Της Στέλλας Πασίνη,
Τα λόγια περισσεύουν μπροστά σε έργα που αποδίδουν την αίγλη του πολιτισμού μίας χώρας. Η Ιταλίδα συγγραφέας Αντρέα Μαρκολόνγκο είναι μία παθιασμένη ελληνίστρια, η οποία γράφοντας και εκδίδοντας, θα υπερασπιστεί με πλήθος βιβλίων της τα δίκαια της Ελλάδας. Μία ακόμη κινητοποίηση απέναντι στο θέμα της επιστροφής των γλυπτών, αποτελεί το παρόν εγχείρημά της.
Συγκεκριμένα, η συγγραφέας θα καταγράψει την εμπειρία της, η οποία μεταφέρθηκε από τις σκόρπιες σημειώσεις της στο βιβλίο της με τίτλο «Μία νύχτα στο Μουσείο της Ακρόπολης», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Η συγγραφέας του βιβλίου καταγράφει με αυτοβιογραφικό χαρακτήρα τη νύχτα που έζησε στο Μουσείο της Ακρόπολης, αφήνοντας τους αναγνώστες της να γνωρίσουν μία διαφορετική οπτική του ελληνικού πολιτισμού. Σκοπός —ή καλύτερα στόχος— της ίδιας είναι να καταγγείλει την αρχαιοκαπηλία και να προβεί στην ευαισθητοποίηση του Γαλλικού και Ιταλικού κοινού της για την επιστροφή των γλυπτών στον τόπο δημιουργίας τους, την Ελλάδα.
Η Ιταλίδα συγγραφέας γεννήθηκε στην Κρέμα της Λομβαρδίας, το 1987. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και Δημιουργική Γραφή στο Τορίνο. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, εργάστηκε ως σύμβουλος επικοινωνίας για εταιρείες και πολιτικούς, καθώς είχε ειδικευτεί στη μυθοπλασία, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. Ωστόσο, η συγγραφή την κέρδισε και σύντομα αφιερώθηκε σ’ αυτήν.

Η αγάπη της για την κατανόηση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας την κράτησε αρκετές νύχτες ξάγρυπνη, προσπαθώντας να τη μελετήσει. Αυτός υπήρξε και ο λόγος που αποφάσισε να διανυκτερεύσει στο Μουσείο της Ακρόπολης ανάμεσα στη λίστα μουσείων, την οποία της έδωσε ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Stock για τη σειρά βιβλίων “Ma Nuit au Μusée” που εκδίδει. Ο εκδοτικός οίκος βρίσκεται στη Γαλλία, όπου ζει τα τελευταία χρόνια η Αντρέα Μαρκολόνγκο. Η αγάπη της για την αρχαία Ελλάδα, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα της χώρας, θα την μεταφέρει μέσα σε ένα βράδυ από το Παρίσι στο μουσείο της Ακρόπολης, στην Αθήνα. Σ’ εκείνο το μουσείο θα περάσει ένα ολόκληρο βράδυ μοναχή της, παρέα με τα αγάλματα.
Η ηρωίδα-συγγραφέας άφησε τις σκέψεις να την κατακλύσουν και να αποτυπώσει κάθε στιγμή της σε εκείνη την αίθουσα του μουσείου. Ένα ολόκληρο βράδυ είδε, γνώρισε, έμαθε και έχει να αφηγηθεί γεγονότα, εμπειρίες και ιδέες που συγκινούν. Ο λόγος της απλός και κατανοητός, ενώ οι εικόνες ποικίλες να εμπλουτίζουν κάθε σελίδα ενός αξιόλογου έργου. Η Αντρέα Μαρκολόνγκο με πλήρη σεβασμό αποτύπωσε για ακόμη μία φορά τον πολιτισμό μας, μεταφέροντάς μας με ταπεινότητα όσα έζησε και ένιωσε «μία νύχτα στο Μουσείο της Ακρόπολης».