρίθηκε στην πρόκληση και παρείχε σταθερά στοιχεία για επενδύσεις για τη Σλοβενία. Ο Όμιλος ΕΤΕπ αποδείχθηκε αξιόπιστος εταίρος της Σλοβενίας ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, και μαζί με τους εταίρους μας στη χώρα όπως η κυβέρνηση της Σλοβενίας, η SID Banka και το SRDF, εμπορικές τράπεζες όπως η UniCredit διασφαλίσαμε ότι η Σλοβενία ​​μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται , αναπτύσσονται και αναπτύσσονται ταχύτερα, πιο πράσινα και βιώσιμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Οικονομικών της Σλοβενίας για την υποστήριξή του στο ΕΤΠ – έναν βασικό μηχανισμό υποστήριξης για τις ΜΜΕ σε ολόκληρη την ΕΕ. Έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής δράσης και της ανάκαμψης από τον COVID-19, αλλά με την υποστήριξη όπως αυτή που απολαμβάνουμε στη Σλοβενία, είμαι σίγουρος ότι βρισκόμαστε στο δρόμο για να τις ξεπεράσουμε με επιτυχία».

Ο Andrej Sircelj, υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υιοθετήσαμε μέτρα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και την οικονομία. Τα μέτρα είχαν ως στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διατήρηση της λειτουργίας της οικονομίας. Τα μέτρα ήταν επιτυχή. Είναι σημαντικό ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δείξαμε επίσης αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ και υιοθετήσαμε τη Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το RRF επικεντρώνεται στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, γεγονός που δείχνει ότι οι στόχοι μας δεν εστιάζονται μόνο στην ανάπτυξη αλλά και στην ανάπτυξη. Αυτοί οι στόχοι υποστηρίζονται επίσης από την ΕΤΕπ, η οποία είναι παρούσα στη Σλοβενία ​​από το 1977. Πιστεύω ότι θα βελτιώσουμε περαιτέρω αυτή τη συνεργασία στο μέλλον και θα την επεκτείνουμε σε περισσότερους τομείς».

Οι επενδύσεις της ΕΤΕπ στη Σλοβενία ​​αγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ

Ο δανεισμός της ΕΤΕπ στο επενδυτικό πρόγραμμα της SID Banka στη Δημοτική Υποδομή (50 εκατ. ευρώ) και στο Σλοβενικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (SRDF) για ΜΜΕ, μεσαίας κεφαλαιοποίησης και δημοτικό πρόγραμμα ανάκαμψης COVID-19 (30 εκατ. ευρώ) αύξησε τις συνολικές επενδύσεις της ΕΤΕπ στη χώρα σε ευρώ 7,29 δισ. (από το 1977).

Μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια, η ΕΤΕπ έχει επενδύσει περίπου 3,02 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πιστωτικές γραμμές για τοπικές ΜΜΕ, 500 εκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη σύνθετων υποδομών, 495 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα των εθνικών μεταφορών και ευρώ 425 εκατομμύρια στον ενεργειακό τομέα της χώρας. Πρόσθετα 135 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν για την αστική ανάπτυξη και άλλα 110 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη γρήγορου διαδικτύου στην αγροτική Σλοβενία.

Άλλοι τομείς της σλοβενικής οικονομίας επωφελήθηκαν επίσης από επενδύσεις της ΕΤΕπ, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων και αποχέτευσης, και της βιομηχανίας, της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών, προσελκύοντας 341 εκατ. ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ.

Το 2021, ο Όμιλος ΕΤΕπ υποστήριξε την ταχύτερη ανάκαμψη της σλοβενικής οικονομίας από τον COVID-19 με 207 εκατ. ευρώ σε εγκεκριμένες πράξεις – η ΕΤΕπ με 30 εκατ. ευρώ και το ΕΤΕπ με 177 εκατ. ευρώ.

Πηγή εικόνας: kathimerini.gr

Ο υψηλότερος όγκος επενδύσεων του ΕΤΕ στην ιστορία για ταχύτερη ανάκαμψη από τον COVID-19 των τοπικών ΜΜΕ

Το ΕΤΕ συνέβαλε στην τοπική οικονομία ύψους 177,2 εκατομμυρίων ευρώ, σε τρεις πράξεις που επωφελούνται από εγγυήσεις εξασφαλισμένες από το ΕΤΠ, καθιστώντας το 2021 την πιο επιτυχημένη χρονιά που έχει καταγραφεί για το ΕΤΕ στη Σλοβενία.

