33.3 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕξισορροπητικός Ανασχηματισμός Ακριβείας!

Εξισορροπητικός Ανασχηματισμός Ακριβείας!


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Οι Ευρωεκλογές πέρασαν με τους πολίτες να δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση, αποδοκιμάζοντας, όμως, και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αφού εκτός της απώλειας ψήφων, καταγράφηκε και τεράστια αποχή. Το μήνυμα ελήφθη, όπως μας είπε ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή. Η πρώτη θέση –με το χαμηλότερο ποσοστό– είναι, ίσως, η τελευταία ευκαιρία που δίνει ο λαός στη Νέα Δημοκρατία. Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι πολίτες καταδίκασαν τα λάθη, αλλά έδειξαν εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση. Ο ανασχηματισμός ήταν, πια, βέβαιος. Κι ενώ περιμέναμε να γίνει το Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή 14/6 με την παλιά του σύνθεση, το πρωί εκείνης της ημέρας, κυκλοφόρησε εκτάκτως η είδηση για την αναβολή του και ακολούθησε η ανακοίνωση του νέου σχήματος της Κυβέρνησης.

Έντεκα νέα στελέχη –όλοι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα– μπαίνουν στο κυβερνητικό σχήμα και είναι: ως Υπουργοί, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ο Κώστας Τσιάρας και ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ως Υφυπουργοί, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Κώστας Καραγκούνης, η Ζωή Ράπτη, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Ιάσωνας Φωτήλας, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Χρήστος Κέλλας και ο Στέφανος Γκίκας.

Είδαμε έναν ανασχηματισμό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ρυθμιστικός, εξισορροπητικός. Φαίνεται ότι επιλέχθηκαν πρόσωπα «δοκιμασμένα», όπως είναι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είχε διατελέσει Υπουργός Άμυνας στην πρώτη θητεία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και τα πήγε καλά. Ακόμη, εκλέγεται στη Βόρεια Ελλάδα που χρειάζεται μια πιο ισχυρή –και πιο «δεξιά», θα έλεγε κανείς– κυβερνητική παρουσία. Ο Κώστας Τσιάρας, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, επανέρχεται στο σχήμα ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Αποτελεί μια σωστή επιλογή, καθώς υπερτερεί επικοινωνιακά. Επιπλέον, προέρχεται από τη Θεσσαλία που επλήγη σημαντικά πέρσι. Διπλωματική επιλογή προβολής της Περιφέρειας!

Πηγή εικόνας: tvxs.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Πάντως, ο Πρωθυπουργός κρίνει και αντικαθιστά όταν εντοπίζονται προβλήματα. Το στοίχημα, όμως, είναι η πρόοδος του έργου, όχι οι καθυστερήσεις. Και σε αυτό το σημείο, ας επισημανθεί ότι αναγνωρίστηκε το «τρέξιμο» με την επιστολική ψήφο από τον μέχρι πρότινος Υφυπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, ο οποίος έγινε Υπουργός στο ίδιο Υπουργείο. Έτσι, δίνεται το «μήνυμα» για τα ζητήματα της Διοίκησης.

Τρίτο ζήτημα που έλαβε υπόψιν του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η Ακρίβεια και η καθημερινότητα εν γένει σε οικονομικό επίπεδο. Το πρόβλημα αυτό «κόστισε» στην Κυβέρνηση. Ο πολίτης ψήφισε με βάση και την «τσέπη» του. Ο Κώστας Σκρέκας παρά τα πρόστιμα που ανακοίνωνε τακτικά, κάθεται στον κυβερνητικό «πάγκο», σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές κινήσεις. Το αν θα αλλάξει και η πολιτική, θα φανεί. Ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος –με πιο επικοινωνιακό και «αυστηρό» προφίλ– θεωρείται ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την ακρίβεια. Πάλι, το στοίχημα πρέπει να είναι η δράση! Η Κοινωνία έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από αυτό το ζήτημα και το έδειχναν ήδη πριν από τις Ευρωεκλογές, σχεδόν όλες οι μετρήσεις. Ακόμη, η καθημερινότητα επηρεάζεται και από το ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, για το οποίο ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε βελτιώσεις, προσπαθώντας να στείλει ένα «μήνυμα» προς την παραδοσιακή του βάση. Οι βελτιώσεις αυτές πάντως, θα πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της δίκαιης φορολόγησης. Οι πολίτες δεν θέλουν ούτε την υπέρμετρη ούτε τη μηδενική φορολόγηση.

Αξίζει να αναφερθεί ενδεικτικά ότι σε επίπεδο Υφυπουργών, καινούργια πρόσωπα μπαίνουν στην Κυβέρνηση. Ένα από αυτά είναι ο Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ανατολική Αττική που αναλαμβάνει Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Μια επιλογή που θα ενώσει το Κέντρο με τη βάση της Ν.Δ. Από την άλλη, ο Κώστας Καραγκούνης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας –ήταν μεταξύ εκείνων που καταψήφισαν το Νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο– αναλαμβάνει τη θέση του Υφυπουργού Εργασίας. Η είσοδός του στην Κυβέρνηση δείχνει μια προσπάθεια επαναφοράς της δεξιάς βάσης και ενότητας με τους διαφωνούντες σε κάποια σημεία.

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Κλείνοντας, ίσως, επιδιώκεται η παλιά καλή «συνταγή» της πρώτης Κυβέρνησης που έδωσε το 41% στις βουλευτικές εκλογές του 2023. Είναι δεδομένο όμως, ότι η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται το Κέντρο αλλά και την παλιά κεντροδεξιά βάση της για να δει ξανά μεγάλο ποσοστό. Ο συγκερασμός αυτός μαζί με τα έργα, θα της δώσει ξανά την ώθηση που επιζητεί. Η κοινωνική πλειοψηφία αποτελείται και από απλούς πολίτες που δεν θέλουν τη χώρα, έκθετη σε λαϊκιστές. Άρα, χρειάζεται δράση προς τις προγραμματικές θέσεις, όχι απλώς θεωρία. Η επικοινωνιακή πολιτική είναι απαραίτητη για να προβάλεις το έργο σου, αλλά χρειάζεσαι και πράξεις που θα κατευθύνονται προς την Κοινωνία. Επανεκκίνηση λοιπόν! Με λιγότερα λάθη και μεγαλύτερη ταχύτητα; Σταθερά, τολμηρά, μπροστά; Αναμένουμε να το δείξει η πραγματικότητα!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.