25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΜαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: «Δεν πρέπει να αφήσουμε σοβαρά ζητήματα στα χέρια γενικών πολιτικάντηδων»

Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: «Δεν πρέπει να αφήσουμε σοβαρά ζητήματα στα χέρια γενικών πολιτικάντηδων»


Συνέντευξη στην Καλλιόπη Μπεκίρη, 

Η Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά γεννήθηκε στη Βέροια το 1993. Είναι πτυχιούχος Νομικής, με μεταπτυχιακούς τίτλους στο Δημόσιο Δίκαιο και στις Διεθνείς Νομικές Σπουδές, ενώ κατέχει εξειδίκευση στο Intellectual Property & Information, Communication Technology Law, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη στα συστήματα υγείας. Επίσης, έχει εργαστεί ως δικηγόρος σε Ελλάδα και εξωτερικό και από το 2022 είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Rythmisis, και διδάκτορας της Νομικής Αθηνών.

Υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στους παράγοντες που την οδήγησαν να λάβει μέρος στις Ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία, τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση φλεγόντων ζητημάτων που αφορούν τη νέα γενιά, καθώς και στον ευρύτερο ρόλο της ψηφιακής μετάβασης στη λύση αυτών των προβλημάτων.

  • Κατέρχεστε για πρώτη φορά υποψήφια σε εκλογές. Τι σας παρακίνησε στο να θέσετε υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία και ποιες είναι οι προτάσεις σας για την επόμενη κομβική πενταετία του Ευρωκοινοβουλίου;

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα –και η Kυβέρνηση πλέον– που μας οδήγησε στην ανάπτυξη. Επειδή είμαι εξειδικευμένη στα ψηφιακά θέματα, όταν μιλάω για ανάπτυξη αναφέρομαι στην τεχνητή νοημοσύνη, το ψηφιακό κράτος και τις επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που μας σύστησε το ψηφιακό κράτος, με αποτέλεσμα –εμένα και νομίζω πολλούς Έλληνες του εξωτερικού– να μας κάνει να μην ντρεπόμαστε που είμαστε Έλληνες, αλλά, αντιθέτως, να νιώθουμε περηφάνια. Δε δικαιούται κανένας να υποτιμήσει την καταγωγή μας ή την κατάσταση του κράτους μας. Μας οδήγησε να νιώθουμε ότι είμαστε ένα κράτος το οποίο έχει ευνομία, οργάνωση, σταθερότητα και που δεν κάνει σπασμωδικές κινήσεις. Επομένως, για μένα η Νέα Δημοκρατία ήταν και συνεχίζει να είναι η μόνη επιλογή. Αν πολιτευόμουν ποτέ, αυτό θα ήταν το κόμμα με το οποίο θα κατέβαινα.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, οι προτάσεις μου είναι πολλές για κάθε διαφορετικό τομέα πολιτικής, όπου είναι άλλα τα προγράμματα. Πρέπει να δούμε, για παράδειγμα, τι μπορούμε να πάρουμε από το πρόγραμμα της υγείας (EU4Health), για να ενισχύσουμε τα νοσοκομεία μας, τους γιατρούς μας και τις εκπαιδεύσεις μας. Για τον μεταναστευτικό φάκελο πρέπει να δούμε το επόμενο σύμφωνο ή την επόμενη συμφωνία που θα ληφθεί στην Ευρωβουλή, που θα προβλέπει πώς θα επιμερίζονται τα κόστη. Πρέπει, επίσης, να δούμε για τα αγροτικά ζητήματα. Έως το 2027 θα διαμορφωθεί η νέα ΚΑΠ. Χρειάζεται να εξετάσουμε τι ακριβώς θα συζητήσουμε για τους δικούς μας τους Έλληνες αγρότες. Πρέπει να δούμε για το δημογραφικό, για τους νέους, γιατί προσωπικά με ενδιαφέρει πάρα πολύ το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως καταλαβαίνετε. Πρέπει να δούμε για τους νέους ανθρώπους τι μπορεί να προβλεφθεί, ώστε να τους ενισχύσει όχι μόνο στο να κάνουν παιδιά, δεν είναι αυτός ο μόνος στόχος. Ο στόχος είναι να νιώσουν ασφάλεια και σταθερότητα, για να κάνουν οικογένεια. Οπότε να ξεκινήσουμε από τα πολύ βασικά, όπως είναι η στέγαση. Nα δούμε τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη, γιατί αυτό συνδέεται με το δημογραφικό και με την ερήμωση της επαρχίας μας.

