11.8 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"The Substance" (2024): Μια ταινία που αρνείται να δει τον εαυτό της...

“The Substance” (2024): Μια ταινία που αρνείται να δει τον εαυτό της στον καθρέφτη


Του Ανδρέα Βλάχου, 

Η Coralie Fargeat, γνωστή για το βίαιο θρίλερ Revenge από το 2017 έρχεται τώρα με μια νέα πρόταση. Πρόκειται για ένα χαρούμενα ανόητο και εξωφρενικά επιεικές κομμάτι gonzo body-horror κωμωδίας, που στερείται λεπτότητας, body-positivity ή οποιουδήποτε είδους θετικότητας. Ωστόσο, υπάρχει ένα ιδιοφυές κομμάτι που κρύβεται πίσω από το casting με την Demi Moore, η οποία είναι πολύ καλή στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Και ως συγκρουσιακή σάτιρα μου φαίνεται, τουλάχιστον, εξίσου καλή ή και καλύτερη από δύο πραγματικούς νικητές του Χρυσού Φοίνικα: Titane της Julia Ducournau και Triangle of Sadness του Ruben Östlund.

Το Substance είναι μια ανατριχιαστική φαντασίωση-παραβολή του μισογυνισμού και της αντικειμενοποίησης του σώματος, η οποία αξιοποιεί την ενέργεια του Roger Vadim και της Jane Fonda με επιρροές από τους σκηνοθέτες Frankenheimer‎‎ και Cronenberg. Πρόκειται για την επιτυχημένη καριέρα των γυναικών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στη δημόσια ζωή που εξαρτάται από το γεγονός ότι είναι αναγκασμένες να κρατούν κλειδωμένο έναν άλλο λιγότερο ευπαρουσίαστο εαυτό τους. Αλλά, σε αντίθεση με το πορτρέτο του Dorian Gray, αυτό δεν μπορεί απλώς να ξεχαστεί, αλλά να φροντίζεται συνεχώς. Ή, τουλάχιστον, μια τέτοια περιγραφή θα ήθελε να ακούσει η σκηνοθέτης Fargeat, η οποία αυτή την φορά φαίνεται πως υπερεκτίμησε τις δυνατότητές της και έκανε κάθετη βουτιά στα άδυτα της ίδιας της ματαιοδοξίας της.

Η Moore υποδύεται την Elisabeth Sparkle, μια γυναίκα που κάποτε ήταν μια τεράστια σταρ του Χόλιγουντ, αλλά στη μέση της ζωής της —και σε εκπληκτική φόρμα— έχει στραφεί στην παρουσίαση μιας τηλεοπτικής εκπομπής γυμναστικής για το σπίτι, παρουσιάζοντας αυτό που τώρα είναι μάλλον γραφικό, σε στυλ 80s, κορμάκια και ζακέτες. Αλλά μετά από μια μαγνητοσκόπηση, διαπιστώνει ότι η γυναικεία τουαλέτα είναι εκτός λειτουργίας και σκύβει επιφυλακτικά σε αυτό που φαίνεται να είναι μια άδεια ανδρική τουαλέτα. Λοιπόν, είναι σπάνιο για κάποιον στον κινηματογράφο να μπει σε μια τουαλέτα χωρίς να ακούσει κάτι απαίσιο για την καριέρα του, και έτσι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά εδώ. Ο απεχθής Harvey, στο τηλέφωνό του ενώ ουρεί, συζητάει για το επικείμενο τέλος του συμβολαίου της Elisabeth με τον πιο άχαρο τρόπο. Πρόκειται για τον Dennis Quaid, ο οποίος είναι ριψοκίνδυνα και «καρτουνίστικα» υπερβολικός.

Πηγή εικόνας: imdb.com

Η Elisabeth είναι συντετριμμένη, αλλά, ενώ βρίσκεται στο γραφείο του γιατρού, ένας μυστηριώδης νεαρός γιατρός την ενημερώνει κρυφά για μια νέα ανεπίσημη διαδικασία που ονομάζεται “substance”, με την οποία μπορεί να δημιουργηθεί μια νεότερη εκδοχή του εαυτού της. Αυτή είναι η Sue, την οποία υποδύεται η Margaret Qualley, της οποίας η φυσική γοητεία και η σπαρακτικά κοριτσίστικη ευπάθεια της εξασφαλίζουν την παλιά δουλειά της Elisabeth, αν και πρέπει να απουσιάζει από το στούντιο κάθε δεύτερη εβδομάδα για να αφήσει την Elisabeth να έχει τη σειρά της να είναι ζωντανή. Εξηγεί στον Harvey ότι χρειάζεται χρόνο για να φροντίσει την «άρρωστη μαμά» της, κάτι που είναι αληθινό κατά κάποιον τρόπο.

