16.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΚυβερνήτης Newsom: Η πανδημία παραλίγο να του κοστίσει το αξίωμα

Κυβερνήτης Newsom: Η πανδημία παραλίγο να του κοστίσει το αξίωμα


Της Ροδάνθης Αλεξίου,

Μία είδηση που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τα διεθνή μέσα τις τελευταίες μέρες, αφορά τη ψηφοφορία για ανάκληση του Κυβερνήτη της California, Gavin Newsom, μετά από τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε για τη διαχείριση της πανδημίας. Ο Κυβερνήτης Newsom αποτελεί παράδειγμα πολιτικού -τόσο για τις Η.Π.Α. όσο και για τη διεθνή πολιτική σκηνή- που, ενώ εκλέχθηκε προ πανδημίας (εν προκειμένω το 2018), κατακρίθηκε έντονα για τις αποφάσεις του σχετικά με τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού. Η Κυβέρνηση της California, βέβαια, δεν χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τις εκλογές του 2022 για να διαπιστώσει τη ζημία που προκάλεσαν στον Δημοκρατικό Κυβερνήτη οι πολιτικές του αποφάσεις -οι οποίες, μεταξύ άλλων, συμπεριέλαβαν ειδικά μέτρα για την πανδημία (μάσκες σε εξωτερικούς/εσωτερικούς χώρους, υποχρεωτικός εμβολιασμός). Οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοί του κατάφεραν -εκμεταλλευόμενοι τη δυσανασχέτηση των πολιτών για τα «μέτρα COVID-19»- να ξεκινήσουν τη διαδικασία ανάκλησής του νωρίτερα από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που μια τέτοια διαδικασία θα «έριχνε» έναν Κυβερνήτη. Ένα αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι κάθε Κυβερνήτης της California, τις τελευταίες δεκαετίες, είχε να αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία προσπάθεια ανάκλησης. Ο διάσημος Ρεπουμπλικάνος ηθοποιός Arnold Schwarzenegger, κατάφερε το 2003 να κερδίσει τη θέση του Κυβερνήτη εξαιτίας μίας τέτοιας διαδικασίας, η οποία –αν και απλή– αποτελεί θέμα προς συζήτηση ως προς τη δημοκρατικότητά της. Στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, μπορείς να ξεκινήσεις τη διαδικασία ανάκλησης με 1.495.709 υπογραφές με οποιαδήποτε δικαιολογία. Οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν ΝΑΙ ή ΌΧΙ στην ανάκληση του Κυβερνήτη τους και αν η απάντησή τους είναι θετική, θα πρέπει να διαλέξουν έναν στους καινούριους υποψηφίους. Αν ο νυν Κυβερνήτης χάσει την πλειοψηφία, ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους εκλέγεται στη θέση του. Ακόμα και αν ο υποψήφιος έχει λάβει μόνο το 20% των συνολικών ψήφων στη διαδικασία ανάκλησης και οι ψήφοι υπέρ της ανάκλησης υπερτερούν, δεν μετράει που δεν έχει κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών.