Άρα, θέλουμε περισσότερα κίνητρα για τους νέους να παραμένουν στην επαρχία, γιατί παρατηρείται μια φοβερή μετακίνηση προς τα αστικά κέντρα, και η ίδια είμαι ένα τέτοιο παράδειγμα. Συνεπώς, θέλουμε κίνητρα, για να μένουμε στο σπίτι μας, τα οποία μπορεί να προσφέρει η ψηφιακή ανάπτυξη, όπως η δημιουργία ψηφιακών hub κ.λπ. Επιπλέον, πρέπει να δοθούν κίνητρα για τους νέους αγρότες, για άτομα που έχουν χωράφια και που θέλουν να τα δουλέψουν, αλλά δεν υπάρχει το κίνητρο για τον νέο αγρότη. Αυτήν τη στιγμή έχουμε προτάσεις, υπάρχουν προγράμματα, ωστόσο η Ευρώπη, αν θέλει να λύσει το δημογραφικό και το ζήτημα της ερήμωσης της επαρχίας μας, πρέπει να κάνει και άλλα.

Η τεχνητή νοημοσύνη για μένα είναι SOS, είναι ένα «τρένο» που δεν πρέπει να χάσουμε. Εργαζόμενη κιόλας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, από την πλευρά του δικαίου και της συμμόρφωσης, έχω προτάσεις, όπως τη δημιουργία hub, το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία απώλεια εργασίας, και την κατάλληλη προετοιμασία των νέων που βγαίνουν από τα πανεπιστήμια. Δηλαδή, τα ελληνικά πανεπιστήμια και η Ευρώπη πρέπει να βγάζουν ανθρώπους ικανούς να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη. Όλα αυτά πρέπει να τα εξετάσουμε σε κάθε τομέα, σε κάθε φάκελο. Προφανώς δε σας λέω ότι θα μπω σε όλους τους φάκελους, αλλά σε αυτούς που θα μπορέσω να μπω και αφορούν την Ελλάδα άμεσα, πρέπει να δούμε τι μπορούμε να πάρουμε περισσότερο.