Δεν χρειάζεται να ειπωθεί ότι η απόκοσμη και σχεδόν σατανική τελειότητα της Sue ξεφεύγει, καθώς ξεχνάει να τηρήσει τις οδηγίες. Η Fargeat δεν μας επιτρέπει να παραβλέψουμε την περίεργη και αντιπαθητική παρατήρηση που κάνει ένας από τους παραγωγούς που κάνει οντισιόν σε μια πρόθυμη υποψήφια: «Κρίμα που τα β@ζιά της δεν είναι στη μέση του προσώπου της». Είναι ένας οιωνός της φρίκης που θα ακολουθήσει και του ίδιου του φρικιαστικού σατιρικού φετίχ της ταινίας για το ίδιο το στήθος. H Fargeat κινηματογραφεί την Qualley με τον ίδιο τρόπο που τράβηξε τη Matilda Lutz στο Revenge, με αργά κοντινά πλάνα πάνω από το σώμα της που είναι ελάχιστα ντυμένο. Η κάμερα είναι λιτή, εμμονική, υπερσεξουαλική — «Πιο νεότερη, πιο όμορφη, πιο τέλεια» από το σώμα που τη γέννησε, είναι λογικό ότι η Sue θα ήθελε να καμαρώσει τα προτερήματά της. Αλλά είναι λιγότερο σαφές γιατί η ίδια η Fargeat είναι τόσο πρόθυμη να αναδείξει την αναμφισβήτητη ομορφιά της Qualley σε μια ταινία που υποτίθεται ότι κριτικάρει την εμμονή της κινηματογραφικής βιομηχανίας με αυτήν. Αν η πρόθεση της Fargeat είναι να κάνει το κοινό συνένοχο, αντιγράφει την ιστορία της εκμετάλλευσης του τρόμου των γυναικείων σωμάτων, αντί να την ανατρέπει.

Πηγή εικόνας: deadtalknews.com

Η Fargeat έχει εμμονή με τις τεχνικές λεπτομέρειες της κλωνοποίησης —εξου και όλοι οι θόρυβοι καταστολής, ρωγμών και τραγανίσματος— αλλά αποφεύγει κάθε συζήτηση για την εταιρεία που την παρέχει. Η σάτιρά της είναι εύκολη και προφανής. Δεν είναι αποκάλυψη ότι οι βιομηχανίες ψυχαγωγίας, καλλυντικών και ιατρικής επωφελούνται από τη φετιχοποίηση ελκυστικών νεαρών γυναικών, και όμως, αντί να εξετάσει το θέμα πιο βαθιά, η Fargeat κάνει το ίδιο στοιχειώδες σημείο ξανά και ξανά — και το επισημαίνει αυτό με κοντινά πλάνα του γυμνού ή ημίγυμνου σώματος της Qualley. Καλούμαστε να κοιτάξουμε πόσο λείο ή πόσο γραμμωμένο είναι το δέρμα τους, αλλά δεν μας δείχνουν τις ελπίδες τους ή τις ιστορίες τους, τους φίλους τους ή τους συγγενείς τους.

Τελικά αυτό είναι που κάνει καλύτερα το The Substance σε μεμονωμένες στιγμές να μας υπενθυμίζει τα παράλογα πρότυπα για τη γυναικεία ομορφιά και την καταστροφική δύναμη της διασημότητας. Η πιο αιχμηρή κριτική δεν αφορά τα σώματα, αλλά τον τρόπο με τον οποίο έχουμε εκπαιδεύσει τους εαυτούς μας να βλέπουμε αυτά τα σώματα και την επίδραση που έχει αυτό στα δικά μας. Η ταινία θέλει να είναι ένας καθρέφτης, και η δυσφορία μάς αποκαλύπτει τις δικές μας κρυφές προκαταλήψεις και φόβους για τον εαυτό μας.

Ωστόσο, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αισθάνεται βαθιά καταθλιπτική — μια υπενθύμιση του πώς η κοινωνία δυσφημεί όποιον αμφισβητεί τα πρότυπα που ωθεί η pop κουλτούρα. Αλλά η αναπαραγωγή εικόνων δεν τις καθιστά έμμεσα ανατρεπτικές και η παρουσίαση του The Substance είναι τόσο ρηχή όσο και αυτό που κριτικάρει. Δεν υπάρχει συμπόνοια, και σίγουρα καμία κάθαρση — απλώς περισσότερη αηδία και μια αίσθηση déjà vu.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • The substance: Το ελιξίριο της νιότης, imdb.com, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Βλάχος
Ανδρέας Βλάχος
Κατάγεται από την Κεφαλονιά. Είναι απόφοιτος Λυκείου και πλέον φοιτητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών και πιο συγκεκριμένα στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης, στο τρίτο έτος. Σε καθημερινή βάση διαβάζει και ενημερώνεται για ό,τι αφορά τη βιομηχανία του κινηματογράφου. Ασχολείται με τον αθλητισμό και τις τέχνες και στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να βλέπει ταινίες και σειρές, καθώς και να διαβάζει βιβλία.