26.8 C
Athens
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Όνομα πατρός: Δούναβης» του Κώστα Ακρίβου

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Όνομα πατρός: Δούναβης» του Κώστα Ακρίβου


Της Μαρίας Κουλούρη,

Στην παγκόσμια λογοτεχνία κατά καιρούς δεν είναι σπάνιο να εκδίδονται βιογραφίες σπουδαίων προσωπικοτήτων της ιστορίας. Ωστόσο, πολλές από αυτές δεν κάνουν απλώς μια παράθεση των βιογραφικών πληροφοριών του ατόμου, αλλά προχωρούν σε μια παρουσίαση της ζωής αυτού μέσα από μια μυθιστορηματική ματιά, που συναρπάζει κάθε αναγνώστη.

Ο συγγραφέας, Κώστας Ακρίβος, υπογράφει το βιβλίο Όνομα πατρός: Δούναβης, που αποτελεί ένα παράδειγμα των παραπάνω, ενώ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο Κώστας Ακρίβος είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς και γεννήθηκε στις Γλαφυρές Μαγνησίας το 1958. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ εργάζεται ως Καθηγητής Φιλολογίας. Στο ευρύ συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι τίτλοι Πότε διάβολος πότε άγγελος, Γάλα Μαγνησίας, Τελετές ενηλικίωσης και Ποιος θυμάται τον Αλφόνς.

Πηγή εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σχετικά με το έργο, αυτό αποτελεί μια βιογραφία του σπουδαίου Ελληνορουμάνου συγγραφέα Παναΐτ (Παναγιώτης) Ιστράτι. Μέσα από 6 μεγάλα κεφάλαια, τα οποία αποτελούνται από μικρότερα υποκεφάλαια που τιτλοφορούνται ανάλογα με το περιεχόμενό τους, παρακολουθούμε την πορεία του Ιστράτι από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια έως την καταξίωσή του στον χώρο της λογοτεχνίας, γνωρίζοντας σημαντικές προσωπικότητες του χώρου και τον άδοξο θάνατό του από φυματίωση το 1935.

Ο Παναΐτ Ιστράτι ήταν το παιδί μιας Ρουμάνας πλύστρας, της Ζωΐτσας, και ενός Έλληνα από τα Φαρακλάτα Κεφαλλονιάς, του Γεώργιου Βαλσαμή. Γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου του 1884 στη Βραΐλα της Ρουμανίας, ενώ ο πατέρας του δεν παντρεύτηκε ποτέ τη μητέρα του, παρόλο που τον αναγνώρισε, ενώ το ζευγάρι είχε πριν από εκείνον και ένα ακόμα παιδί, το οποίο, όμως, απεβίωσε. Ο Παναΐτ κράτησε το επώνυμο της μητέρας του, δηλαδή Ιστράτι, αφού μεγάλωσε μαζί της σχεδόν αποκλειστικά, ενώ τα νεανικά του χρόνια, αν και πάντα παρουσιάζονται νοσταλγικά στα έργα του, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιδιαίτερα δύσκολα. Σημαντική φιγούρα στη ζωή του ήταν και η γιαγιά του, Νεντέλεα —μητέρα της μαμάς του—, η οποία ζούσε σε ένα χωριό έξω από τη Βραΐλα μαζί με τα αδέρφια της μητέρας του, Άγγελο και Ντίμι και ο Παναΐτ περνούσε εκεί τα καλοκαίρια του όσο ήταν μικρός, κάτι που αγαπούσε πολύ.

Ωστόσο, αν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μυθιστορηματική η πορεία της ζωής του, δεν ήταν βγαλμένη από παραμύθι. Στο σχολείο φοίτησε μέχρι τη Δ’ Δημοτικού, αφού δεν είχε τα χρήματα να το συνεχίσει κι έτσι ξεκίνησε από μικρή ηλικία να εργάζεται. Ασχολήθηκε με πολλά επαγγέλματα, ξεκινώντας αρχικά ως συγγραφέας ερωτικών επιστολών για αναλφάβητους. Έπειτα, άρχισε να δουλεύει σε μια ταβέρνα σε μια συνοικία κοντά στον Δούναβη, αντιμετωπίζοντας αρχικά πολλές δυσκολίες, ενώ μετά από κάποιο καιρό ξεκινά να εργάζεται σε έναν φούρνο, από τον οποίο, όμως, παραιτείται λόγω της έντονης κόπωσης. Όλα αυτά τα περιβάλλοντα εμπνέουν τον Παναΐτ στην καλλιτεχνική του δημιουργία.

Εν κατακλείδι, το Όνομα πατρός: Δούναβης δεν αποτελεί απλώς μια πολύ καλή βιογραφία μιας εξέχουσας προσωπικότητας των γραμμάτων. Πρόκειται, θα λέγαμε, για ένα «ρεαλιστικό» μυθιστόρημα, αφού η ζωή του πρωταγωνιστή κάλλιστα θα μπορούσε να είναι η πορεία ενός φανταστικού ήρωα, πλασμένη από την ανθρώπινη εμπειρία και φαντασία.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1999 και ζει στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία, τη μουσική και τη συγγραφή. Αγαπά τον πολιτισμό, την τέχνη και τα ταξίδια.