23.4 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΜαυροβούνιο: Ένα χρόνο μετά τη μεγάλη ληστεία στο Ανώτατο Δικαστήριο και καμία...

Μαυροβούνιο: Ένα χρόνο μετά τη μεγάλη ληστεία στο Ανώτατο Δικαστήριο και καμία απάντηση


Του Ελευθέριου Χονδρού,

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που εκτυλίχθηκε ένα παράτολμο έγκλημα στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, την Ποντγκόριτσα, όπου άγνωστοι εγκληματίες έσκαψαν μια σήραγγα στο κελάρι αποθήκευσης αποδεικτικών στοιχείων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κλέβοντας όπλα και ναρκωτικά. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες, οι εγκέφαλοι πίσω από αυτή την περίπλοκη επιχείρηση παραμένουν ελεύθεροι. Οι ειδικοί αποδίδουν την αποτυχία σε διαδικαστικά λάθη και λάθη της έρευνας, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των νομικών συστημάτων και συστημάτων ασφαλείας του Μαυροβουνίου.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2023, ο Μπόρις Σάβιτς, ο τότε Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποκάλυψε δημόσια τη συγκλονιστική είδηση ​​μιας σήραγγας που ανακαλύφθηκε κάτω από την αποθήκη αποδεικτικών στοιχείων του δικαστηρίου. Η σήραγγα, μήκους περίπου 30 μέτρων, είχε σκαφτεί από ένα κοντινό ενοικιαζόμενο διαμέρισμα και για πάνω από ένα μήνα, δεν εντοπίστηκε. Αυτή η εγκατάσταση αποθήκευσης στέγαζε κρίσιμα στοιχεία για διάφορες εν εξελίξει και περατωμένες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων πυροβόλων όπλων και ναρκωτικών. Η σοβαρότητα της κατάστασης υπογραμμίστηκε από την κεντρική τοποθεσία του δικαστηρίου στην Ποντγκόριτσα, που περιβάλλεται από βασικά κυβερνητικά κτίρια όπως το κοινοβούλιο, η προεδρία και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Το θράσος του εγκλήματος και η τοποθεσία προκάλεσαν άμεσα ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια της ασφάλειας του έθνους και της επιβολής του νόμου.

Ενώ οκτώ άτομα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και πέντε είναι υπό κράτηση, τρεις ύποπτοι παραμένουν σε φυγή. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η έρευνα ήταν λανθασμένη από την αρχή. Ο εγκληματολόγος Βέλιμιρ Ρακόσεβιτς εξέφρασε έντονη κριτική, επισημαίνοντας κραυγαλέα κενά ασφαλείας. «Είναι ακατανόητο ότι μια τόσο μαζική επιχείρηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην καρδιά της πρωτεύουσας χωρίς να σημάνει συναγερμός», είπε. Την επομένη της αποκάλυψης της σήραγγας, ο πρώην Πρωθυπουργός Dritan Abazovic, μαζί με βασικούς Υπουργούς, επισκέφτηκαν τον τόπο του εγκλήματος, μια κίνηση που πολιτικοί της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι κάτι έκρυβε. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η έρευνα για τον τόπο του εγκλήματος είχε ολοκληρωθεί μέχρι τότε, η επίσκεψη τροφοδότησε υποψίες ότι η υπόθεση δεν χειρίστηκε σωστά σε κρίσιμα στάδια. Ο Ρακόσεβιτς τόνισε επίσης την πρόωρη δημοσιοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών στο κοινό, οι οποίες πιστεύει ότι διακυβεύουν την έρευνα. «Τα δημόσια πρόσωπα δεν θα έπρεπε να έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως η έρευνα. Αυτό μπορεί να επέτρεψε στους εγκληματίες να ενημερώνονται και να παραμένουν βήματα μπροστά από τις αρχές», δήλωσε.

Δικαιώματα Χρήσης Εικόνας: Κυβέρνηση του Μαυροβούνιου

Ο δικηγόρος Βέσελιν Ραντούλοβιτς επέκρινε περαιτέρω τις αρχές για τον χειρισμό της έρευνας, σημειώνοντας ότι η ανάμειξη κυβερνητικών αξιωματούχων μπορεί να έχει θέσει σε κίνδυνο τον τόπο του εγκλήματος. Επεσήμανε μια σειρά από παραβιάσεις της ασφάλειας που επέτρεψαν να συμβεί το έγκλημα στην πρώτη θέση και αργότερα σε γκάφες έρευνας που εμπόδισαν την πρόοδο. Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες ενέργειες ήταν η ταχεία απόφαση να σφραγιστεί η σήραγγα με σκυρόδεμα λίγο μετά την ανακάλυψή της. Ο Ραντούλοβιτς πρότεινε ότι αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με το εάν οι αρχές προσπαθούσαν να καταστρέψουν βασικά στοιχεία. «Η βιασύνη στη σφράγιση της σήραγγας εγείρει υποψίες. Θα ήταν πιο συνετό να το αφήσουμε ανοιχτό για περαιτέρω ιατροδικαστική εξέταση», υποστήριξε.

