15.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

12η Ιουνίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1929: Γεννιέται στη Φρανκφούρτη η Άννα Φρανκ, η οποία ήταν Γερμανοεβραία και έμεινε γνωστή για το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ». Μετά την επικράτηση των Ναζί στη Γερμανία, η Άννα με την οικογένειά της μετακόμισαν στην Ολλανδία, αλλά λίγα χρόνια αργότερα και η Ολλανδία κατακτήθηκε από τη ναζιστική Γερμανία. Έτσι, η οικογένεια Φρανκ άρχισε να κρύβεται σε διάφορα δωμάτια από τον Ιούλιο του 1943, αλλά μετά από δύο χρόνια τούς κατέδωσαν, με αποτέλεσμα να σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στις 12 Ιουνίου 1942, η Άννα γιόρταζε τα 13α γενέθλιά της και έλαβε ως δώρο ένα ημερολόγιο. Σε αυτό κατέγραψε τη ζωή της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα, που έγραψε σε αυτό, την 1η Αυγούστου 1944. Το έγραψε στα ολλανδικά και ο πατέρας της, Όττο Φρανκ, όταν γύρισε στο Άμστερνταμ, ως ο μόνος επιζών από την οικογένειά τού, θεώρησε, πως ήταν η μοναδική μαρτυρία των όσων συνέβησαν και αποφάσισε να το εκδώσει, με τον τίτλο «Το πίσω σπίτι». Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο, ενώ διασκευάστηκε για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και για την όπερα. Το βιβλίο δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής· μέσω των γραπτών της, η Άννα Φρανκ έγινε ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.


1976: Στη Βουλή συζητείται η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Στην ομιλία τού ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε την ιστορική φράση «…Η Ελλάς πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά πολιτιστικά ανήκει εις τη Δύσιν…» με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέα Παπανδρέου να απαντά με την, επίσης, ιστορική φράση «Προτιμούμε να ανήκομεν εις τους Έλληνες».


1982: Στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο Central Park, συγκεντρώνονται 750.000 άνθρωποι, για να διαδηλώσουν κατά των πυρηνικών όπλων. Ακολούθησε συναυλία, στην οποία εμφανίστηκαν ο Jackson Brown, ο James Taylor, ο Bruce Springsteen και η Linda Rontstand.  Η εκδήλωση αυτή έμεινε στην ιστορία ως «No Nukes».


2004: Η ομάδα ποδοσφαίρου της Εθνικής Ελλάδος συμμετέχει για πρώτη φορά στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Euro), το οποίο διεξήχθη στην Πορτογαλία. Στον όμιλό της βρίσκεται η διοργανώτρια Πορτογαλία, την οποία θα κερδίσει με 2-1, πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη της σε επίπεδο τελικής φάσης Euro ή Mundial. Τα γκολ πετυχαίνουν ο Καραγκούνης, Μπασινάς και Ronaldo.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