31.8 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΤι συνέβη στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης...

Τι συνέβη στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης…


Της Θάλειας Μπίτσα, 

Με τιμώμενη χώρα το εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ), η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου επέστρεψε για ακόμα μία χρονιά στη Θεσσαλονίκη, το τετραήμερο 16-19 Μάϊου. Η συγκεκριμένη έκθεση διοργανώνεται από το 2004, ενώ φέτος κλείνει 20 χρόνια παρουσίας. Αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου σε όλη την Ελλάδα και από τις πιο σημαντικές στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της συμπρωτεύουσας, το HELEXPO. Η διάρκεια της έκθεσης είναι μόλις τέσσερις ημέρες και κάθε χρόνο φιλοξενεί δεκάδες εκδότες, που τους δίνει τη δυνατότητα να πουλήσουν πολλά βιβλία. Ακόμη, στην έκθεση συμμετέχουν πολλοί συγγραφείς κάνοντας ομιλίες ή υπογράφοντας τα έργα τους, ενώ γίνονται και διάφορες εκδηλώσεις.

Όπως γίνεται και κάθε άλλη χρονιά, έτσι και φέτος, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου τίμησε μία χώρα του κόσμου και αυτή όπως αναφέραμε και πιο πάνω είναι το εμιράτο της Σάρτζα. Η Σάρτζα αποτελεί ένα από τα επτά Αραβικά Εμιράτα και είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα αυτών. Αξίζει, ωστόσο, εδώ να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιλογή έλαβε πολλές αρνητικές κριτικές και δημόσια κατακραυγή.

Πηγή Εικόνας: daysofart.gr

Στη φετινή έκθεση η προσέλευση ήταν αρκετά μεγάλη, καθώς την επισκέφτηκαν περίπου 85.000 άτομα! Μικροί και μεγάλοι έσπευσαν να προμηθευτούν βιβλία, να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και τις παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν, να γνωρίσουν τους αγαπημένους τους συγγραφείς από κοντά, καθώς και να αντλήσουν όσες περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες μπορούσαν. Μία από τις πιο σημαντικές θεματικές που είχε φέτος η έκθεση ήταν αυτή για τις γυναίκες στον χώρο του βιβλίου. Σε έναν κόσμο, όπου η πατριαρχία κυριαρχεί, η καταπίεση των γυναικών λαμβάνει χώρα καθημερινά και η γυναίκα συχνά παρουσιάζεται υποδεέστερη στον χώρο εργασίας, είναι λογικό να υπάρχει και ανισότητα και στον χώρο του βιβλίου. Έτσι, έγινε συζήτηση για τις δυσκολίες των γυναικών συγγραφέων να μεγαλουργήσουν στον συγκεκριμένο τομέα και, επίσης, έγινε λόγος για τη γυναικεία καλλιτεχνική και πνευματική παραγωγή, η οποία παρατηρείται ισχνή μέχρι και σήμερα. Αξιοσημείωτο είναι εδώ το ότι στην έκθεση έλαβε μέρος το διεθνές φόρουμ δικτύωσης PublisHerWomen in Publishing.

Μία θεματική που και αυτή σημείωσε επιτυχία ήταν αυτή που αφορούσε τη σχέση του ανθρώπου με τις μηχανές. Τα τελευταία χρόνια το ίντερνετ και η τεχνολογία αποτελούν κομμάτι της ζωής μας και επηρεάζουν την καθημερινότητα μας. Πλέον, με την άνοδο και την εξέλιξη της τεχνολογίας, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και ένα από αυτά είναι η εργασία. Πλέον οι μηχανές έχουν αντικαταστήσει τον άνθρωπο σε πολλές δουλειές. Επομένως, στην έκθεση έγινε λόγος για την τεχνητή νοημοσύνη και πως αυτή έχει επηρεάσει καθοριστικά όλα τα επαγγέλματα που περιστρέφονται γύρω από το βιβλίο.

Γενικότερα, την έκθεση επισκέφτηκαν πολλοί συγγραφείς τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, μας τίμησαν με την παρουσία τους ο πολυβραβευμένος Ιταλός συγγραφέας Fabio Stassi, o Tούρκος μουσικοσυνθέτης Zulfu Livaneli, τέσσερις συγγραφείς που έχουν κερδίσει το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η Κροάτισσα Martina Vidac (2023), η Ολλανδή Marente de Moor (2014), η τσέχικης καταγωγής Bianca Bellová (2017) και ο Ιταλός Giovanni Dozzini (2019) και πολλοί ακόμη αξιόλογοι συγγραφείς. Ωστόσο, η συμμετοχή που τράβηξε την περισσότερη προσοχή ήταν αυτή του Γερμανού Sebastian Fitzek, ενός από τους πιο δημοφιλείς συγγραφείς στον χώρο του ψυχολογικού θρίλερ. Ο Sebastian σε συνεργασία με τις εκδόσεις Διόπτρα, οι οποίες μεταφράζουν και κυκλοφορούν τα βιβλία του στην Ελλάδα, ήρθε το Σάββατο 18 Μαΐου, με σκοπό να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, καθώς και των θαυμαστών του, με τη βοήθεια φυσικά ενός μεταφραστή. Την ομιλία του παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα, ενώ μετά το τέλος αυτής, όταν ο Fitzek ξεκίνησε να υπογράφει βιβλία στο κιόσκι των εκδόσεων Διόπτρα, η αναμονή ήταν τόσο μεγάλη που κάποιοι περίμεναν έως και 2 ώρες!

Πηγή Εικόνας: dioptra.gr

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου είναι μία από τις πιο σημαντικές που πραγματοποιούνται στην πόλη της Θεσσαλονίκης και η συμμετοχή του κόσμου δείχνει ότι μέσα σε μία κοινωνία που είναι πάνω από ένα κινητό, ένα tablet ή έναν υπολογιστή είναι καλό να ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το «κλασικό» βιβλίο και τη λογοτεχνία. Οπότε, αν βρεθείς ποτέ στη Θεσσαλονίκη το τετραήμερο της έκθεσης, μην παραβλέψεις να την επισκεφθείς, γιατί θα είναι μία από τις καλύτερες εμπειρίες που θα βιώσεις στην πανέμορφη αυτή πόλη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, digitalculture.gov.gr, διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάλεια Μπίτσα
Θάλεια Μπίτσα
Γεννήθηκε το 2004 στα Ιωάννινα και σπουδάζει Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μιλά γαλλικά και αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο της αρέσει να ακούει μουσική, να βλέπει ταινίες και να ταξιδεύει.