25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΘετικά έκλεισαν ΧΑ και ευρωπαϊκή αγορά: Έντονη η μεταβλητότητα στη Λεωφόρο Αθηνών...

Θετικά έκλεισαν ΧΑ και ευρωπαϊκή αγορά: Έντονη η μεταβλητότητα στη Λεωφόρο Αθηνών κατά το χρηματιστηριακό πενθήμερο


Του Κωνσταντίνου Γκότση,

Ανοδικά κινήθηκε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακά σημαντικά κέρδη, τα οποία περιορίστηκαν ελαφρώς μετά τα μισά της συνεδρίασης μέχρι και το κλείσιμο, με τον Γενικό Δείκτη (+1,09%) να ολοκληρώνει τις συναλλαγές, τελικά, κάτω από τις 1.450 μονάδες. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, παρότι ενισχύθηκε σημαντικά και από τα «πακέτα» που διακινήθηκαν.

Παρόμοια διακύμανση παρουσίασαν και οι τράπεζες (+1,84%), με τις Πειραιώς (+2,49%) και Alpha Bank (+1,87%), κατά κύριο λόγο (επειδή είχαν μείνει πίσω σε αποδόσεις το προηγούμενο διάστημα), να καθοδηγούν την ανοδική κίνηση, υπεραποδίδοντας συνολικά από την αγορά, μαζί με την υψηλή κεφαλαιοποίηση (+1,26%). Εξαίρεση αποτέλεσε, ωστόσο, η μεσαία κεφαλαιοποίηση (+0,19%), η οποία υποαπέδωσε σημαντικά σε σχέση με τον ΓΔ.

Στα αξιοσημείωτα νέα της ημέρας, η Alpha Bank ανακοίνωσε έκδοση νέου ομολόγου τύπου Tier 2 ύψους € 500 εκατ. και ωρίμανσης στα 10,25 έτη (με δικαίωμα ανάκλησης στα 5,25 έτη) και με ανάδοχους τις Barclays, BNP Paribas, CitiGroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley και UniCredit.

Με το «δεξί» ξεκίνησε τις εβδομαδιαίες διαπραγματεύσεις η ευρωπαϊκή αγορά,  με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με άνοδο 0,3% στις 519,85 μονάδες, συμπληρώνοντας 3 σερί ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς η αγορά προεξοφλούσε την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Θετικά με παρόμοιες μεταβολές κινήθηκαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100 (-0,15%). Βασικές στηρίξεις δόθηκαν από τον κλάδο των κατασκευών, ενώ «βαρίδι» αποτέλεσε ο τομέας της υγείας. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Στα μακροοικονομικά νέα, ο μεταποιητικός PMI της S&P Global για την Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 47,3 μονάδες τον Μάιο (υψηλά 14 μηνών) από τις 45,7 τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας όμως σε επίπεδα συρρίκνωσης η μεταποιητική δραστηριότητα.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,09% στις 1.447,41 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.455,57 μονάδων (1,66%) και των 1.436,80 μονάδων (+0,35%). O FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,26% στις 3.497,31 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης 1,84%, ανεβαίνοντας στις 1.264,51 μονάδες. Η αξία διαμορφώθηκε στα € 89,7 εκατ., εκ των οποίων τα € 16,4 εκατ. ήταν 22 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 21,19 εκατ.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 2% για τις Τράπεζα Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια και άνω του 1% για τις Alpha Bank, Eurobank, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Quest, Motor Oil, Coca Cola και Lamda. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 0,99% για την Ελλάκτωρ.

Πηγή εικόνας: flickr.com / Πνευματικά δικαιώματα: Daniel Foster / Flickr

Σε διόρθωση προχώρησε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη (-1,57%) να κινείται μόνιμα σε αρνητικό έδαφος (με τις πιέσεις να εντείνονται όσο πλησίαζε η λήξη της συνεδρίασης) και να κλείνει στα χαμηλά ημέρας, δημιουργώντας ξανά απόσταση από τις 1.450 μονάδες. Ο ημερήσιος τζίρος, αν και υψηλότερος σε σχέση με αυτόν της Δευτέρας, ανήλθε σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ σχετικά μικρή ήταν η συμμετοχή των «πακέτων» που διακινήθηκαν.

«Βαρίδι» αποτέλεσαν οι τράπεζες (-2,29%) μαζί με την Autohellas (-3,37%), η οποία σημείωσε και τη μεγαλύτερη πτώση στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,61%). Ισχυρές ήταν οι απώλειες και για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση (-1,47%), καθώς δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί θετικά, παρά τη μικρή θετική της απόδοση τη Δευτέρα.

