32.1 C
Athens
Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΦέτος το καλοκαίρι χτίσε το βιογραφικό σου!

Φέτος το καλοκαίρι χτίσε το βιογραφικό σου!


Της Κωνσταντίνας Τζιώτη,

Πριν αρχίσεις να σκέφτεσαι πόσα ένσημα πρέπει να μαζέψεις αυτό το καλοκαίρι για να μπεις στο ταμείο ανεργίας, διάβασε αυτό το άρθρο. 

Είναι γεγονός ότι η ανεργία εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι. Μετά την επίπονη προσπάθεια για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση φαίνεται ότι οι κόποι τους δεν ανταμείβονται όπως, ίσως, θα περίμεναν. Βλέπουν συμμαθητές τους που επέλεξαν τα ΙΕΚ και τα τεχνικά επαγγέλματα να έχουν άμεση απορρόφηση στην αγορά εργασίας, την ίδια στιγμή που απόφοιτοι από το πανεπιστήμιό τους γνωρίζουν την απόρριψη από πιθανούς εργοδότες.

Οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο που επιθυμούν είναι λίγες, το βιογραφικό τους πενιχρό και πριν καλά-καλά το καταλάβουν ξεμένουν από επιλογές. Αναγκάζονται έτσι να συμφιλιωθούν με μία θέση εργασίας που ουδεμία σχέση έχει με το αντικείμενο σπουδών τους. Αν θεωρείς ότι ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία φοιτητών, συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πώς μπορείς να χτίσεις ένα βιογραφικό που θα σε φέρει ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές σου στον εργασιακό στίβο.

Ας είμαστε ρεαλιστές, το βιογραφικό είναι το πρώτο πράγμα —ίσως και το μοναδικό— που θα δει ένας εργοδότης, πριν αποφασίσει, αν θα σου δώσει την ευκαιρία. να παρουσιάσεις τον εαυτό σου σε συνέντευξη ή όχι. Η εικόνα του βιογραφικού σου έχει από μόνη της πολύ μεγάλη σημασία: η γραμματοσειρά, το διάστιχο, αν θα είναι ασπρόμαυρο ή με κάποιο χρώμα, αν θα βάλεις τη φωτογραφία σου ή όχι κλπ. Γι’ αυτά τα ζητήματα υπάρχουν άπειρα courses στο ίντερνετ, βιντεάκια στο YouTube, δωρεάν εφαρμογές και ιστοσελίδες με εκατοντάδες templates.

Θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις το επίσημο format της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUROPASS) που είναι καθολικά αποδεκτό και δεν θα αναλωθώ περαιτέρω στο εμφανισιακό κομμάτι του βιογραφικού σημειώματος. Και αυτό γιατί, για να φτάσεις στο σημείο να σε απασχολούν τέτοιου είδους λεπτομέρειες, πρέπει πρώτα το βιογραφικό σου να αποκτήσει περιεχόμενο. Τώρα λοιπόν που τελείωσες με την εξεταστική και έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο, εκμεταλλεύσου τον ως εξής:

Πηγή εικόνας: Pexels/Δικαιώματα χρήσης;
Tima Miroshnichenko

Θέσε ξεκάθαρους στόχους

Η στοχοθεσία είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα. Αν δεν γνωρίζεις πού θέλεις να φτάσεις (έστω και στο περίπου), δύσκολα θα χαράξεις τη σωστή πορεία. Όταν έχεις σαφή προσανατολισμό και γνωρίζεις σε ποιον τομέα θέλεις να εργαστείς, αν πρόκειται για θέση στο δημόσιο ή σε ιδιωτική επιχείρηση, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, τότε μπορείς να μεθοδεύσεις τις κινήσεις σου αποτελεσματικότερα.

Δικτυώσου

Το λεγόμενο «networking» είναι ίσως από τα πιο καθοριστικά βήματα που μπορείς να κάνεις για να ενισχύσεις το βιογραφικό σου και να ανοίξεις τους επαγγελματικούς σου ορίζοντες. Και αυτό γιατί πολύ απλά οι ευκαιρίες δεν προκύπτουν πάντα από αγγελίες – συχνά προέρχονται απευθείας από κάποιον γνωστό καθηγητή, ερευνητή ή επιχειρηματία. Δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις μία θέση εργασίας σε μια χώρα που επικρατεί το βύσμα, μπορείς όμως να νικήσεις το σύστημα από μέσα έχοντας τις κατάλληλες γνωριμίες και ανοίγοντας πόρτες με το σπαθί σου.

Σου προτείνω να κάνεις λίγη έρευνα για τους καθηγητές σου, και όταν βρεις κάποιον με το βιογραφικό και τις περγαμηνές που θα ήθελες να έχεις σε είκοσι χρόνια, έχεις βρει τον μελλοντικό σου μέντορα. Μπορείς, λοιπόν, να προσεγγίσεις τον συγκεκριμένο καθηγητή, να συστηθείς (πολύ σημαντικό) και να του δείξεις τον θαυμασμό και το ενδιαφέρον σου για τη δουλειά του. Οι περισσότεροι καθηγητές είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και μπορεί να σε εντάξουν στην ομάδα ή το εργαστήριό τους και να σε προτείνουν για ερευνητικά έργα, μεταπτυχιακά προγράμματα ή ακόμη και για υποτροφίες. 