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά. Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο της Μαρίας-Ωραιοζήλης Κουτσουπιά.
  • Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα πλεονεκτήματα και ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η Ελλάδα είναι ένα μικρό κράτος, επομένως το ότι στέλνουμε μόνο 21 ευρωβουλευτές και ευρωβουλεύτριες στο Ευρωκοινοβούλιο ανάμεσα στους 720 από μόνο του είναι πρόκληση. Άρα, καταρχάς, είμαστε μια μικρή χώρα που έχει ανάλογα μικρό αριθμό ευρωβουλευτών και αυτό πρέπει να μας οδηγήσει στο να έχουμε καλύτερη διαπραγματευτική ισχύ. Δηλαδή, οι δικοί μας ευρωβουλευτές πρέπει να προσπαθήσουν να είναι ακόμα πιο αντιδραστικοί. Γιατί, για να περάσουν μια ιδέα, μια πολιτική, ένα εθνικό συμφέρον, θα πρέπει να διαπραγματευτούν σε μεγαλύτερο βαθμό και πιο αποτελεσματικά και να συμμαχήσουν με αντίστοιχες χώρες που έχουν παρόμοια προβλήματα, για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Οπότε, το πρώτο μας θέμα είναι να ξεπεράσουμε το ότι είμαστε μία μικρή σε μέγεθος χώρα και να εστιάσουμε στο πόσο επίδραση έχουμε προς τα έξω. Το δεύτερο, ενδεχομένως, πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ότι έχουμε ιδιαίτερες ανάγκες σε κάθε πολιτική. Ειδικά στα αγροτικά, για παράδειγμα, οι ανάγκες μας είναι διασπασμένες. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι πολυδιασπαμένοι, δεν έχουμε μεγάλους συνεταιρισμούς όπως η Ολλανδία. Συνεπώς, χρειαζόμαστε μια ιδιαίτερη πολιτική, μια ιδιαίτερη φροντίδα. Αυτό που θα πρότεινα και θα εφάρμοζα, αν ήμουν στην επόμενη Ευρωβουλή, είναι να δώσω περισσότερη έμφαση στην τεχνική λεπτομέρεια, δηλαδή ότι στην Ελλάδα μεγάλος μέρος της επαρχίας αποτελείται από παραθαλάσσιες περιοχές και από πολλά νησάκια. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, δηλαδή, στα επιμέρους θέματα και να διεκδικήσουμε με βάση τις δικές μας ιδιαiτερότητες και όχι τις γενικές ανάγκες ενός κράτους. Πρέπει να ενεργήσουμε πάνω σε συγκεκριμένα σημεία. Υπάρχουν ευρωβουλευτές πολύ άξιοι και πιστεύω πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν, που θα αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα.

  • Πώς θα μπορούσε να συμβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην καταπολέμηση των καίριων ζητημάτων που μαστίζουν τη νέα γενιά (π.χ. την ανεργία, το brain drain, τη στέγαση κ.ά.);

Ας ξεκινήσουμε από την ανεργία. Η ανεργία πολλές φορές προέρχεται από την έλλειψη εμπειρίας, καθώς ο εργοδότης ζητάει έμπειρο δυναμικό. Η Ευρώπη μπορεί να σου δώσει αυτήν την εμπειρία που χρειάζεσαι. Υπάρχουν προγράμματα που σου δίνουν εμπειρία με βάση τις ανάγκες σου, το πτυχίο σου και τα προσόντα σου. Μπορείς να κάνεις αιτήσεις στα όργανα ή σε οργανισμούς των Βρυξελλών, καθώς και σε άλλων χωρών όπως την Ολλανδία, και να αποκτήσεις εμπειρία. Έτσι, εξασφαλίζεις ότι το βιογραφικό σου έχει τουλάχιστον αυτό που ζητάνε, δηλαδή έναν συγκεκριμένο βαθμό εμπειρίας. Πέρα από την προϋπηρεσία, η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας και να μονιμοποιήσει κάποιες συμβάσεις που λήγουν. Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί πάνω στα προγράμματα, όπως είναι το ΕΣΠΑ, διότι π.χ. για αυτούς που εργάζονται μέσω ΕΣΠΑ, όταν λήξει το πρόγραμμα, δεν έχουμε έναν τρόπο να τους απορροφήσουμε εκ νέου. Με τη λήξη των συμβάσεων, πολύ νέοι σκέφτονται συνεχώς τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Άρα, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό και να δώσουμε μια ασφάλεια σε αυτούς τους εργαζόμενους.

