34.9 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΟι αγρότες στους δρόμους: Μάχη για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας

Οι αγρότες στους δρόμους: Μάχη για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας


Του Ελευθέριου Χονδρού,

Την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025, εκατοντάδες αγρότες από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στην Place du Luxembourg, δίπλα στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, διαδηλώνοντας ενάντια στις προτεινόμενες αλλαγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2028–2034). Η κινητοποίηση κορυφώθηκε με πορεία προς τα κεντρικά κτίρια της Επιτροπής στη Place Schuman, υπό αυστηρή αστυνομική παρακολούθηση.

Οι διαδηλωτές αντέδρασαν έντονα στην πρόθεση μείωσης του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) κατά 20 %, σύμφωνα με τις προτάσεις που δημοσίευσε ο Γενικός Αγροτικός Σύνδεσμος (ABS), προκαλώντας έντονες αντιδράσεις για μια πολιτική που θεωρούν επιβλαβής για την ευρωπαϊκή γεωργία. Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης να συγχωνεύσει το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Εγγυητικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ένα ενιαίο ταμείο, το οποίο θα διαχειρίζονται τα κράτη μέλη σε εθνικό επίπεδο. Οι αγρότες χαρακτήρισαν αυτή την πρωτοβουλία ως «υποκρισία, όχι ειλικρίνεια», καλώντας σε ουσιαστικές τροποποιήσεις.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οργανώσεις από τη Βαλονία (FWA), το Βέλγιο (Farmers’ Union), την ABS και τη νεολαία της Jong ABS, αλλά και εκπρόσωποι από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία. Αν και η αστυνομία δεν έδωσε επίσημους αριθμούς, το πρακτορείο BELGA εκτίμησε ότι οι συγκεντρωθέντες ήταν μερικές εκατοντάδες.

Οι διαδηλωτές υποστήριξαν πως η ΚΑΠ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής επισιτιστικής ανεξαρτησίας της Ένωσης και προειδοποίησαν πως η εθνική διαχείριση των πόρων θα αγνοήσει τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Όπως τόνισε η ABS, η ανάγκη κάλυψης απαιτήσεων των μικρών αστικών γεωργικών μονάδων στις Φλάνδρες διαφέρει ριζικά από τις συνθήκες που επικρατούν σε τεράστιες αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Ανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα, κατήγγειλαν την αυξητική «γραφειοκρατία» και την «αδιάκοπη επιθετική πολιτική ελέγχου», απαιτώντας διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Δικαιώματα Χρήσης: Belga

Ο πρόεδρος της Farmers’ Union, Lode Ceyssens, με συγκρατημένη αλλά δραματική φωνή, υπενθύμισε ότι «όλοι μιλούν για ασφάλεια στην Ευρώπη σήμερα, αλλά δεν μπορούμε να τη διασφαλίσουμε με άδειο στομάχι». Υποστήριξε ότι η ενίσχυση της ΚΑΠ είναι απαραίτητη, καθώς η διατροφική αυτάρκεια συνιστά προαπαιτούμενο για την ασφάλεια της ΕΕ. Η υπό-χρηματοδότηση  στη γεωργία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πάψει να μπορεί να ανταποκριθεί στις πολλαπλές προκλήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου. «Οι Ευρωπαίοι θα χάσουν τον έλεγχο της βιώσιμης διατροφικής τους παραγωγής. Στη Φλάνδρα, ολόκληρη η τροφική αλυσίδα θα δεχθεί αφόρητες πιέσεις».

Η διαμαρτυρία αναδεικνύει την έντονη ανησυχία για την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής γεωργικής πολιτικής με φόντο τρεις βασικούς άξονες: την περιφερειακή ισορροπία, τον γραφειοκρατικό φόρτο και την ενίσχυση της επισιτιστικής ανεξαρτησίας. Η πίεση ασκείται ισχυρή, καθώς πληθαίνουν οι φωνές εκτός Βρυξελλών που απαιτούν αναθεώρηση των προτάσεων της Επιτροπής.

Οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης μείωσης της χρηματοδότησης θα μπορούσαν να είναι πολυδιάστατες: από μείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων έως κλείσιμο μικρών εκμεταλλεύσεων, ιδίως σε νησιωτικές ή ορεινές περιοχές, όπου η γεωργία αποτελεί μοναδικό μοχλό επιβίωσης. Το κλείσιμο κεφαλαίου στην αγροτική οικονομία θα σηματοδοτήσει ανασφάλεια για εκατομμύρια Ευρωπαίων, όχι μόνο ως παραγωγούς αλλά και ως καταναλωτές.

Παρά τις αρχικές πιέσεις, η Επιτροπή επιμένει πως πρέπει να εξορθολογιστεί το πλαίσιο, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των πόρων και την έμφαση σε καινοτόμες πρακτικές, ψηφιακή γεωργία και βιώσιμη ανάπτυξη. Ωστόσο, αγρότες και φορείς επιμένουν ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να συνοδευτούν από ρήξη της χρηματοδοτικής συνοχής που βιώνεται ήδη δύσκολα.

Το μείζον ερώτημα παραμένει: θα ακούσει η Ευρώπη αυτές τις φωνές ή θα επιμείνει σε μία πολιτική που, ενώ στοχεύει σε εκσυγχρονισμό, θα διακινδυνεύει τη συνοχή και την επισιτιστική της αυτάρκεια; Το ιδιαίτερο ευρωπαϊκό χαρακτηριστικό αυτής της κινητοποίησης έγκειται στην κλιμακούμενη διασυνοριακή αλληλεγγύη – από τις φλαμανδικές πεδιάδες έως τις περήφανες πλάτες των ισπανικών και ελληνικών αγρών που είναι επίσης σε επαγρύπνηση.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Αν οι προτάσεις παραμείνουν ως έχουν, η αγροτική πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να περιμένει έναν δύσκολο χειμώνα, με ενισχυμένη πίεση από τη βάση, που αμφισβητεί ευθέως την κατεύθυνση της κοινής γεωργικής στρατηγικής. Ο διάλογος πρέπει να υπάρξει – πριν η αγροτική Ευρώπη αποδειχθεί ότι έμεινε χωρίς αποκούμπι.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • European farmers protest in Brussels over budget cuts to agriculture, belganewsagency.eu, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Είναι απόφοιτος ΓΕΛ και σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πηγές για το πάθος του για την αρθρογραφία αποτέλεσαν τα συνέδρια MUN και η προσωπική αγάπη για την συγγραφή κειμένων. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με το τένις, το πόλο και την συγγραφή.