19.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠρωινός καφές με άρωμα ΠΑΣΟΚ

Πρωινός καφές με άρωμα ΠΑΣΟΚ


Του Μίνωα Ράπτη,

Σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο ενόψει εκλογών έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα. Η τόσο μεγάλη ποσοστιαία υπεροχή της ΝΔ στην κάλπη των Ευρωεκλογών ήταν κάτι που οι κυβερνητικοί δεν περίμεναν.

Ιδιαίτερα «χρεωμένοι» για τη λανθασμένη εικόνα που είχε σχηματιστεί προεκλογικά φέρεται να είναι οι δυο εκ των τριών υπουργών Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ ο τρίτος υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης προανήγγειλε την αποχώρηση του από την ενεργό πολιτική. Για τους άλλους δυο δε, φημολογείται έντονα η απομάκρυνση του Τζανακόπουλου από τα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου και η άμεση αντικατάστασή του από την Έφη Αχτσιόγλου, ενώ ο Βερναρδάκης είναι μάλλον εγγεγραμμένος σε όλες τις black list στελεχών από Μαξίμου έως Κουμουνδούρου.

Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Μπίστης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Είναι τα τρία ονόματα-κλειδιά που επιλέχθηκαν από τον Πρωθυπουργό ώστε να συμβουλεύουν και να σχεδιάζουν την προεκλογική εκστρατεία. Και οι τρεις, στελέχη του «προοδευτικού» ΠΑΣΟΚ.

Τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως βρίσκονται μάλλον στα αζήτητα από τους επιτελείς, και έχουν ριχτεί ήδη στη μάχη του σταυρού, χωρίς φλερτ με εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ο Γιάννης Ραγκούσης είχε ηγετικό ρόλο και στην προεκλογική εκστρατεία του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, η οποία εκ του αποτελέσματος θεωρήθηκε επιτυχημένη, με τη διαφορά από τη ΝΔ να είναι στο 10%.

Φυσικά πρόκειται περί της προεκλογικής εκστρατείας στην οποία ακούσαμε το περίφημο «Λεφτά Υπάρχουν», του οποίου τη συνέχεια όλοι ξέρουμε. Ίσως να αποτελεί αυτό και το κοινό σημείο με την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην λεγόμενη παροχολογία και την δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει για το ρόλο (και το μέγεθος) του κοινωνικού κράτους.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που προέρχεται από τον σκληρό «Παπανδρεϊκό» κύκλο, ασκεί παράλληλα και καθήκοντα Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η ένταξη της στο κυβερνητικό σχήμα σηματοδότησε το πολυπόθητο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά και τον ευρύτερο χώρο που κάλυπτε εκλογικά έως το 2012 το ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Μπίστης, ένας εκ των ιδρυτών της πολιτικής πρωτοβουλίας για τον διάλογο στην Κεντροαριστερά, τη Γέφυρα. Φυσικά το ΚΙΝΑΛ δεν αποδείχθηκε και πολύ γόνιμος συνομιλητής και η συνομιλία ναυάγησε γρήγορα.

Το βέβαιο και πλέον έκδηλο είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια τεράστια εσωτερική σύγχυση ταυτότητας καθώς διεκδικεί την επιβίωσή του σε μια εκλογική διαδικασία που μοιάζει πιο προδεδικασμένη από καμία άλλοτε των τελευταίων χρόνων.

Τα πασοκικά στελέχη που περιτριγυρίζουν τον Πρωθυπουργό προέρχονται από την λεγόμενη «υγιή πτέρυγα» του πάλαι ποτέ κυρίαρχου κόμματος αλλά μια εσωτερική σύγκρουση για την ιδεολογική ταυτότητα και συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ σιγοβράζει εντός του. Ο καθένας αποδίδει την εκλογική ήττα και αλλού. Οι πιο παραδοσιακοί αριστεροί κάνουν λόγο για πασοκοποίηση. Οι κυβερνητικές βετεράνες της Κεντροαριστεράς δείχνουν με το δάχτυλο τους άπειρους πολιτικά «ριζοσπάστες» που δεν επέτρεψαν τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας.

Εκατέρωθεν οργίζονται για τους πιο…ακραίους που δεν έχουν θέμα με τις μολότοφ (που δεν σκοτώνουν κόσμο). Στο απυρόβλητο περνάνε εν τω μεταξύ ορισμένες προσωπικότητες προερχόμενες από την (κέντρο)δεξιά οι οποίες όλο και περισσότερο μοιάζουν με τη μύγα μες το γάλα.

Οι εξελίξεις μετά την (διαφαινόμενη) ήττα των εθνικών εκλογών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι φυσικά ραγδαίες, με τις διαχωριστικές γραμμές των τάσεων εντός του κόμματος να εντείνονται και να δούμε πιθανόν ακόμη και αμφισβήτηση της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα.

Το μόνον σίγουρο είναι πως το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ…


Μίνωας Ράπτης

Γεννημένος και μεγαλωμένος από το 1998 στην Αθήνα, προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης & Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην Κομοτηνή, στην κατεύθυνση της Πολιτικής Επιστήμης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.