Στα σημαντικά της ημέρας, υψηλή ήταν η ζήτηση που παρουσίασε το νέο ομόλογο (Tier 2) της Alpha Bank (-2,53%), το οποίο είχε ανακοινωθεί τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα οι προσφορές στα βιβλία να ανέρχονται πάνω από τα € 1,5 δις και με το κουπόνι να διαμορφώνεται χαμηλότερα από το αναμενόμενο, στο 6,125%.

Επίσης, σε Γενική Συνέλευση της Μυτιληναίος (-0,44%) αποφασίστηκε αλλαγή της ονομασίας της εταιρείας σε Melten Energy & Metals, με αφορμή το επικείμενο διεθνές άνοιγμα του ομίλου, με την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Πτωτικά κινήθηκε και η ευρωπαϊκή αγορά, ακολουθώντας την κίνηση της Wall Street, με τη διαφορά, όμως, σε σχέση με την ελληνικά αγορά, ότι σημείωσε μια μικρή αντίδραση όταν έφτασε στα χαμηλά ημέρας, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με απώλειες 0,5% στις 517,05 μονάδες. Πέριξ του 1% κυμάνθηκαν οι απώλειες για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση το βρετανικό FTSE 100 (-0,4%). Ο κλάδος του πετρελαίου και φυσικού αερίου (-2,6%) και ο τομέας των βασικών υλών (-2,3% αποτέλεσαν τα κύρια «βαρίδια» της συνεδρίασης. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,57% στις 1.424,69 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.446,42 μονάδων (-0,07%) και των 1.424,66 μονάδων (-1,57%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά  -1,61% στις 3.440,89 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 2,29%, πέφτοντας στις 1.235,49 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 98,87 εκατ., εκ των οποίων τα € 8,1 εκατ. ήταν 12 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 19,67 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η πτώση 3,37% για την Autohellas. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι απώλειες άνω του 2% για τις Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, Alpha Bank, Aegean, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ και άνω του 1% για τις Motor Oil, Jumbo, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Lamda. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη 1,99% για τη Σαράντης.

Επανήλθε στην ανοδική κίνηση την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη (+1,34%) να κλείνει κοντά στα υψηλά ημέρας. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς πολύ μεγάλη συμμετοχή των «πακέτων» που διακινήθηκαν.

Παρόμοια ήταν και η κίνηση για την υψηλή κεφαλαιοποίηση (+1,49%), υπεραποδίδοντας ελαφρώς από την αγορά. Ώθηση έλαβε, κυρίως, από την ΟΠΑΠ (+4,06%) και τις τράπεζες (+1,5%), οι οποίες σημείωσαν έντονη διακύμανση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Τον υψηλό ανοδικό ρυθμό της ημέρες ακολούθησε, εν μέρει, και η μεσαία κεφαλαιοποίηση (+1,11%), συνεχίζοντας, όμως, να μεταβάλλεται στις θετικές συνεδριάσεις πιο υποτονικά.

Στα δημοσιονομικά νέα, διεξήχθη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου € 500 εκατ., με διάρκεια 52 εβδομάδες και την απόδοση να κλείνει στο 3,34%.

Θετικά έκλεισε και η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να προσθέτει 0,81%, ολοκληρώνοντας στις 521 μονάδες. Παρόμοια ήταν οι μεταβολή και για τους βασικούς δείκτες των αγορών του πυρήνα, ενώ στις αγορές της περιφέρειας (ειδικά της βρετανικής) οι δείκτες υποαπέδωσαν. Βασικές ήταν οι στηρίξεις από τον κλάδο της τεχνολογίας (+3,5%). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Στα μακροοικονομικά νέα, ο σύνθετος PMI για την Ευρωζώνη τον Μάιο ενισχύθηκε στις 52,2 μονάδες από τις 51,7 τον προηγούμενο μήνα, παρουσιάζοντας άνοδο στον ρυθμό επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης, ο βρετανικός PMI για τις υπηρεσίες τον Μάιο υποχώρησε στις 52,9 μονάδες από τις 55 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,34% στις 1.443,74 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.445,93 μονάδων (+1,49%) και των 1.425,12 μονάδων (+0,03%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,49% στις 3.492,12 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,5%, ανεβαίνοντας στις 1.254,08 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 116,5 εκατ., εκ των οποίων τα € 11,9 εκατ. ήταν 17 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 23,5 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος΄4,06% για την ΟΠΑΠ και 3,76% για την Τράπεζα Πειραιώς. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Alpha Bank, Lamda και ΕΥΔΑΠ και άνω του 1% για τις Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Autohellas, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και ΕΛΧΑ. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 0,94% για τη Βιοχάλκο.