Ψάξε εμπειρίες

Το επιχείρημα των περισσότερων εργοδοτών όταν απορρίπτουν κάποιον νέο υποψήφιο από μία θέση εργασίας είναι το «δεν έχει εμπειρία». Και πολλοί αναρωτιούνται, μα πώς είναι δυνατόν να έχει εμπειρία ένα παιδί 22 χρονών που μόλις τελείωσε τη σχολή; Κι όμως, είναι εφικτό. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αναζητήσεις πιο ενεργητικά αυτές τις εμπειρίες. Δεν θα έρθει κανείς να σε πάρει από το χέρι και να σου δώσει ευκαιρίες – εσύ πρέπει να τις κυνηγήσεις. Καθηγητές και ερευνητές στο πανεπιστήμιό σου ή και επαγγελματίες του τομέα σου μπορούν να σου προσφέρουν τις εργατοώρες που αναζητάς. Η συμμετοχή σου σε projects, η συγγραφή επιστημονικών άρθρων και η πρακτική άσκηση σε μία επιχείρηση —έστω και αφιλοκερδώς— προσθέτουν κύρος στο βιογραφικό σου και δείχνουν ότι είσαι ένα άτομο στοχοπροσηλωμένο και φιλόδοξο που θα φτάσει ψηλά. 

Παρακολούθησε σεμινάρια

Η παρακολούθηση διαδικτυακών σεμιναρίων και τα open courses είναι ένας οικονομικός –συχνά δωρεάν– τρόπος να ενισχύσεις το βιογραφικό σου από όπου κι αν βρίσκεσαι φέτος το καλοκαίρι. Μπορείς να κάνεις μια μικρή έρευνα για τις δημοφιλέστερες πιστοποιήσεις στον κλάδο σου και στη συνέχεια να αναζητήσεις self-paced εκπαιδευτικά προγράμματα από τις ιστοσελίδες των ελληνικών πανεπιστημίων (π.χ. ΕΚΠΑ, ΑΠΘ) ή από πλατφόρμες διά βίου μάθησης όπως το Coursera, το Udemy, το edX και το FutureLearn. Από εκεί μπορείς να βρεις σεμινάρια ή Massive Open Online Courses (MOOCs) που είτε σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο σπουδών σου είτε με γενικές δεξιότητες που θα σου χρειαστούν στο επαγγελματικό περιβάλλον. Και όσο που να πεις ένα πιστοποιητικό από το Harvard ή το Columbia ανεβάζει το βιογραφικό σου σε άλλο επίπεδο.

Γίνε εθελοντής

Ο εθελοντισμός, εκτός από πράξη προσφοράς και αλτρουισμού, είναι κι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποκτήσεις soft skills. Τα πλεονεκτήματα της ενασχόλησης με τον εθελοντισμό είναι δεδομένα. Σε αυτά μπορείς πλέον να προσθέσεις και την καλλιέργεια των «ήπιων δεξιοτήτων» σου που θα σε καταστήσουν τον ιδανικό συνεργάτη για οποιαδήποτε επιχείρηση ή εργαστήριο. Μία εθελοντική ομάδα θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις ομαδικό πνεύμα, οργανωτικές ικανότητες και υπευθυνότητα, ενώ δικτυώνεσαι με επαγγελματίες ή άλλους νέους με κοινά ενδιαφέροντα και δείχνεις στον μελλοντικό εργοδότη σου ότι έχεις κοινωνικές ευαισθησίες και ενεργό ρόλο στην κοινότητα. Αν δε μάλιστα ο εθελοντισμός σχετίζεται με το αντικείμενό σου (π.χ. υποστήριξη σε φεστιβάλ, ΜΚΟ, φροντιστηριακή ενίσχυση, τεχνική υποστήριξη κλπ.) είναι ακόμα πιο χρήσιμος επαγγελματικά. 

Πηγή εικόνας: Pexels/Δικαιώματα χρήσης: Buro Millennial

Συνδύασε εκπαίδευση και διακοπές

Εσύ ήξερες ότι γίνεται να ταξιδέψεις στο εξωτερικό με όλα τα έξοδα πληρωμένα, αποκτώντας παράλληλα εμπειρίες και γνώσεις που θα αναβαθμίσουν το CV σου; Το μυστικό βρίσκεται στα επιδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις υποτροφίες πανεπιστημιακών —και όχι μόνο— ιδρυμάτων. Εκτός από πρόγραμμα Erasmus Σπουδές και Erasmus Πρακτική Άσκηση, ήρθε καιρός να γνωρίσεις και τα Youth Exchanges, τα Training Courses και τα European Solidarity Corps (ESC). Πρόκειται για προγράμματα της Ε.Ε. που προσεγγίζουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και όλο και κάποιο θα σχετίζεται με τις σπουδές σου. Ξεκίνα τώρα τις αιτήσεις και ίσως τον επόμενο μήνα να βρίσκεσαι σε κάποιο παραθαλάσσιο χωριό της Πορτογαλίας παρέα με νέους από όλη την Ευρώπη, βελτιώνοντας τα αγγλικά και το βιογραφικό σου. 

