25.6 C
Athens
Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΤο «Σύνδρομο του Παρισιού»: Ένα ψυχολογικό φαινόμενο στην «Πόλη του Φωτός»

Το «Σύνδρομο του Παρισιού»: Ένα ψυχολογικό φαινόμενο στην «Πόλη του Φωτός»


Της Γεωργίας Παπαδοπούλου,

Το Παρίσι, η πρωτεύουσα της Γαλλίας, είναι αναμφισβήτητα μια από τις εντυπωσιακότερες πόλεις του κόσμου. Δεν αποκαλείται τυχαία, άλλωστε, η «Πόλη του Φωτός». Αποτελεί πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο, καθώς εκεί βρίσκονται φημισμένα αξιοθέατα, όπως ο Πύργος του Άιφελ, η Αψίδα του Θριάμβου, ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων και το Λούβρο, το μουσείο που έχει τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο. Εν τούτοις, παρά τον πλούτο των πολιτιστικών σημείων ενδιαφέροντος και των βραβευμένων εστιατορίων με αστέρια Michelin, ορισμένοι τουρίστες αδυνατούν να απολαύσουν το ταξίδι τους στο Παρίσι. Στην ποπ κουλτούρα, το Παρίσι παρουσιάζεται με τρόπους που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα της πόλης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ταινίες “Amelie”, “Midnight in Paris” αλλά και η σειρά “Emily in Paris”. 

Το «Σύνδρομο του Παρισιού» είναι η ονομασία που δόθηκε σε μία ψυχολογική και σωματική ασθένεια η οποία επηρεάζει κυρίως τους τουρίστες από την Ιαπωνία και τις άλλες χώρες της ανατολικής Ασίας, οι οποίοι ταξιδεύουν στο Παρίσι. Συχνά ορίζεται ως «κατάσταση σοβαρού πολιτισμικού σοκ». Πιστεύεται ότι ένας συνδυασμός παραγόντων εξηγεί γιατί τα θύματα του συνδρόμου είναι σχεδόν αποκλειστικά Ιάπωνες, μεταξύ των οποίων η παριζιάνικη εικόνα της τελειότητας στην ιαπωνική κουλτούρα και οι μεγάλες πολιτισμικές αντιθέσεις. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, επικρατεί σε σημαντικό βαθμό η τάξη και η ευγένεια, ενώ η παριζιάνικη καθημερινή ζωή είναι λιγότερο «παρά την εικόνα της». 

Αν και το «Σύνδρομο του Παρισιού» δεν περιλαμβάνεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM), αναγνωρίζεται από πολλούς ειδικούς ως ένα πραγματικό, αν και σπάνιο, φαινόμενο. Σύμφωνα με τον Mathieu Deflem, καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, το σύνδρομο του Παρισιού είναι «πιο συνηθισμένο μεταξύ των Ιαπώνων» τουριστών.

Πηγή εικόνας: Freepik/Δικαιώματα χρήσης: Freepik

Εμφάνιση και συμπτωματολογία

Η διαταραχή άρχισε να καταγράφεται στη δεκαετία του ’80 και ονομάστηκε έτσι από τον ψυχίατρο Hiroaki Ota. Αρκετοί Ιάπωνες τουρίστες έχουν εισαχθεί σε ψυχιατρικές κλινικές για θεραπεία σε ακραίες περιπτώσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Σε ετήσια βάση, 1,1 εκατομμύριο Ιάπωνες τουρίστες επισκέπτονται το Παρίσι και αρκετοί από αυτούς αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως ψευδαισθήσεις, έντονο άγχος, ζαλάδες, ναυτία, έμετο, παραισθήσεις και αυξημένο καρδιακό ρυθμό, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν τους ασθενείς ακόμη και σε νοσηλεία.

Κάθε χρόνο, ιαπωνική πρεσβεία στέλνει τουλάχιστον 10 έως 20 τουρίστες πίσω στη χώρα τους για να ανακάμψουν από το πολιτισμικό σοκ που τους προκάλεσε η εν λόγω επίσκεψη. Επίσης, η ιαπωνική πρεσβεία στο Παρίσι διαθέτει 24ωρη τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για όσους υποφέρουν από συμπτώματα σοκ που σχετίζονται με τραύματα από ταξίδια. Παρόμοια σύνδρομα εμφανίζονται σε τουρίστες και σε άλλες πόλεις όπως το «Σύνδρομο Στάνταρ» στη Φλωρεντία. Οι τουρίστες που έχουν κυριευτεί από την τέχνη και την αρχιτεκτονική της ιταλικής πόλης μπορεί να βιώσουν παράνοια και ταχυπαλμία που προκαλείται από την ιστορική σημασία και ομορφιά αυτού που βλέπουν μπροστά τους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • What is Paris syndrome? How culture shock can kill a trip, independent.co.uk, διαθέσιμο εδώ 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Παπαδοπούλου
Γεωργία Παπαδοπούλου
Γεννήθηκε στη Χίο το 2003. Είναι φοιτήτρια Ψυχολογίας με ροπή προς την Οργανωσιακή Ψυχολογία και το HR. Ενδιαφέρεται για την πραγμάτωση έργων με κοινωνικό αντίκτυπο, συμμετέχοντας σε πληθώρες εθελοντικές δράσεις. Κατέχει τη γνώση της αγγλικής, γαλλικής & ισπανικής γλώσσας. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την κολύμβηση, τα ταξίδια και επιζητεί την επαφή με τη φύση.