11.8 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΝέες ρωσικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας: Πώς τις διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Νέες ρωσικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας: Πώς τις διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση;


Της Καλλιόπης Μπεκίρη,

Είναι γεγονός πως ο Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος συνεχίζεται ακάθεκτα, χωρίς κάποια βλέψη τερματισμού του. Και η δύο πλευρές παρουσιάζονται εξίσου ένθερμες με την ιδέα του πολέμου, αφού δεν βλέπουμε καμία υποχώρηση και καμιά διάθεση διαπραγμάτευσης-διακανονισμού. Η όλη κατάσταση έχει αναμφίβολα προξενήσει κρίσιμες συνέπειες σε όλο το μήκος της Γηραιάς Ηπείρου, η οποία βάλλεται διαρκώς και βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, περιμένοντας και επιδιώκοντας τον άμεσο και όσο το δυνατόν λιγότερο ζημιογόνο τερματισμό την εν λόγω σύρραξης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος, ο οποίος ξεκίνησε το 2022 και από τότε κλιμακώνεται συνεχώς, έχει προκαλέσει σημαντικές γεωπολιτικές αναταραχές και έχει επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συνέπειες αυτού του πολέμου είναι πολυδιάστατες, επηρεάζοντας όχι μόνο την ασφάλεια και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και την οικονομία, την ενέργεια και τις κοινωνικές δομές των κρατών-μελών της ΕΕ. Η Ευρώπη, που βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις σχέσεις της με την Ουκρανία και τη Ρωσία, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με προκλήσεις που απαιτούν άμεσες και συντονισμένες απαντήσεις.

Οι αντίκτυποι του πολέμου έχουν γίνει εμφανείς μέσω της αύξησης των προσφύγων, των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της αναζήτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, δεδομένου του ότι οι επικοινωνιακοί δεσμοί που ένωναν την Ένωση με τη Ρωσία έπρεπε να διακοπούν, εφόσον ήταν αυτή που σήμανε το έναυσμα του πολέμου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσπαθήσει να διατηρήσει την ενότητα και την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της, ενώ, ταυτόχρονα, έχει επενδύσει σε στρατηγικές για την ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνάς της. Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι επίσης σοβαρές, με τις τιμές της ενέργειας να εκτοξεύονται και τις προμήθειες να διαταράσσονται, γεγονός που επηρεάζει την καθημερινή ζωή των πολιτών και την ανάπτυξη των οικονομιών των κρατών-μελών. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση των στρατηγικών πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προσαρμογή σε νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες.

Πηγή Εικόνας: REUTERS / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: GLEB GARANICH

Η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει, αφού μόλις μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και σε συνολική διάρκεια 24 ωρών, η Ρωσία προέβη σε 96 νέες επιθέσεις ενάντια στην Ουκρανία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι συνέπειες για ακόμα μια φορά ήταν ανυπολόγιστες, με αρκετές περιοχές να πλήττονται, μεταξύ αυτών και το Κίεβο. Γενικότερα, η εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί έχει επιφέρει βαρυσήμαντες επιπτώσεις επί παντός επιστητού. Αναλυτικότερα, ο Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος έχει προκαλέσει σημαντικές πολιτικές προκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αναγκαιότητα εφαρμογής μιας πολιτικής συνοχής και κοινής δράσης κρίνεται πλέον απαραίτητη και αυτός ο πολιτικός σχεδιασμός-μηχανισμός στην πράξη αποτελεί πράγματι μια πολιτική πρόκληση, καθότι το εκάστοτε κράτος-μέλος ενστερνίζεται τη δική του άποψη αναφορικά με το Ρωσο-Ουκρανικό ζήτημα, και έτσι η εφαρμογή μιας κοινής πολιτικής φαντάζει ακατόρθωτη. Η ΕΕ, παρόλα αυτά, έχει προβεί σε μια σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες, ωστόσο, παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα, καθώς πολλές φορές οι ίδιες αυτενεργούν σύμφωνα με τα εθνικά τους συμφέροντα.

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσονται και οι οικονομικές επιπτώσεις που έχουν προκληθεί στην ΕΕ. Η οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία, σε άμεση συνάφεια με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, έχουν κατακερματίσει την ευρωπαϊκή οικονομία. Η μέχρι πρότινος εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο έφερε την Ένωση σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, καθώς κλήθηκε να αναζητήσει νέους φορείς πηγών ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ έχει κωλυσιεργήσει στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης, αναζητώντας την πιο προσοδοφόρα λύση.

Συνάγεται, επομένως, αβίαστα το συμπέρασμα πως ο Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος έχει επιφέρει βαθιές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επηρεάζοντας πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά την περιοχή. Η ανάγκη για ενιαία πολιτική δράση μεταξύ των κρατών-μελών είναι πιο επιτακτική από ποτέ, ενώ οι επιπτώσεις στον τομέα της ενέργειας αναμορφώνουν την πολιτική και την οικονομική μορφολογία της ΕΕ. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των εν λόγω καταστάσεων θα είναι καθοριστική για την πολιτική συνοχής και τη γεωπολιτική θέση της Ένωσης στο μέλλον, ενώ διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο και για την ίδια την έκβαση του πολέμου.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ουκρανία: Περισσότερες από 96 ρωσικές επιθέσεις σε 24 ώρες, EuroNews, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Μπεκίρη, Αρχισυντάκτρια Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Καλλιόπη Μπεκίρη, Αρχισυντάκτρια Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τομέα της πολιτικής, αφενός της εγχώριας αφετέρου και της εξωτερικής. Μέρος των ενδιαφερόντων της είναι, επίσης, η ενασχόληση με τη ρητορική, ο εθελοντισμός και η δημιουργική γραφή.