Του Γιώργου Κοσματόπουλου,
Η πρόταση δυσπιστίας, απερρίφθη, όπως αναμενόταν με τη σκληρή σύγκρουση στη Βουλή, κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, να μη μας κάνει σοφότερους. Με το κλίμα πόλωσης να παραμένει στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία, ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται για σαρωτικό ανασχηματισμό, ένα από τα κλασικά όπλα με τα οποία οι περισσότεροι προκάτοχοί του, επιχειρούσαν τη φυγή προς τα εμπρός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να έχει ως βασικό του αντίπαλο τη λεγομένη «κοινωνική αντιπολίτευση». Δεν απειλείται, δηλαδή, η εκλογική πρωτιά της ΝΔ, αυτή τη στιγμή, από κάποιο άλλο κομματικό σχηματισμό. Κίνδυνο αποτελεί ένα οριζόντιο κύμα δυσαρέσκειας, το οποίο είναι ικανό να του στερήσει αριθμό ψήφων ικανό είτε να τον βάλει σε τροχιά «πυρείου νίκης», πρωτιάς δηλαδή χωρίς προοπτική αυτοδυναμίας είτε να δημιουργήσει ένα ρεύμα φθοράς που, με την πάροδο του χρόνου, θα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Η υπόθεση των Τεμπών αποτελεί επιταχυντή της πολιτικής φθοράς έξι ετών συνεχόμενης διακυβέρνησης. Αυτό, διότι, σε επίπεδο εντυπώσεων η μάχη φαίνεται να έχει χαθεί οριστικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως κι αν λήξει δικαστικά, η υπόθεση έχει εμπεδωθεί δικαίως ή αδίκως στην πλειοψηφία της κοινής γνώμης με την άποψη περί υφιστάμενης συγκάλυψης. Δεν μπορεί, όσο κι αν προσπαθεί ο μηχανισμός της ΝΔ, είτε υιοθετώντας τη σκληρή γραμμή της σύγκρουσης είτε την ήπια της «κατανόησης της λαϊκής οργής», να κερδίσει τη συγκεκριμένη μάχη. Μοιραία, επομένως, η μόνη διέξοδος είναι να δημιουργήσει ένα νέο, εντυπωσιακό, πολιτικό γεγονός, ώστε να στηρίξει το αφήγημα της αυτοκριτικής και της επανεκκίνησης.

Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, πάει σε ανασχηματισμό, ο οποίος αναμένεται ευρύτατος. Τα σενάρια για τη στελέχωση του νέου κυβερνητικού οργανογράμματος είναι αρκετά. Κεντρικό ρόλο στην αναδόμηση θα παίξει το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο άλλωστε βρίσκεται και στο κέντρο της επικαιρότητας. Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν από φιλο-μητσοτακικά μέσα παρουσιάζουν σίγουρη την αποχώρηση του σημερινού υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα όχι μόνο από εκεί, αλλά και από το νέο σχήμα, γενικότερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σχέση του Μητσοτάκη με τους καραμανλικούς. Αν όντως επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, αναμένεται με ενδιαφέρον η επιλογή του αντικαταστάτη του, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει το ισχυρό πολιτικό εκτόπισμα, αλλά και την εγνωσμένη διαχειριστική ικανότητα, που απαιτεί η συγκεκριμένη ηλεκτρική καρέκλα.
Έντονη, επίσης, είναι και η φημολογία για την επιστροφή του σημερινού Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κίνηση που προφανώς εάν πραγματοποιηθεί αποτελεί αναγνώριση αφενός της διαχειριστικής του επάρκειας για το συντονισμό ειδικών κυβερνητικών αποστολών στο εσωτερικό, αλλά και της ανεπάρκειάς του να εκπροσωπεί τη χώρα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον. Γενικότερα, ο Μητσοτάκης θα κινηθεί εκ νέου στον άξονα εξισορρόπησης εσωκομματικών τάσεων και δημιουργίας θετικών επικοινωνιακών εντυπώσεων. Ζήτημα γεννάται βέβαια για το κατά πόσο διαθέτει το ανάλογο «βάθος πάγκου», εκεί όπου κάθε προπονητής κοιτά, όταν επιχειρεί να ανακατέψει την τράπουλα, τη δύσκολη στιγμή του αγώνα.
Η αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης για τα Τέμπη θέτει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Η πόλωση και η τοξικότητα έχουν επιστρέψει. Το κατά πόσο θα ξεθυμάνουν ή θα διογκωθούν μένει να φανεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έχουμε εισέλθει σε επικίνδυνες ατραπούς…
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Ανασχηματισμός: Τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και τα πρόσωπα – «κλειδιά», naftemporiki.gr, διαθέσιμο εδώ