Της Αντιγόνης Ζαφειροπούλου,
Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται κυρίως σε φοιτητές με σπουδές στους κλάδους οικονομικών, διοίκησης και marketing. Βέβαια δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση φοιτητές διαφορετικών κλάδων και ειδικοτήτων.
Τελείωσες το πτυχίο σου, έκανες την τελευταία σου εργασία, έδωσες τις τελευταίες εξετάσεις και βρήκες το τέλειο outfit για την ορκωμοσία. Τώρα τι; Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθεις ένα κενό ή ακόμα και ένα άγχος για το τι ακολουθεί. Να ξέρεις όμως κάτι σημαντικό. Το πτυχίο από μόνο του δεν σου εξασφαλίζει τίποτα. Δεν είναι αυτό που θα καθορίσει απόλυτα το μέλλον σου. Οι εποχές έχουνε αλλάξει, δεν είναι όπως παλιά που με ένα μόλις απολυτήριο λυκείου μπορούσε κάποιος να έβρισκε την τέλεια θέση με τις καλύτερες αποδοχές. Το τι έκανες κατά τη διάρκεια του πτυχίου, οι εμπειρίες σου, οι δεξιότητες που απέκτησες και το πώς θα κινηθείς τώρα αυτά θα κάνουν τη διαφορά (βλ. Άρθρο Σπουδάζεις για οικονομικά και διοικητικά επαγγέλματα; Να πως πρέπει να είναι το βιογραφικό σου). Εξάλλου πολλοί απόφοιτοι δεν ασχολούνται καν με αυτό που σπούδασαν!
Παρακάτω θα ειπωθούν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις μετά το πτυχίο σου. Μην τα δεις σαν πρέπει αλλά σαν επιλογές που μπορείς να φέρεις στα μέτρα σου.
- Κάνε μεταπτυχιακό, αν έχει νόημα για εσένα
Το μεταπτυχιακό δεν είναι υποχρεωτικό και ούτε είναι για όλους. Αλλά αν έχεις καταλήξει σε έναν τομέα που σε ενδιαφέρει και βλέπεις ότι θες να εμβαθύνεις και να εξειδικευτείς τότε αξίζει. Αν σε ενδιαφέρει το digital marketing μπορείς να κάνεις ένα MSc στο Digital Marketing. Αν πάλι θες να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή πορεία ώστε να γίνεις καθηγητής και ερευνητής, τότε είναι σχεδόν απαραίτητο. Όμως μην κάνεις μεταπτυχιακό απλά για να κερδίσεις χρόνο και επειδή το κάνουν όλοι. Δες αν βοηθάει την καριέρα που θες.
- Κάνε πρακτική άσκηση
Αν δεν έχεις ήδη κάνει η πρακτική είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μπεις στην αγορά εργασίας. Και μην κολλάς στο αν είναι απλήρωτη. Πολλές φορές λειτουργεί σαν δοκιμαστικό στάδιο για κανονική πρόσληψη. Μπορείς να κάνεις τη πρακτική σου σε μια τράπεζα, σε λογιστικό γραφείο, σε startup, σε δημόσιο οργανισμό ακόμα και στο εξωτερικό μέσω Erasmus και άλλων προγραμμάτων. Αν βρεις ευκαιρία πρακτικής που συνδέεται με αυτό που σε ενδιαφέρει κάνε την. Προσφέρει προϋπηρεσία, επαφή με τον χώρο και επαγγελματικές γνωριμίες.
- Ψάξε για εργασία
Δεν χρειάζεται να βρεις αμέσως τη δουλειά των ονείρων σου. Σημασία έχει να ξεκινήσεις, να μάθεις και να φτιάξεις βιογραφικό με πραγματική εμπειρία. Μπορεί να ξεκινήσεις σαν assistant σε τμήμα οικονομικών, ως junior αναλυτής ή ως πωλητής σε εταιρεία. Από εκεί μπορείς να εξελιχθείς. Μην σνομπάρεις ευκαιρίες επειδή δεν είναι αυτό που σπούδασες. Πολλές φορές οι καλύτερες ευκαιρίες ξεκινούν από τα πιο απρόβλεπτα μέρη.

- Απόκτησε πιστοποιήσεις
Υπάρχουν skills που οι εργοδότες ζητάνε όλο και περισσότερο και δεν διδάσκονται στο πανεπιστήμιο. Εκεί μπαίνουν οι πιστοποιήσεις. Κάποια ενδεικτικά παραδείγματα είναι: Excel, Google Analytics, Digital Marketing, SAP, Power BI, project management, CRM ακόμα και γλώσσες προγραμματισμού. Μπορείς να μπεις στο Coursera, στο Udemy, στο LinkedIn Learning, στο Google ή ακόμα και σε δωρεάν πλατφόρμες όπως είναι το Alison και να μάθεις πράγματα που θα δώσουν βάθος στο βιογραφικό σου.
- Ασχολήσου με τον εθελοντισμό
Ο εθελοντισμός δείχνει χαρακτήρα, υπευθυνότητα και ομαδικό πνεύμα. Και ναι μετράει στο βιογραφικό. Αν έχεις συμμετάσχει σε οργανώσεις όπως AIESEC, Erasmus Student Network, ΜΚΟ και ομάδες του πανεπιστημίου δείχνεις ότι είσαι ενεργός και ότι αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες. Και αν δυστυχώς δεν σε αφορά η φιλανθρωπία τουλάχιστον σκέψου ότι μέσα από αυτό αναπτύσσεις το networking, τα soft skills και μαθαίνεις να δουλεύεις σε ομάδα.
- Ξεκίνα κάτι δικό σου
Αν έχεις κάποια ιδέα όπως e-commerce, συμβουλευτική, social media και υπηρεσίες σε μικρές επιχειρήσεις μπορείς να ξεκινήσεις ένα μικρό project ή freelance δουλειά. Μπορείς για παράδειγμα να αναπτύξεις μία δική σου υπηρεσία ή εφαρμογή. Δεν χρειάζεσαι κεφάλαιο μόνο ιδέα και διάθεση. Ακόμα κι αν δεν πετύχει θα έχεις μάθει πράγματα που κανένα πανεπιστήμιο δεν διδάσκει.
- Βρες μέντορες και ανθρώπους για καθοδήγηση
Κάνε networking. Μίλα με αποφοίτους, καθηγητές και επαγγελματίες. Πολλοί είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν με συμβουλές, ευκαιρίες ακόμα και δουλειές. Μπες στο LinkedIn, χτίσε προφίλ, ψάξε events, ημερίδες και meetups. Όσο νωρίτερα ξεκινήσεις το χτίσιμο σχέσεων τόσο καλύτερα.
Το πτυχίο σου είναι το εισιτήριο και όχι ο προορισμός. Κανείς δεν θα νοιαστεί μόνο για τον βαθμό και το πανεπιστήμιο σου αλλά για το ποιος είσαι, τι μπορείς να προσφέρεις και πώς έχεις εξελιχθεί σαν άτομο. Για αυτό αν είσαι στο μεταίχμιο του τελείωσα και δεν ξέρω τι να κάνω ξεκίνα από κάπου. Ακόμα και ένα μικρό βήμα αρκεί για να ξεκινήσει μια σπουδαία πορεία. Και να θυμάσαι ότι το μέλλον σου το χτίζεις εσύ και κανένα χαρτί.