23.4 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηDebate για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ: Πρόκληση για τους υποψηφίους

Debate για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ: Πρόκληση για τους υποψηφίους


Της Άννας Βραϊμάκη,

Στις 3 του Σεπτέμβρη, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ γιόρτασαν με λαμπρότητα τα 50 χρόνια από την ιστορική διακήρυξη του 1974 από τον ιδρυτή, Ανδρέα Παπανδρέου, για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση και Δημοκρατική Διαδικασία. Οι υποψήφιοι πρόεδροι για τις επικείμενες εσωκομματικές του κόμματος, κατά τη διάρκεια της γιορτής, παρόλο που ήθελαν να περάσουν το μήνυμα της ενότητας, δεν φάνηκαν τόσο μονιασμένοι μεταξύ τους, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι χειραψίες ήταν αρκετά περιορισμένες.

Η υποψήφια πρόεδρος, Άννα Διαμαντοπούλου, μετά τη γιορτή ενότητας, σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega, δήλωσε ότι αναγκαία παράμετρος για την ανάδειξη του νέου αρχηγού είναι το debate υποψηφίων. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Άννα Διαμαντοπούλου υπέβαλλε ξανά αίτημα στην ΕΔΕΚΑΠ (Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης) για τη διεξαγωγή του debate, καθώς δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία και οι εκλογές είναι σε έναν μήνα. Επιπλέον, η εν λόγω υποψήφια πρότεινε ότι πέρα από το επίσημο debate, θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί ένα κανάλι στο YouTube, όπου κάθε υποψήφιος θα εκφράζει τις απόψεις σε ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, όπως η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό πρόβλημα, η ακρίβεια και άλλα πολλά.

Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/ EUROKINISSI

Η αλήθεια είναι ότι ένα debate δεν θα αποτελούσε πλεονέκτημα για όλους τους υποψηφίους, ειδικά εάν έχουν την ευκαιρία να απευθύνονται ερωτήσεις από τους ίδιους. Για παράδειγμα, ο τωρινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ότι δεν είναι αρκετά επικοινωνιακός, παρόλο που το τελευταίο διάστημα φαίνεται πιο ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στις επαφές με τους νέους ανθρώπους. Το «κλειδί» για να εντυπωσιάσει και να πείσει τον κόσμο ο Νίκος Ανδρουλάκης στο debate, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είναι να υιοθετήσει τη δυναμική και το θάρρος, όπως στην τελευταία ομιλία του στην ΚΠΕ (Κεντρική Πολιτική Επιτροπή).

Αντίθετα, ο Χάρης Δούκας είναι ένα πρόσωπο αρκετά επικοινωνιακό, όπως φάνηκε στο πρώτο debate που συμμετείχε με τον Κώστα Μπακογιάννη, τον προηγούμενο Δήμαρχο Αθηναίων. Κατάφερε να αποκτήσει θετικές εντυπώσεις από τις γνώσεις που είχε στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ενδιαφέρουσες θα είναι οι τοποθετήσεις του για τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, γιατί ο Χάρης Δούκας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «φρέσκος» στην πολιτική, αφού δεν έχει συμπληρώσει ούτε έναν χρόνο απ’ όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του Δημάρχου.

Όσον αφορά την Άννα Διαμαντοπούλου, είναι αυτή που επιμένει περισσότερο στη διεξαγωγή του debate. Πιθανόν, αυτή η στάση της να οφείλεται ότι θα ήθελε να αλλάξει την εικόνα της ειδικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Τα προηγούμενα χρόνια, η Άννα Διαμαντοπούλου είχε απομακρυνθεί από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας αρνητικές και «βαριές» κριτικές. Ακόμα, τις περισσότερες φορές ταυτιζόταν με τις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά, παρόλα αυτά, είχε συνοδοιπόρους «πράσινους» ψηφοφόρους που δεν ήταν, όμως, κοντά στο κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Φωτογράφος και δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ / EUROKINISSI

Ο Παύλος Γερουλάνος σίγουρα θα ήταν ένας από τους κερδισμένους στο debate. Οι πιθανότητες να φτάσει στον β’ γύρο είναι αρκετά περιορισμένες, κατά τις δημοσκοπικές εταιρείες, αλλά για την πλειοψηφία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση υποψηφίου. Συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις του κινήματος και προσπαθεί να διατηρήσει την ενότητα με όλους τους υποψηφίους.

Επιπλέον, ο Μιχάλης Κατρίνης δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το φαβορί σ’ έναν πολιτικό διάλογο, παρόλο που είχε τη θεσμική θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματός του. Τον τελευταίο καιρό, έχει κατακρίνει σε αρκετό βαθμό τις δημοσκοπήσεις, καθώς πιστεύει ότι έχουν σκοπό να χειραγωγήσουν τον κόσμο.

Για την προτελευταία υποψήφια, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τη Νάντια Γιαννακοπούλου, θα μπορούσε να λεχθεί ότι ένας δημόσιος διάλογος δεν θα είχε θετικό αντίκτυπο. Σε πολλές συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς, στοχοποιεί πρόσωπα –στην εν λόγω περίπτωση συνυποψήφιου της και πιο συγκεκριμένα τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η υπόλοιπη κοινωνία που θα συμμετάσχει στις εσωκομματικές εκλογές, δεν επιθυμεί την τοξικότητα από την πλευρά των πολιτικών προσώπων.

Στην εκλογική αναμέτρηση τερματίζει ο Γιάννης Κανελλάκης, που ο πολιτικός λόγος φαίνεται να απουσιάζει. Πάντως, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί  αρκετά επικοινωνιακός, αν συμπεριληφθεί η συμμετοχή του στο Luben μετά από την τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ.

Γίνεται αντιληπτό ότι η επιμονή της Άννας Διαμαντοπούλου για τον δημόσιο λόγο μαζί με όλους τους υποψηφίους δεν είναι τυχαία. Το πώς θα επηρεάσει το debate κάθε υποψήφιο ξεχωριστά αποτελεί έναν γρίφο μέχρι να διεξαχθεί.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.