22.3 C
Athens
Κυριακή, 25 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Μην κλαις, μπαμπά» της Rumena Bužarovska

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Μην κλαις, μπαμπά» της Rumena Bužarovska


Της Μαρίας Κουλούρη,

Οι οικογενειακές σχέσεις, αν και είναι οι πιο ισχυρές και τις περισσότερες φορές αντέχουν στον χρόνο, συχνά παρουσιάζουν προβλήματα επικοινωνίας, τα οποία δημιουργούν τριγμούς και συναισθηματικά αδιέξοδα. Οι σχέσεις αυτές διαρρηγνύονται και καταρρέουν στον διάβα αποφάσεων που εγκυμονούν συναισθηματικούς κινδύνους για κάθε άτομο και το ωθούν σε λάθος αποφάσεις. Δράματα όμοια με τα παραπάνω παρακολουθούμε στο έργο Μην κλαις μπαμπά της Rumena Bužarovska, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gutenberg.

Ωστόσο, πριν περάσουμε στις σχετικές με το βιβλίο πληροφορίες, ας γνωρίσουμε καλύτερα τη δημιουργό του. H Rumena Bužarovska γεννήθηκε στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας, το 1981 και ασχολείται με τη συγγραφή, ενώ συγχρόνως είναι λογοτεχνική μεταφράστρια και σχολιάστρια. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου των Σκοπίων, όπου και είναι καθηγήτρια, ενώ στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται οι τίτλοι Ο άντρας μου —βιβλίο που συντέλεσε στην έκφραση του κινήματος MeToo στη γείτονα χώρα— και Δεν πάω πουθενά.

Η Rumena Bužarovska. Πηγή εικόνας: tportal.hr / Δικαιώματα χρήσης: Boris Grdanoski

Επιστρέφοντας στα του βιβλίου, αυτό αποτελεί μια συλλογή 9 διηγημάτων, τα οποία έχουν ως πρωταγωνίστριες γυναίκες όλων των ηλικιών και κάθε λογής κοινωνικού υπόβαθρου. Η θεματική αυτών των διηγημάτων περιστρέφεται γύρω από τις οικογενειακές σχέσεις και τα τραύματα που δημιουργούν στα μέλη μιας οικογένειας, με αποτέλεσμα αυτές να δοκιμάζονται συναισθηματικά. Η πρώτη ιστορία, που φέρει τίτλο «Το πρόβλημα της Τίνας», έχει πρωταγωνίστρια μια γυναίκα 23 ετών, την Τίνα, η οποία πηγαίνει για πρώτη φορά στον γυναικολόγο. Την απόφαση αυτή παίρνει ύστερα από την πρώτη της σεξουαλική επαφή, από όταν και ο κόλπος της παρουσιάζει μια άσχημη οσμή και ανακαλύπτει πως έχει κολλήσει σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αφού πραγματοποίησε τη συνεύρεσή της χωρίς προφυλάξεις έπειτα από συμβουλές μιας φίλης της.

Σε μια από τις επόμενες ιστορίες με τίτλο «Κύματα» παρακολουθούμε τον «γολγοθά» της μικρής Φρόσως, που μένει στα Σκόπια. Συγκεκριμένα, το κορίτσι αναγκάζεται να φύγει από τη χώρα της μαζί με τον θείο και τη μητέρα της με προορισμό την Ελλάδα, όταν ο πατέρας της και γνωστός πολιτικός της χώρας κατηγορείται για κλοπή. Στην αμέσως επόμενη ιστορία, ο τίτλος «Φρονιμίτης», αν και ίσως ακούγεται κάπως ιδιαίτερος, μάς εντάσσει στο κεντρικό θέμα της. Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Καίτη, η οποία εργάζεται στην ουγγρική πρεσβεία και αντιμετωπίζει τον έντονο πόνο ενός «χαλασμένου» φρονιμίτη, δαπανώντας, ωστόσο, σε ψώνια όλα τα χρήματα που συγκέντρωνε για την εξαγωγή του. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να αναφερθούμε στην, κατά τη γνώμη μου, συγκινητικότερη ιστορία του βιβλίου, που φέρει τον τίτλο «Ο θάνατος της κυρίας Στάνκα». Σε αυτή την υπόθεση, πρωταγωνίστρια είναι η μικρή Νατάσα, η οποία διηγείται με αγάπη τις αναμνήσεις από τη δασκάλα της που απεβίωσε πρόσφατα και σημειώνει την αρνητική στάση της μητέρας της απέναντι σε εκείνη, παρόλο που η συμπεριφορά της προς την ίδια ήταν εξαιρετική. Το ενδιαφέρον της δασκάλας για τη Νατάσα εξαγρίωνε τη μητέρα της, που δεν την επισκέφτηκε ποτέ στο σχολείο.

Το Μην κλαις, μπαμπά πρόκειται για ένα ανάγνωσμα που είναι ικανό να συγκινήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Η αλήθεια των ηρώων του, σε συνδυασμό με το συναισθηματικά φορτισμένο χαρακτήρα των ιστοριών που περιέχει, συνθέτουν ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα και ενδείκνυται για προβληματισμούς οικογενειακής και συναισθηματικής φύσεως.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1999 και ζει στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία, τη μουσική και τη συγγραφή. Αγαπά τον πολιτισμό, την τέχνη και τα ταξίδια.