Πηγή εικόνας: frimufilms / Freepik

Διατήρησε το θετικό πρόσημο την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη (+0,63%) να ανακτά τη ζώνη των 1.452,85, σημειώνοντας (αποτυχημένη) προσπάθεια και για υψηλότερα επίπεδα ενδοσυνεδριακά. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ενισχυόμενος, όμως, σημαντικά και από την αξία των «πακέτων» που διακινήθηκαν.

Οι τράπεζες (+1,61%) για ακόμα μια φορά ξεχώρισαν, στηρίζοντας την ανοδική κίνηση στην αγορά. Επιπλέον, η υψηλή κεφαλαιοποίηση (+0,8%) υπεραπέδωσε ελαφρώς από την αγορά, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση (-0,02%) διαφοροποιήθηκε αρνητικά, παρουσιάζοντας οριακή υποχώρηση.

Στα σημαντικά της ημέρας, οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν το «πράσινο φως», όπως αναμενόταν, από τον ευρωπαϊκό εποπτικό φορέα για διανομές μερισμάτων στους μετόχους τους και buybacks, έπειτα από 16 έτη.

Θετικά έκλεισε και η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με κέρδη 0,66% στις 524,68 μονάδες. Παρόμοια κινήθηκαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, ξεχωρίζοντας αυτοί στις αγορές της περιφέρειας (του νότου). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία έλαβε την (αναμενόμενη) απόφαση να μειώσει τα βασικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, σημειώνοντας την πρώτη μείωση των βασικών της επιτοκίων από το 2019, με το επιτόκιο διευκόλυνσης καταθέσεων (επιτόκιο αναφοράς) να πέφτει από το 4% στο 3,75%. Όλα τα μέλη του ΔΣ συμφώνησαν στην περικοπή των επιτοκίων, με εξαίρεση τον επικεφαλής της ΚΤ της Αυστρίας, το «γεράκι» Robert Holzmann. Ως προς τις μελλοντικές κινήσεις της ΚΤ, η Christine Lagarde, διατήρησε συντηρητική στάση, αποφεύγοντας υποσχέσεις για εκ νέου μειώσεις το προσεχές διάστημα στην ομιλία της, με αποτέλεσμα να συντηρείται η αβεβαιότητα στην αγορά.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,63% στις 1.452,85 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.463,47 μονάδων (+1,37%) και των 1.452,81 μονάδων (+0,63%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,8% στις 3.520,13 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,61%, ανεβαίνοντας στις 1.274,31 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 127,5 εκατ., εκ των οποίων τα € 21,7 εκατ. ήταν 11 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 33,14 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 2% για τις Motor Oil, Eurbank και Ελληνικά Πετρέλαια και άνω του 1% για τις Τέρνα Ενεργειακή, Τράπεζα Πειραιώς, Cenergy, Εθνική Τράπεζα, Jumbo και ΟΤΕ. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 1% για τις Autohellas, Lamda, ΕΥΔΑΠ και Quest.

Επέκτεινε και την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών την άνοδό του, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει ήπια διακύμανση. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, με τα «πακέτα» να τον ενισχύουν αισθητά.

Στα μακροοικονομικά νέα, η ελληνική οικονομία μεγεθύνθηκε κατά 2,1% το α’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Καταλύτες στην επίδοση αυτή ήταν οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση. Στον αντίποδα, αντίρροπα λειτούργησαν κυρίως οι εξαγωγές, οι οποίες υποχώρησαν.

Αρνητικά έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με απώλειες 0,22% στις 523,55 μονάδες.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,38% και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.462,22 μονάδων (+0,64%) και των 1.450,83 μονάδων (-0,14%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 3.540,67 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,71%, κλείνοντας στις 1.296,07 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 94,5 εκατ., εκ των οποίων τα € 8,3 εκατ. ήταν 9 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 23,27 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 2% για τις Εθνική Τράπεζα, Autohellas και Jumbo και άνω του 1% για τις Alpha Bank, Τιτάν, Cenergy και Eurobank. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 2,17% για την Motor Oil.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,85% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,62%.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Κωνσταντίνος Γκότσης, Διευθυντής Έκδοσης
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.