Μπορείς, ακόμη, να αναζητήσεις partnerships και διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει το πανεπιστήμιό σου με εκπαιδευτικά ιδρύματα, εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα του εξωτερικού. Για παράδειγμα, αν είσαι φοιτητής στο ΕΚΠΑ μπορείς να συμμετέχεις στα BIPs (Blended Intensive Programs) που προσφέρονται μέσω της συμμαχίας CIVIS, ενώ αν σπουδάζεις στην Πάτρα αξίζει να αναζητήσεις περισσότερες πληροφορίες για τις ανταλλαγές φοιτητών μεταξύ του πανεπιστημίου σου και του Johns Hopkins University.

Ακόμη, πλατφόρμες όπως το Summer Schools in Europe, το ShortCoursesportal, και το GoAbroad, σου επιτρέπουν να φιλτράρεις τα προγράμματα που σε ενδιαφέρουν με βάση το αντικείμενο σπουδών, τη χώρα ή το κόστος. Φυσικά, μπορείς να επισκεφθείς απευθείας τις ιστοσελίδες πανεπιστημίων του εξωτερικού αφού συχνά οργανώνονται summer schools με διεθνή χαρακτήρα. Αν ενδιαφέρεσαι για προγράμματα γερμανικών πανεπιστημίων, ο οργανισμός DAAD προσφέρει επιδοτούμενα θερινά προγράμματα, ενώ αν σπουδάζεις ιατρική θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα να συμμετάσχεις τις ανταλλαγές τις HelMSIC: είναι ο πιο εύκολος (και οικονομικά προσιτός) τρόπος να πραγματοποιήσεις elective στο εξωτερικό. 

Κάνε το κάτι παραπάνω

Αν θέλεις να ξεχωρίσεις σε μία θάλασσα γεμάτη πτυχιούχους, πρέπει να αποκτήσεις ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό· ένα skill που να καλύπτει κάποιο κενό της αγοράς εργασίας. Έχοντας προσόντα που λίγοι μπορούν να ανταγωνιστούν, βελτιώνεις τις πιθανότητες πρόσληψης στον τομέα που σε ενδιαφέρει. Κοίτα γύρω σου: σε τι διαφέρει το βιογραφικό των συμφοιτητών σου που βρήκαν ήδη δουλειά σε σχέση με αυτά των υπολοίπων; Για τι είδους πιστοποιήσεις παίρνουν συγχαρητήρια στο LinkedIn αυτοί που ανεβαίνουν ταχύτατα στο corporate ladder; Τι γνώσεις ζητούν οι εργοδότες στον κλάδο σου στις αγγελίες που διαβάζεις; 

Με γνώμονα τις παρατηρήσεις σου, ξέρεις πλέον πού να εστιάσεις: αν όλοι μιλούν αγγλικά, μάθε γερμανικά. Αν όλοι ξέρουν να χειρίζονται το Word και το PowerPoint, μάθε Excel και AI. Εντοπίζοντας τι λείπει στους ρόλους ή τους κλάδους που σε ενδιαφέρουν και αποκτώντας τις ανάλογες δεξιότητες, μπορείς να μεταμορφωθείς από έναν απλό υποψήφιο σε έναν περιζήτητο επαγγελματία.

Τώρα είναι η στιγμή σου! Μην αφήσεις άλλο ένα καλοκαίρι να πάει χαμένο. Όσο οι υπόλοιποι κάνουν διακοπές, εσύ επένδυσε στο μέλλον σου και χτίσε το βιογραφικό που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις. Μην περιμένεις την κατάλληλη ευκαιρία, δημιούργησέ την! 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Cooperation with Johns Hopkins University, upatras.gr, διαθέσιμο εδώ 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Τζιώτη
Κωνσταντίνα Τζιώτη
Γεννήθηκε το 2002 και μεγάλωσε στην Πάρο. Σπουδάζει Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον χειρουργικό τομέα. Στον ελεύθερο χρόνο της αθλείται, μαθαίνει ξένες γλώσσες και αναζητά διαρκώς νέες προκλήσεις και τρόπους να συνδυάζει ταξίδια και γνώση. Έχοντας ήδη συμμετάσχει σε διάφορα προγράμματα ανταλλαγής και κινητικότητας φοιτητών, στόχος της είναι να ταξιδέψει όσο περισσότερο μπορεί πριν ξεκινήσει ειδικότητα.