Από το 2016, το ΕΤΕ έχει επενδύσει σχεδόν 281 εκατ. ευρώ σε ίδια κεφάλαια (53 εκατ. ευρώ), εγγυήσεις (223 εκατ. ευρώ) και χρηματοδότηση χωρίς αποκλεισμούς (6,5 εκατ. ευρώ). Οι δραστηριότητες του ΕΤΕ το 2021 ενίσχυσαν και στήριξαν την ταχύτερη ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Σλοβενίας, λόγω COVID-19, και ξεκλείδωσαν νέες πηγές πιο προσιτής μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ρευστότητας και των επενδύσεων, καθώς και για τη διατήρηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Προς την οικονομία της Σλοβενίας που βασίζεται στην έρευνα και την καινοτομία

Το 2021, το ΕΤΕ μαζί με τη Σλοβενική SID Banka και την Κροατία HBOR εγκαινίασαν μια νέα επενδυτική πλατφόρμα 40 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της καινοτομίας, της επιστημονικής έρευνας και της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας στη Σλοβενία ​​και την Κροατία. Το Ταμείο θα βελτιώσει τη χρήση και την εμπορευματοποίηση των ερευνητικών έργων και των επιστημονικών επιτευγμάτων και θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα των οικονομιών της Σλοβενίας και της Κροατίας.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες της ΕΤΕπ βοηθούν τη Σλοβενία ​​να προσελκύσει επενδύσεις άνω των 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Το 2021, οι Συμβουλευτικές Υπηρεσίες της ΕΤΕπ συνέχισαν να παρέχουν πολύτιμη συμβουλευτική υποστήριξη και υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων στην κυβέρνηση της Σλοβενίας και στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της χώρας. Το 2021 οι Συμβουλευτικές Υπηρεσίες της ΕΤΕπ ανέλαβαν έξι νέες εργασίες και ολοκλήρωσαν πέντε, με 13 ενεργές εργασίες στη χώρα.

Οι Συμβουλευτικές Υπηρεσίες της ΕΤΕπ υποστήριξαν την κυβέρνηση της Σλοβενίας, καθώς και τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της χώρας που αναπτύσσουν έργα σε τομείς, όπως το κλίμα και το περιβάλλον, η ενεργειακή απόδοση, οι υποδομές, η βιώσιμη αστική ανάπτυξη και η γεωργία.

Πολύτιμη υποστήριξη από το EIB Advisory Hub, JASPERS, ELENA και FI Compass

Από το 2006, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της Κοινής Βοήθειας για την Υποστήριξη Έργων στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες (JASPERS) υποστήριξε μόνο την προετοιμασία επενδυτικών σχεδίων αξίας 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (από το 2006). Η JASPERS, που ιδρύθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βοηθά τις πόλεις και τις περιφέρειες να απορροφήσουν ευρωπαϊκούς πόρους μέσω έργων υψηλής ποιότητας. Στη Σλοβενία, η JASPERS υποστήριξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας στην ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για την αειφόρο διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Τοπική Ενεργειακή Βοήθεια (ELENA) εργάζεται σε διάφορες εργασίες στη Σλοβενία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης δήμων και κρατικών εταιρειών για την από κοινού υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου επενδυτικού προγράμματος που καλύπτει δημόσια κτίρια, οδικό φωτισμό, τηλεθέρμανση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αξίας 55 εκατομμυρίων ευρώ. Το ELENA υποστηρίζει επίσης ένα πρόγραμμα βιώσιμης κινητικότητας με τον δήμο του Novo Mesto αξίας 98 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή εικόνας: energypress.gr

Το Financial Instrument Advisory, μια πλατφόρμα για συμβουλευτικές υπηρεσίες για χρηματοοικονομικά μέσα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ESIF), συνεργάστηκε με τη ΓΔ AGRI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προετοιμάσει τις διαχειριστικές αρχές του ΕΓΤΑΑ της Σλοβενίας να προετοιμάσουν και να εφαρμόσουν χρηματοδοτικά μέσα της Κοινής Γεωργικής Ένωσης Πολιτική.

Ταυτόχρονα, ο Συμβουλευτικός Κόμβος της ΕΤΕπ υποστήριξε την Πρωτοβουλία Ψηφιακής Καινοτομίας και Κλιμάκωσης (DISC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποιώντας μια μελέτη αγοράς στη Σλοβενία ​​για την αξιολόγηση του επιπέδου ψηφιοποίησης στη χώρα. Ο Συμβουλευτικός Κόμβος υποστήριξε επίσης την κυβέρνηση της Σλοβενίας να αναπτύξει την εθνική της στρατηγική για τη σύναψη συμβάσεων κοινωνικών αποτελεσμάτων.

Σχετικά με την ΕΤΕπ στη Σλοβενία

Από την έναρξη των δανειοδοτικών της δραστηριοτήτων στη Σλοβενία ​​το 1977, η ΕΤΕπ έχει επενδύσει 7,29 δισεκατομμύρια ευρώ σε βασικούς οικονομικούς τομείς της εθνικής οικονομίας — συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), των μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών. Μόνο το 2021, επενδύσαμε 80 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξουμε την ταχύτερη ανάκαμψη των Σλοβενικών ΜΜΕ και μεσαίας κεφαλαιοποίησης λόγω COVID-19 και να τροφοδοτήσουμε την ταχύτερη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Σλοβενίας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • EIB Group invests €257 million in Slovenia, supports SMEs and COVID-19 recovery, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.