34.8 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά5 λαχταριστά γλυκά με άρωμα… Γαλλίας!

5 λαχταριστά γλυκά με άρωμα… Γαλλίας!


Της Ματίνας Ναδάλη, 

Μπορεί η γαλλική κουζίνα να φημίζεται για τις εκλεπτυσμένες αλμυρές συνταγές της, αλλά ο κόσμος της γλυκιάς γαστρονομίας της είναι εξίσου ενδιαφέρον και πλούσιος. Από τα κλασικά επιδόρπια που έχουν κατακτήσει τις καρδιές μας με την απλή, αλλά ακαταμάχητη γεύση τους, έως τις πιο σύγχρονες εκδοχές που συνδυάζουν παραδοσιακές συνταγές με μοντέρνες πινελιές, τα γαλλικά γλυκά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γαλλικής κουλτούρας και γαστρονομίας. Ποια είναι, όμως, η προέλευση μερικών από τα πιο διάσημα γλυκά που καθιστούν τη Γαλλία πρωτεύουσα της ζαχαροπλαστικής;

Paris – Brest

Ένας ποδηλατικός αγώνας αντοχής που οργανώθηκε το 1891 με αφετηρία το Παρίσι και τερματισμό την πόλη της Βρέστης, ενέπνευσε τον Γάλλο ζαχαροπλάστη Louis Durand να δημιουργήσει ένα γλυκό με το όνομα Paris – Brest, που προσομοιάζει, στην όψη, τη μορφή μιας ρόδας ποδηλάτου. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία κουλούρα ζύμης choux (όπως αυτή του προφιτερόλ), γεμισμένη με κρέμα πραλίνας και διακοσμημένη με αμύγδαλα φιλέ και άχνη ζάχαρη. Η επιτυχία του Paris – Brest οδήγησε σύντομα στην ενσωμάτωσή του στη γαλλική ζαχαροπλαστική παράδοση, με διάφορες εκδοχές που σερβίρονται ως και σήμερα σε κορυφαία ζαχαροπλαστεία. Ένα από τα πιο διάσημα Paris – Brest είναι αυτό του Jacques Genin, που προσθέτει αποξηραμένα φρούτα και φουντούκια για μια εντυπωσιακή εμφάνιση και μία ακόμη πιο πλούσια γεύση.

Πηγή εικόνας: pixabay.com/ Δικαιώματα χρήσης: blandinejoannic

Éclair

Το éclair είναι ένα μακρύ γαλλικό αρτοπαρασκεύασμα που φτιάχνεται από ζύμη choux, γεμισμένη με κρέμα ζαχαροπλαστικής και βουτηγμένη σε γλάσο φοντάν. Η προέλευση του ονόματός του (éclair σημαίνει κεραυνός στα γαλλικά) παραμένει άγνωστη, με μερικούς να υποστηρίζουν ότι οφείλεται στην ταχύτητα με την οποία καταναλώνεται και άλλους να πιστεύουν ότι αποδίδει τη λάμψη του φωτός από το γυαλιστερό γλάσο με ζαχαρόπαστα. Αυτό που σίγουρα, ωστόσο, ξεχωρίζει το συγκεκριμένο επιδόρπιο είναι η ιδιαίτερη ζύμη του, που φουσκώνει μόνο από τη δράση του ατμού, χωρίς την επίδραση κάποιου διογκωτικού, προσφέροντας στο γλυκό αέρινη υφή και απολαυστική γεύση.

Millefeuille

Το αγαπημένο αυτό γλυκό με τα «χίλια φύλλα» είναι ένα από τα πιο διάσημα επιδόρπια της γαλλικής κουζίνας και συχνά αναφέρεται ως αριστοκρατικό επιδόρπιο, λόγω της υψηλής ποιότητας υλικών και της εκλεπτυσμένης παρουσίασης. Αποτελείται από λεπτά, τραγανά φύλλα σφολιάτας που εναλλάσσονται με στρώσεις κρέμας ζαχαροπλαστικής, αρωματισμένης με βανίλια, αμύγδαλο ή κακάο. Είναι γλυκό, αλλά όχι λiγωτικό, περίπλοκο, χωρίς να είναι υπερβολικό και κατά κάποιο τρόπο ελαφρύ και παραδόξως πλούσιο ταυτόχρονα, πετυχαίνοντας, έτσι, την απόλυτη, γευστική αρμονία. Παρά, λοιπόν, την τεχνική και την υπομονή που απαιτεί η παρασκευή του, το αποτέλεσμα αναμφισβήτητα ανταμείβει με την ανεπανάληπτη γευστική εμπειρία που προσφέρει.