Σχετικά με το ζήτημα του brain drain, η Ευρώπη μπορεί να δώσει κίνητρα για να επανέλθουν οι νέοι στις χώρες τους, τα οποία θα είναι πρακτικά, στοχεύοντας στα επαγγέλματα που παρατηρείται το “drain”, που είναι, συνήθως, είτε υψηλής ειδίκευσης είτε χειρωνακτικά επαγγέλματα. Για παράδειγμα, θα μπορούμε να δώσουμε κίνητρα, όπως ανέφερα και παραπάνω, με τη δημιουργία ψηφιακών hubs, καθώς όσοι είναι στις ψηφιακές υπηρεσίες θα μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα αφού θα έχουν ανοίξει νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. Είναι επενδύσεις που η Ευρώπη μπορεί να τις καθοδηγήσει κεντρικά.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα που είχα διαβάσει, τα προγράμματα mentoring βοηθάνε πάρα πολύ στην άμβλυνση του brain drain. Δηλαδή, η σύνδεση με έναν άνθρωπο που είναι στο εξωτερικό και έχει φύγει εδώ και χρόνια με κάποιους στο εσωτερικό, με νέους που σκέφτονται να φύγουν, μπορεί να τους βοηθήσει είτε να μην φύγουν είτε στο να διαμορφώσουν ένα πλάνο ζωής, το οποίο θα εστιάζει στην εύρεση ευκαιριών και στη χώρα τους. Αυτό μπορεί να το κάνει το mentoring. Από εκεί και πέρα, για μένα το να φύγεις στο εξωτερικό και να πάρεις την εμπειρία από την Ευρώπη, αλλά να ξαναγυρίσεις, είναι το καλύτερο δυνατό. Γιατί πρέπει η εμπειρία μας να επιστρέφει πίσω στην Ελλάδα, ειδάλλως χάνουμε από κεφάλαιο.

Για το brain drain έχει εφαρμόσει ειδικές πολιτικές η Ευρώπη, μέσω τριών αξόνων. Θεωρώ ότι είναι πολλά αυτά που μπορείς να δώσεις πέρα από τα προαναφερθέντα κίνητρα, για να γυρίσουν οι νέοι. Οι μεγάλοι μισθοί στις υψηλής ειδίκευσης θέσεις και οι ψηφιακές νομάδες είναι δίαυλοι που θα λειτουργήσουν επικουρικά, ώστε οι νέοι να μπορούν να εργάζονται από άλλες πόλεις, βοηθώντας στην καταπολέμηση του brain drain. Βεβαίως, νομίζω ότι όλα ξεκινάνε από το οικονομικό ζήτημα. Οπότε, πέρα από ευρωπαϊκό, είναι και θέμα εθνικό το να υπάρξει μία ενιαία αντιμετώπιση των νέων που εργάζονται σε ίδιους κλάδους.

Όσον αφορά τη στέγαση, βεβαίως είναι εθνικό θέμα το να ξανανοίξουμε τα κλειστά σπίτια, που περιορίζουν την προσφορά και, κατ’ επέκταση, αυξάνουν τις τιμές. Έχουμε πάρα πολλά κλειστά και ερημωμένα σπίτια στην επαρχία και στα νησιά μας. Αυτά τα σπίτια πρέπει να ανοίξουν και να δοθούν σε νέους. Πώς να δοθούν; Με ανακαίνιση, με κίνητρα για να μείνεις εκεί. Δεν είναι ότι τα ανοίγεις και λες πηγαίνετε να μείνετε. Πρέπει να τους προσφέρεις και τις απαιτούμενες υποδομές, ώστε να επιστρέψουν στην επαρχεία. Αυτά προφανώς μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά και στο δημογραφικό ζήτημα. Μεταξύ άλλων, όμως, η άμβλυνση του δημογραφικού απαιτεί και ενίσχυση της μητέρας, μέσω π.χ. φοροαπαλλαγών στη μητέρα που κάνει παιδί, δημιουργία παιδικών σταθμών μέσα στη δουλειά κ.ά., ώστε να της δώσει κίνητρο να ξαναγυρίσει στην εργασία. Άρα, η στέγαση είναι μέσα σε αυτό, καθώς θεωρώ ότι συνδέεται με το δημογραφικό πρόβλημα και το brain drain. Γιατί όταν δε βρίσκεις σπίτι να μείνεις και δεν έχεις τις απολαβές που θα ήθελες, οδηγείσαι προς τη μετανάστευση. Συνεπώς, η Ευρώπη πρέπει να δώσει κίνητρα να επανεκπαιδεύσει τα άτομα στις νέες τεχνολογίες, στα νέα συστήματα και να τους προσφέρει εξειδίκευση. Θέλουμε επανεκπαίδευση που μπορεί να τη δώσει η Ευρώπη και έχει γι’ αυτό τρόπους. Βεβαίως, όλα αυτά πρέπει να γίνουν με χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων που πρέπει να διεκδικήσουν οι Ευρωβουλευτές.

