18.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαBilly the Kid: Τα φαινόμενα απατούν

Billy the Kid: Τα φαινόμενα απατούν


Της Μαρίας Πολίτου

Ο Billy the Kid, γνωστός και ως William H. Bonney, έμεινε χαραγμένος στην Ιστορία ως ένας ταραχοποιός πιστολέρο της Αμερικανικής Δύσης, καθώς και ως ένας ψυχρός δολοφόνος. Το πραγματικό του όνομα ήταν Henry McCarty, ωστόσο, το 1877, άρχισε να αυτοαποκαλείται William H. Bonney, ενώ στις 23 Σεπτεμβρίου του 1875, οι αρχές αφισοκόλλησαν ότι αναζητούν τον καταζητούμενο ονόματι Billy the Kid.

Η Άγρια Δύση διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Στην αρχή, όπου ο McCarty άρχισε να εργάζεται, όλοι θεωρούσαν ότι ήταν ένα πολύ αγαθό και ευγενικό παιδί και δεν είχε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Οι εργοδότες του είχαν εντυπωσιαστεί από την καλή διαγωγή του, καθώς θεωρούσαν ότι κάτι τέτοιο σπάνιζε τις ημέρες εκείνες. Το ίδιο συμπέρασμα είχαν βγάλει και οι δάσκαλοί του στο σχολείο. Παρά ταύτα, η γνώμη αυτή δεν άργησε να αλλάξει και όλοι οι προαναφερόμενοι, εν τέλει, στράφηκαν εναντίον του.

Billy the Kid (1859-1881). Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

Πιο συγκεκριμένα, η ανάρμοστη συμπεριφορά του είχε ξεκινήσει ήδη από πολύ μικρή ηλικία, όταν ήταν μόλις δεκαέξι ετών, οπότε και είχε συλληφθεί πρώτη φορά για κλοπή τροφίμων. Δέκα ημέρες αργότερα, οι αρχές τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν ξανά για την κλοπή ενός κινέζικου καθαριστήριου, αλλά ο ίδιος κατάφερε να διαφύγει μετά από λίγο καιρό. Κατέληξε να μεταναστεύει από το Νέο Μεξικό στην Αριζόνα, ονοματίζοντας τον εαυτό του ως «παράνομο» και ομοσπονδιακό δραπέτη. Το παιδί αυτό μονίμως κατάφερνε να διαφεύγει των αρχών. Γενικότερα, δραστηριοποιήθηκε από νωρίς στα δυτικά και εντάχθηκε σε βίαιες συμμορίες. Αδιάκοπος από το επάγγελμα του ληστή, ο McCarty προχώρησε και σε πιο ειδεχθή εγκλήματα. Ξεκίνησε εκείνη την περίοδο να εμπλέκεται σε αιματηρές συγκρούσεις. Είχε συμμετάσχει σε τουλάχιστον εννέα δολοφονίες ανθρώπων σε διάστημα τεσσάρων ετών, από το 1877 έως και το 1881. Μια από τις δολοφονίες που διέπραξε έλαβε χώρα στην Αριζόνα και άρχισε να καταζητείται και σε αυτήν την περιοχή, οπότε αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Νέο Μεξικό.

Η επιστροφή του στο Μεξικό σηματοδότησε την αρχή μιας νέας έντονης και αιματοβαμμένης εποχής για τον ίδιο. Από την πρώτη στιγμή της έλευσής του στα πατρικά του εδάφη έλαβε μέρος στον πόλεμο της Κομητείας του Λίνκολν, το 1878. Αγωνίστηκε ισχυρά για το Νέο Μεξικό, καθώς θεωρούσε ότι έτσι προασπίζεται και τα δικαιώματα της πατρίδας του. Λόγω της συμμετοχής του στον αιματηρό πόλεμο εντός των συνόρων του Νέου Μεξικού, ο Billy the Kid αναδείχθηκε ως ένας από τους καλύτερους πιστολέρο της Άγριας Δύσης και από τότε άρχισαν να τον αποκαλούν έτσι σχεδόν όλοι.