Πηγή Εικόνας: Los Angeles Times

Οι Ρεπουμπλικάνοι Καλιφορνέζοι είχαν ξεκινήσει να φέρνουν στο τραπέζι πιθανές διαδικασίες ανάκλησης από τις αρχές του 2020 χωρίς κάποια βάσιμη αιτία, η αίτηση που κατάφερε να προχωρήσει μέχρι το ψήφισμά της ήταν καθαρά εξαιτίας της πανδημίας. Ενώ τους πρώτους μήνες οι πολίτες ήταν θετικοί ως προς τα μέτρα περιορισμού του ιού (κλείσιμο των επιχειρήσεων και των σχολείων), κατηγόρησαν τον Newsom για υποκρισία, όταν τον Νοέμβριο του 2020 επισκέφτηκε μαζί με τη γυναίκα του τον εσωτερικό χώρο ενός ακριβού εστιατορίου της Πολιτείας για τα γενέθλια ενός δωρητή του, χωρίς να φοράνε μάσκες. Και ενώ ο ίδιος ο Κυβερνήτης είχε προτρέψει τους πολίτες να περιορίσουν τις συναθροίσεις και να τηρούν τα μέτρα για μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, αρνήθηκε αρχικά ότι καθόντουσαν σε εσωτερικό χώρο και μετά διαψεύσθηκε από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε. Η στάση του στο ζήτημα εξόργισε πολλούς Καλιφορνέζους και των δύο παρατάξεων, με τους  Ρεπουμπλικάνους να εναντιώνονται επίσης και στα μέτρα της υποχρεωτικότητας των εμβολίων. Σε παρόμοια σκάνδαλα μη τήρησης των μέτρων προστασίας για τον ιό, είχαν βρεθεί και άλλοι γνωστοί Δημοκρατικοί πολιτικοί από την πολιτεία της Καλιφόρνιας, όπως η Nancy Pelosi και η Dianne Feinstein.

Πηγή Εικόνας: Fox News

Το κύριο επιχείρημα του Newsom στην εκλογή αναμέτρηση, δεν ήταν να υπενθυμίσει πόσο καλά έχει διαχειριστεί η Καλιφόρνια την πανδημία τους τελευταίους μήνες, αλλά να ισχυριστεί ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοί του θα μετέτρεπαν την πολιτεία σαν την Φλόριντα ή το Τέξας, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες δεν έχουν ανακόψει την πορεία της πανδημίας και δεν έχουν βρει τρόπους να σώσουν την οικονομία. Ο πιο ισχυρός αντίπαλός του –ο οποίος συγκέντρωσε τελικά το 44% των ψήφων όσων επέλεξαν κάποιον διαφορετικό υποψήφιο για την θέση του Κυβερνήτη– ήταν ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Elder. Εκμεταλλευόμενος της συντηρητικές θέσεις του σε σημαντικά θέματα όπως υγείας (για την πανδημία), τις εκτρώσεις κλπ., ο Newsom τον χαρακτήριζε ως μια παραλλαγή του Trump. Η υποστήριξη που είχε ο Elder από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, δεν ήταν αρκετή για να ανατρέψει έναν Δημοκρατικό Κυβερνήτη, σε μια πολιτεία όπου οι φιλελεύθεροι υπερτερούν. Ο Newsom μάζεψε 50 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές και μεγάλα ονόματα του Δημοκρατικού κόμματος (Biden, Harris, Sanders, Obama) υποστήριξαν την καμπάνια του, ενώ πολλοί Ρεπουμπλικάνοι δωρητές αποφάσισαν ότι δεν υπήρχε ελπίδα να κερδίσει ένας συντηρητικός Κυβερνήτης στην Καλιφόρνια, γι’ αυτόν τον λόγο και ο Elder κατάφερε να μαζέψει μόνο 15 εκατομμύρια.

Η νίκη του Newsom ήταν μια νίκη όλου του Δημοκρατικού Κόμματος και μια ήττα του «Τραμπισμού» — όπως αναφέρουν πολλοί πολιτικοί αναλυτές του CNN και των New York Times. Μένει να δούμε αν η διαχείριση της πανδημίας θα κοστίσει σε πολλούς πολιτικούς στην πρώτη μεγάλη αναμέτρηση μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 – στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • California Governor Newsom defeats Republican recall effort, Reuters, Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ροδάνθη Αλεξίου
Ροδάνθη Αλεξίου
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και τελείωσε την Γερμανική Σχολή Αθηνών πριν συνεχίσει ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Μεγάλο πάθος της τα ταξίδια, η λογοτεχνία και οι ξένες γλώσσες, που προσπαθεί να τις χρησιμοποιήσει ως μέσο κατανόησης πολιτισμών. Την ενδιαφέρει η παγκόσμια πολιτική, η ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά και φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την περιέργειά της για κάθε καινούριο τεχνολογικό επίτευγμα για να συμβάλει στην δημιουργία ενός πιο ασφαλούς και δίκαιου εικονικού κόσμου.