Ο απόηχος της ληστείας αποκάλυψε ότι 19 όπλα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από κλειστές υποθέσεις, και ναρκωτικά που σχετίζονται τόσο με επιλυθείσες όσο και σε συνεχιζόμενες υποθέσεις, έλειπαν. Οι αρχές χρειάστηκαν έξι μήνες για να ολοκληρώσουν μια απογραφή, ένα χρονοδιάγραμμα που οι ειδικοί θεωρούν υπερβολικό. Ο Ραντούλοβιτς εξέφρασε την ανησυχία του ότι η μεγάλη καθυστέρηση στον προσδιορισμό του τι είχε κλαπεί έδωσε στους εγκληματίες περισσότερο χρόνο για να καλύψουν τα ίχνη τους. Επιπλέον, η ελλιπής απογραφή εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσα πραγματικά ελήφθησαν και εάν το κοινό γνωρίζει πλήρως την έκταση της κλοπής. «Εάν τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν παραβιαστεί ή δεν είναι πλέον διαθέσιμα, δίνει στις ομάδες υπεράσπισης σε σχετικές υποθέσεις λόγους να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα των υπολοίπων αποδεικτικών στοιχείων», είπε ο Ραντούλοβιτς.

Ενώ ορισμένοι ύποπτοι έχουν συλληφθεί, δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στον εντοπισμό των εγκέφαλων πίσω από τη ληστεία στο τούνελ. Ένας ύποπτος, ο Βλαντιμίρ Έρικ, ένας Σέρβος υπήκοος που εκδόθηκε από τη Σουηδία, αφέθηκε ελεύθερος όταν η ανάλυση DNA δεν έδειξε στοιχεία που να τον συνδέουν με τον τόπο του εγκλήματος, αν και αυτός, όπως και άλλοι, παραμένει κατηγορούμενος για συνωμοσία και διακεκριμένη κλοπή. Ο Ρακόσεβιτς τόνισε ότι αυτοί που συνελήφθησαν πιθανότατα ήταν απλώς «πιόνια σε ένα πολύ μεγαλύτερο εγκληματικό δίκτυο». Επέκρινε τις αρχές για την αποτυχία τους να κινητοποιήσουν επαρκείς πόρους για να στοχεύσουν τα υψηλότερα κλιμάκια της επιχείρησης. «Δεδομένης της κλίμακας αυτού του εγκλήματος, θα πρέπει να στοχεύουμε υψηλότερα. Η έλλειψη αρμόδιας έρευνας επιτρέπει σε όσους διέταξαν αυτή τη ληστεία να αποφύγουν τη δικαιοσύνη», σημείωσε.

Ένα χρόνο μετά την ανακάλυψη της σήραγγας, υπάρχει διάχυτος σκεπτικισμός για το αν θα αποδοθεί ποτέ δικαιοσύνη. Ο Ραντούλοβιτς αμφιβάλλει ότι το τρέχον κατηγορητήριο μπορεί να οδηγήσει σε καταδίκες, επικαλούμενος την εσφαλμένη έρευνα και τα κατεστραμμένα στοιχεία. Το μεγαλύτερο αναπάντητο ερώτημα παραμένει: Ποιο ήταν το πραγματικό κίνητρο πίσω από το έγκλημα; Ήταν απλώς η κλοπή όπλων και ναρκωτικών ή η ληστεία στο τούνελ ήταν μια στοχευμένη επιχείρηση με στόχο την καταστροφή συγκεκριμένα στοιχεία;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Montenegro Still Searching for Masterminds Behind High Court Tunnel, Balkan Insight, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Ελευθέριος Χονδρός, Αρχισυντάκτης Περιεχομένου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Είναι απόφοιτος ΓΕΛ και σπουδάζει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Πηγές για το πάθος του για την αρθρογραφία αποτέλεσαν τα συνέδρια MUN και η προσωπική αγάπη για την συγγραφή κειμένων. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με το τένις, το πόλο και την συγγραφή.