Του Γιώργου Γιαννούλη,
Η μεγάλη εθνική τραγωδία στα Τέμπη, όπως και το πρόσφατο σκάνδαλο με τις αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να προκαλέσουν μια πυκνή περίοδο από γεγονότα και συγκρούσεις. Αυτό που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση που είναι ήδη λαβωμένη, είναι η συνοχή της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, καθώς και μια επανεκκίνηση από το ερχόμενο Φθινόπωρο. Σήμερα, Τρίτη, έχουμε τη συζήτηση για τα Τέμπη στην Ολομέλεια της Βουλής και το βράδυ θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή του πρώην Υπουργού, Κώστα Αχ. Καραμανλή, στο Δικαστικό Συμβούλιο. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία, με τον πρώην Υπουργό να δηλώνεις ότι επιθυμεί και ο ίδιος να κριθεί από τον φυσικό δικαστή. Είναι το γνωστό μοντέλο «Τριαντόπουλου», αλλά βέβαια, με διαφορετική σημασία.
Η Κυβέρνηση επιμένει να προχωρά με τον δρόμο του φυσικού δικαστή, έχοντας ως επιχείρημα την επίσπευση της διαδικασίας και προσπαθώντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Κοινωνίας με τη λογική ότι μια Κοινοβουλευτική Ομάδα ενός κόμματος (της πλειοψηφίας) δεν μπορεί να είναι το ίδιο αντικειμενική στα πορίσματά της με τη Δικαιοσύνη. Αντιθέτως, η Αντιπολίτευση επιμένει στη λειτουργία της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης με το σκεπτικό ότι πρέπει να αφιερωθεί και κοινοβουλευτικός χρόνος στην έρευνα για τυχόν στοιχεία.
Η ειδική Συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας το βράδυ επί της πρότασης των κυβερνητικών βουλευτών. Πάντως, ο πρώην Υπουργός Μεταφορών έχει καταθέσει υπόμνημα και αρνείται ότι έχει τελέσει τη διερευνώμενη πράξη της παράβασης καθήκοντος ή και οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη. Απορίας άξιο είναι το πως έχουμε αυτήν την τραγική κατάληξη αν έγιναν όλα σωστά. Αυτές τις απορίες καλείται να λύσει η Δικαιοσύνη, καθώς άλλες δηλώσεις στο παρελθόν σε άλλες εθνικές τραγωδίες έχουν κριθεί ως απαράδεκτες. Βέβαια, εκτός του ποινικού πλαισίου, σε πολιτικό επίπεδο, ο κυρίαρχος λαός αποφασίζει. Αυτή είναι η Δημοκρατία. Και καλό είναι όταν μια υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, να είμαστε προσεκτικοί στον δημόσιο διάλογο.

Ως προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έκανε την Ελλάδα να διασυρθεί, οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι άμεσες και αποτελεσματικές. Έγιναν σοβαρά λάθη. Κι αυτό το αναγνωρίζει η Κυβέρνηση. Το αμυντικό δόγμα «κανείς δεν είναι τέλειος» και «θα τα κάνουμε καλύτερα» πρέπει να συνοδευθεί από πράξεις, διότι υπάρχει μια Κοινωνία που δεν μπορεί να το ανεχθεί. Κι όχι, δεν υπάρχουν πιθανότητες για εμφανείς διαμαρτυρίες, αλλά για ψήφο «θυμού» όταν έρθει η στιγμή των εκλογών. Και μια ψήφος διαμαρτυρίας είναι πολύ πιο επικίνδυνη, ιδιαιτέρως όταν περιμένουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού και της ακραίας ρητορικής.
Το διήμερο 28 και 29 θα γίνουν ειδικές συνεδριάσεις για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για εξεταστική επιτροπή και την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που κάνουν ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Νέα Αριστερά, ζητώντας τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πρώην Υπουργών Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη.
Η γραμμή της Κυβέρνησης είναι ίδια, αλλά ακόμη πιο αμυντική και παραδέχεται ότι έκανε λάθη, αλλά το ζήτημα των επιδοτήσεων είναι διαχρονικό (ήδη από τη δεκαετία του 1980). Είναι, πράγματι, ζήτημα πολιτικής και κοινωνικής νοοτροπίας. Ζημιωμένος είναι ο αγροτικός κόσμος και γι’ αυτό, οι κυβερνητικοί θεωρούν ότι η εξεταστική είναι η καλύτερη δυνατή λύση. Για να φανούν όλα. Διατυπώνεται συνεχώς και σε κάθε τόνο ότι τα κλεμμένα χρήματα από τους απατεώνες, θα επιστραφούν, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων ακόμη και μέσα στον Αύγουστο.
Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν δεν «ξεριζώσουν» οι κυβερνώντες τη νοοτροπία αυτή με τα σαθρά θεμέλια, τους ατομιστές, όσους εκμεταλλεύονται πολιτική ή άλλη ιδιότητα θα συμβεί το αντίθετο. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και η λαϊκή ετυμηγορία δεν θα αργήσει. Η κοινοβουλευτική Αντιπολίτευση μπορεί να μην έχει δύναμη μέχρι στιγμής, αλλά η λεγόμενη κοινωνική αντιπολίτευση και κριτική είναι αμείλικτη και δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει. Και η χώρα δεν έχει περιθώριο να μπει σε περιπέτειες που θα επιδιώξουν οι επικίνδυνοι, ακραίοι και τυχοδιώκτες πολιτικοί. Η Κοινωνία —οι υγιείς πολίτες— θέλουν λύσεις άμεσες και αποτελεσματικές. Ο κόσμος θέλει να δει κάτι να αλλάζει, να πηγαίνουμε μπροστά, όχι να επαναλαμβάνονται γεγονότα του κακού παρελθόντος που κατέστρεψαν τη χώρα και την Κοινωνία.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Οι τρεις μεγάλες δοκιμασίες για την Κυβέρνηση και το μήνυμα Μητσοτάκη στους πολίτες, cnn.gr, διαθέσιμο εδώ