Croissant

Διάφορες αφηγήσεις της ιστορίας του κρουασάν συμφωνούν ότι το αγαπημένο αυτό σφολιατοειδές επιδόρπιο έχει τις ρίζες του στην Αυστρία και, ειδικότερα, στο βορειοευρωπαϊκής προέλευσης ψωμάκι, Kipferl, με το χαρακτηριστικό σχήμα της ημισελήνου. Παρά την αυστριακή καταγωγή του, το συγκεκριμένο γλυκό αποτελεί διαχρονικό σήμα κατατεθέν της γαλλικής ζαχαροπλαστικής παράδοσης –και όχι άδικα. Μετά τη διάδοσή του στη χώρα τους, οι Γάλλοι δεν άργησαν να το ερωτευτούν και να το εντάξουν στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία τους. Έκτοτε, το όνομα «κρουασάν» άρχισε να κυριαρχεί στις ιστορικές καταγραφές και η γαλλική έκδοση της συνταγής, με την τεχνική της αναδίπλωσης του βουτύρου για τη δημιουργία λεπτών στρώσεων ζύμης βουτύρου, επικράτησε της αρχικής αυστριακής.

Creme brulee/ Πηγή εικόνας: pixabay.com/ Δικαιώματα χρήσης: freestocks-photo

Crème brûlée 

Η Crème brûlée, το λαχταριστό επιδόρπιο με την ιδιαίτερη εμφάνιση, χρονολογείται πίσω στα χρόνια του Μεσαίωνα, με διάφορες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά να διεκδικούν την καταγωγή του. Για μία ακόμη φορά, ωστόσο, ο Γάλλοι ζαχαροπλάστες πέτυχαν να εξελίξουν την αρχική συνταγή και να εντάξουν την Crème brûlée στα πλέον χαρακτηριστικά επιδόρπια της γαλλικής γαστρονομίας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία κλασική κρέμα που παρασκευάζεται με κρόκους αυγών, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και βανίλια και ξεχωρίζει για τη σκληρή, καμένη κρούστα ζάχαρης που προσδίδει στο λατρεμένο αυτό γλυκό, τη χαρακτηριστική «καμένη» όψη και καραμελένια γεύση του. Σήμερα, η Crème brûlée έχει εξελιχθεί με δημιουργικότητα και προσφέρεται σε μια ποικιλία από μορφές που ξεφεύγουν από την κλασική εκδοχή και προσφέρουν στους λάτρεις της, εναλλακτικούς τρόπους να την απολαύσουν. Από παγωτό και καφέ, ως donut, cheesecake και cupcake με τη γεύση της αγαπημένης μας «κρέμας», οι πολλαπλές εκδοχές της δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Αυτά είναι μερικά, μόνο, γλυκά για τα οποία είναι ξακουστή η ρομαντική αυτή χώρα, που ακόμα και αν πολλοί έχουν εμπνευστεί από αυτά, μόνο στη Γαλλία συναντά κανείς την αυθεντική, γλυκιά συνταγή. Άλλωστε, το να τρως ένα παραδοσιακό γλυκό στη χώρα που το δημιούργησε ή το εξέλιξε έχει, σίγουρα, άλλη «χάρη»!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Paris-Brest: η ιστορία του αγαπημένου γλυκού των ποδηλατών, Gastronomos.gr, διαθέσιμο εδώ
  • The Delicious History Of The Millefeuille, epicureandculture.com, διαθέσιμο εδώ
  • Éclair History and Characteristics, thespruceeats.com, διαθέσιμο εδώ
  • A Succinct History of the Creme Brûlée: From Predecessors and Origins, to Enduring Popularity, cadburydessertscorner.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ματίνα Ναδάλη
Ματίνα Ναδάλη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2005. Από τον Οκτώβριο του 2023 είναι φοιτήτρια του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, με ιδιαίτερη αγάπη για τα μαθηματικά και την επίλυση προβλημάτων. Έχει πάθος για τα ταξίδια, είναι δίκαιη, φιλόδοξη και εργατική. Στον ελεύθερο της χρόνο, ασχολείται με τη πεζοπορία, τη μαγειρική και τον εθελοντισμό.