  • Τόσο ο Πρωθυπουργός που έχει θέσει τον πήχη για τη ΝΔ στο 33% όσο και οι ηγέτες των κυριότερων αντιπολιτευτικών κομμάτων που θεωρούν το μήνυμα της επερχόμενης κάλπης ως πιθανή πολιτική αλλαγή, ή νίκη της παράταξή τους, εκφέρουν διφορούμενες απόψεις για την έκβαση των Ευρωεκλογών. Ποιο είναι κατά την άποψη σας το πραγματικό διακύβευμα της 9ης Ιουνίου;

Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών είναι να εκλέξουμε ανθρώπους, οι οποίοι θα μας αντιπροσωπεύουν και θα έχουν την ελληνική φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας και όχι τα συμφέροντα ενός κόμματος ή προσωπικά μικροσυμφέροντα. Το διακύβευμα για μένα είναι να αποφασίσουμε ότι θέλουμε να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι είναι ικανοί και άξιοι να επιδράσουν στην Ευρώπη προς το συμφέρον της Ελλάδας, γιατί όπως είπα προηγουμένως αυτό είναι άκρως σημαντικό σε μια Ευρωβουλή που έχουμε 21 αντιπροσώπους στους 720. Το να πω ότι το διακύβευμα είναι η μία πολιτική ή η άλλη, για μένα δεν είναι σκόπιμο και σίγουρα δεν είναι τα ποσοστά και τα νούμερα. Η ΝΔ φαίνεται ότι θα έχει μια ξεκάθαρη νίκη και από κει πέρα το σημαντικό είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων που θα εκλεγούν.

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά. Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο της Μαρίας-Ωραιοζήλης Κουτσουπιά
  • Η απερχόμενη Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, έκανε λόγο για πιθανή συνεργασία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές. Ποια είναι η γνώμη σας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Όπως έχω ξαναπεί στο παρελθόν, οι Συντηρητικοί και Ακροδεξιοί για μένα έχουν διαφορά. Οι Συντηρητικοί ενδέχεται να περιλαμβάνονται μέσα στο ΕΛΚ, το κόμμα της Λαϊκής Δεξιάς, ενώ οι Ακροδεξιοί δεν περιλαμβάνονται. Δηλαδή, όταν μιλάμε για ακρότητες, σίγουρα δεν είναι κάτι που αγκαλιάζει το ΕΛΚ ή η Νέα Δημοκρατία. Ενδεχομένως, η Ursula von der Leyen αναφερόταν σε αυτούς που εκφράζουν απλά μια πιο συντηρητική τάση, διότι σε καμία περίπτωση η βία, οι γροθιές και οι κλωτσιές δε θα εισέλθουν μέσα στο ΕΛΚ ή μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Είναι κάτι πολύ πιο πέρα από αυτήν. Οπότε, αυτή είναι η δική μου τοποθέτηση στο με τι αρμόζει και τι δεν αρμόζει να συνεργαστούμε.