Η φήμη του συνέχισε να μεγαλώνει και να διαδίδεται σε άλλες περιοχές της Αμερικής, όπως το Λας Βέγκας και τη Νέα Υόρκη, όπου όλοι πλέον έμαθαν τις ιστορίες και τα εγκλήματα που είχε διαπράξει. Από την περίοδο εκείνη, ο McCarty είχε συλληφθεί και είχε διαφύγει, στη συνέχεια, από τις αρχές αρκετές φορές. Λόγω της αδυναμίας πολλών ειδικών να τον συλλάβουν, οι αστυνομικές αρχές θα έδιναν χρηματική αμοιβή σε όποιον κατάφερνε να τον πιάσει και να τον παραδώσει. Η αμοιβή που θα δινόταν άρχισε να αυξάνεται κατά πολύ με την πάροδο του χρόνου. Όσο περνούσαν οι δεκαετίες αυξανόταν όλο και περισσότερο το χρηματικό ποσό, χωρίς, όμως, κανένας να έχει καταφέρει να τον συλλάβει.

Pat Garrett (1850-1908), Σερίφης της Κομητείας Λίνκολν, Νέο Μεξικό.Ο άνθρωπος που σταμάτησε τον Billy the Kid. Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

Φημολογείται έντονα ότι την εποχή εκείνη ένας ισχυρότατος αξιωματικός της αστυνομίας, ο Pat Garrett, προσπαθούσε να συλλάβει τον Kid. Πολλοί ισχυρίζονταν ότι ο Garrett δε συνέλαβε, αλλά σκότωσε τον Billy the Kid. Δεν άργησε να διαδοθεί η φήμη ότι ο Garrett πυροβόλησε δύο φορές τον McCarty, μέσα σε ένα δωμάτιο, και κατάφερε να τον σκοτώσει. Μάλιστα, μια επιτροπή από έξι άτομα συντάχθηκε την επόμενη ημέρα και αναγνώρισε το πτώμα του McCarty. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, αυξήθηκαν και οι φήμες ότι ο Billy the Kid δεν ήταν πράγματι νεκρός. Αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι ο Garrett διέδωσε την φήμη για τον θάνατο του McCarty, ώστε να βοηθήσει τον φίλο του να αποφύγει τον νόμο και να μη συλληφθεί.

Ο McCarty είχε συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 ταινίες, εκ των οποίων η πιο γνωστή είναι ο Lucky Luke. Στη συγκεκριμένη ταινία, ο Billy the Kid παρουσιάζεται ως ένας αμούστακος, αγαθός και άβγαλτος κακοποιός, ο οποίος δεν κάνει κακό, απλώς ζει μια παράνομη ζωή. Η πραγματική αλήθεια, όμως, κρύβεται στα ανωτέρω αναφερθέντα. Δηλαδή, στην Ιστορία έχει παραμείνει ως ένας από τους πιο διαβόητους κακοποιούς της εποχής εκείνης. Η δυτική λαϊκή κουλτούρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πρόσωπο του Billy και ο ίδιος αποτελεί τον προάγγελο για όσα άσχημα επρόκειτο να συμβούν την περίοδο εκείνη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Συντάκτες του biography.com (2014), Billy the kid, ειδική έκδοση από την εφημερίδα biography
  • Aderson, A., ( 1995), McCarty Henry, Αμερική: handbook of Texas
  • Clasner, L., (1972), η παιδικότητά μου μεταξύ παρανόμων, Tuscon, Arizona: University of Arizona

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Πολίτου
Μαρία Πολίτου
Είναι φοιτήτρια στην Φιλοσοφική Σχολή, στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι 20 χρονών, γεννημένη το 2001 και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Παρακολουθεί σεμινάρια που σχετίζονται με την εκπαίδευση. Στον ελεύθερο της χρόνο διαβάζει κάποια βιβλία και απολαμβάνει βόλτες με φίλους.