  • Δεδομένης της εξειδίκευσής σας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ποιες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις θεωρείται επιτακτικές προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθολογική αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης με σεβασμό απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων;

Αυτό αποτελεί ένα θέμα που απαιτεί, εν γένει, μεγάλη ανάλυση και συζήτηση. Αρχικά, πρέπει να θέσουμε πολύ βαριές νομικές εγγυήσεις. Δεν πρέπει να αφήσουμε το θέμα στα χέρια γενικών πολιτικάντηδων. Η Ευρώπη πια θέλει ανθρώπους τεχνοκράτες, που γνωρίζουν τα θέματα για τα οποία συζητάνε, είτε αφορούν ζητήματα εθνικής άμυνας είτε το μεταναστευτικό, είτε την τεχνητή νοημοσύνη, διότι αν δε γνωρίζουν, δεν μπορούν να βάλουν φραγμούς σε προβλήματα όπως οι κυβερνοεπιθέσεις (που είναι νούμερο ένα πρόβλημα αυτήν τη στιγμή και οι ΗΠΑ δέχονται χιλιάδες χτυπήματα), τα deep fake, οι προκαταλήψεις σε ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης, η διαβλητότητα των συστημάτων (κυβερνοεπίθεσεις και διαβλητότητα πάνε παρέα), η παραβίαση της πνευματικής μας ιδιοκτησίας (φτιάχνεις ένα κείμενο ή ένα ποίημα και μεθαύριο μπορείς να το δεις να βγαίνει στο κείμενο ενός άλλου και να το έχει εντάξει σαν να ήταν δικό του, γιατί του το έβγαλε π.χ. το ChatGPT) και η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων (τα οποία επειδή υπάρχει διασύνδεση των δικτύων μεταξύ τους, ενδέχεται να εμφανιστούν σε κάποιον τρίτο, διότι δεν υπάρχουν επαρκείς τοίχοι προστασίας και δεν είναι κλειστό cloud). Οπότε οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί και χρειαζόμαστε το πλαίσιο που έχει ήδη βγει, το ECCAI, με τις εφαρμοστικές του διατάξεις που περιμένουμε να ανακοινωθούν και να συζητηθούν μαζί με το πλαίσιο ευθύνης στην επόμενη Ευρωβουλή, που είναι άκρως τεχνικό, γιατί πρέπει να κατανείμει ένα τεκμήριο ευθύνης.

  • Τι μήνυμα στέλνετε στους εκλογείς της 9ης Ιουνίου και γιατί να σας εμπιστευτούν με μία από τους ψήφους τους;

Το μήνυμά μου στους εκλογείς είναι, πρώτον, να προσέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν. Η μόνη κακή επιλογή είναι αυτή που έκανε ο άλλος για σας. Αυτό είναι σίγουρο. Δεν πρέπει να αφήσετε κανέναν να επιλέγει για σας. Δεύτερον, να βρείτε υποψηφίους που να είναι άνθρωποι με όρεξη να δουλέψουν (και αυτό είναι κάτι που μπορείτε να το διακρίνετε), να έχουν εμπειρία εργασιακή, αλλά και σε διάφορα ευρωπαϊκά ζητήματα, να έχουν τεχνογνωσία στα θέματα που θα συζητηθούν, είτε σε ορισμένα από αυτά είτε σε όλα, και το κυριότερο να σας αντιπροσωπεύουν σε σχέση με αυτά που περιμένετε εσείς να λάβετε από την Ευρώπη. Άρα, ένας υποψήφιος, τον οποίο θα προσλαμβάνατε ως εργαζόμενο, να τον δείτε ως εργοδότες, να τον κρίνετε και είτε να τον προσλάβετε είτε όχι. Συνεπώς, με σοβαρότητα, να κρίνετε και να επιλέξετε αυτόν ή αυτήν που θα σας αντιπροσωπεύει την επόμενη μέρα.

Ευχαριστούμε την κυρία Κουτσουπιά για την ευγενική παραχώρηση της συνέντευξης!

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Μπεκίρη, Αρχισυντάκτρια Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Καλλιόπη Μπεκίρη, Αρχισυντάκτρια Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τομέα της πολιτικής, αφενός της εγχώριας αφετέρου και της εξωτερικής. Μέρος των ενδιαφερόντων της είναι, επίσης, η ενασχόληση με τη ρητορική, ο εθελοντισμός και η δημιουργική γραφή.