25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΒουργαρέλι: Ένα χωριό «διαμάντι» των Τζουμέρκων

Βουργαρέλι: Ένα χωριό «διαμάντι» των Τζουμέρκων


Της Μαρίας Μπαλαούρα,

Μπορεί πολλοί να επιλέγουν διασημότερες περιοχές για να επισκεφθούν, όμως, όσοι αποσκοπούν να επισκεφθούν μέρη ήρεμα, με διαδρομές που στολίζονται από φυσικά στοιχεία, αγνά από τον τουρισμό και ιστορικά χαραγμένα, σίγουρα θα γνωρίζουν πως η καλύτερη επιλογή είναι ένα επαρχιακό χωριό. Τα Τζουμέρκα είναι πασίγνωστα για τη φυσική τους ομορφιά και τα χωριά που κρύβονται μέσα σε αυτή. Χωριά παραδοσιακά, με φιλήσυχους και ευγενικούς ανθρώπους, παραδοσιακές γεύσεις, με έναν άγριο χειμώνα και ένα δροσερό καλοκαίρι, πλούσια σε φυσικά τοπία και ιστορικά μνημεία. Ένα τέτοιο χωριό είναι και το Βουργαρέλι, ένα χωριό έκτασης πέντε χιλιομέτρων, κεντρικά των Τζουμέρκων, που ανήκει στην περιφερειακή ενότητα Άρτας. 

Το γραφικό Βουργαρέλι βρίσκεται σε υψόμετρο 775 μέτρων στις παρυφές των Αθαμανικών Όρων, ανάμεσα στους επιβλητικούς λόφους του Προφήτη Ηλία, ανατολικά και της Ομάλης, δυτικά. Το χωριό μετρά 301 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και, αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό τουριστικά, δέχεται αρκετούς επισκέπτες ετησίως. Κατά την αρχαιότητα, το χωριό άκουγε στο όνομα Αθαμανία, όμως η χρονολογία ίδρυσης του χωριού δεν είναι γνωστή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρονολογηθούν με ακρίβεια τα ερείπια που βρίσκονται στον λόφο Τσιούκας. Το σίγουρο είναι, πως το χωριό υπήρχε ήδη από το 1696, αφού συναντάται στο αρχείο των Βενετών. 

Κόκκινη Εκκλησιά. Πηγή εικόνας: flickr.com/ Δικαιώματα χρήσης: tbocll

Όπως κάθε χωριό στην Ελλάδα, έτσι και το Βουργαρέλι έχει μια πλούσια ιστορία, η οποία έχει αφήσει κληρονομιά μερικά αξιοθαύμαστα μνημεία. Μερικά από αυτά, είναι είναι οι καταπληκτικές του εκκλησίες, όπως η «κόκκινη εκκλησιά» στο Παλαιοχώρι, 3 χιλιόμετρα μακριά, η οποία χρονολογείται το 1281, κατά τα χρόνια βασιλείας του Μιχαήλ Β’ Κομνηνού. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στα Γενέθλια της Θεοτόκου και το όνομά της οφείλεται στους κόκκινους πλίνθους με τους οποίους κατασκευάστηκε. Μία ακόμη εκκλησία είναι αυτή του Αγίου Γεωργίου του 1690, περικυκλωμένη από ένα καταπράσινο δάσος. Εκεί, μάλιστα, στεγάστηκαν τα σχέδια της επανάστασης του 1821, ενώ αποτέλεσε και καταφύγιο των πολεμιστών κατά το 1943. Το Βουργαρέλι έχει μείνει γνωστό στην ιστορία, αφού σε εκείνο το χωριό σημειώθηκε η ήττα του Ομέρ Βρυώνη το 1823. Η περιοχή συνέχισε τις επαναστάσεις το 1854, το 1867 και το 1878, όμως κατάφερε να ενωθεί με τη μητέρα Ελλάδα, μόλις, το 1884. Η κυβέρνηση είχε κάνει προσπάθειες να μετονομάσει το χωριό Δροσοπηγή, όμως οι κάτοικοι δεν το υιοθέτησαν ποτέ, με αποτέλεσμα να παραμένει το όνομα Βουργαρέλι. Στο χωριό βρίσκεται, επίσης, το σπίτι του γιατρού Αναγνώστου, το οποίο αποτέλεσε το αρχηγείο του Ναπολέοντα Ζέρβα το 1943, καθιστώντας το την άτυπη πρωτεύουσα της αντιστασιακής ορεινής Ελλάδας. 

Το Βουργαρέλι διαθέτει διάφορα επισκέψιμα μέρη για να θαυμάσει κανείς την ομορφιά και τη δύναμη της φύσης, όπως τις φυσικές πισίνες του Αχελώου ποταμού, που βρίσκονται μισή ώρα μακριά από το χωριό. Επίσης, στον δρόμο Βουργαρελίου – Αθαμανίου, συναντά κανείς το «Γεφύρι της Μεγάλης Βρύσης», ενώ εξερευνώντας τα καλντερίμια του χωριού και ρωτώντας τους γλυκούς ντόπιους, θα βρει τις λιθόκτιστες βρύσες «Αρχόντω» και «Κρυστάλλω». Σύμφωνα με τον μύθο, όποιος πιει από το δροσερό νερό των πηγών, θα παντρευτεί μια κοπέλα από το Βουργαρέλι. Ακόμα, ένας πανέμορφος και ειδυλλιακός δρόμος γεμάτος έλατα και με συντροφιά τον ποταμό, θα σε οδηγήσει στους μικρούς καταρράκτες οι οποίοι ολοκληρώνουν τα «λουτρά Καπετάνιου». 

Πηγή εικόνας: flickr.com/ Δικαιώματα χρήσης: xara24kef

Αν και κάποιος δεν θα το περίμενε αυτό από ένα ορεινό χωριό της Ελλάδας, στο Βουργαρέλι βρίσκονται αρκετές επιλογές για φαγητό, καφέ και διαμονή, ενώ υπάρχουν και δύο καφετέριες, οι οποίες λειτουργούν και ως μπαρ το βράδυ. Το χωριό είναι γνωστό για τα πεντανόστιμα πιάτα του, όπως τα ραβιόλια γεμιστά με κόκορα, τις ξακουστές ηπειρώτικες πίτες, την πέστροφα με τις συνοδευτικές, σωταρισμένες πατάτες και φυσικά, την προβατίνα, η οποία είναι και η σπεσιαλιτέ της περιοχής. 

Συμπερασματικά, το Βουργαρέλι είναι ένα γραφικό, πολύ όμορφο χωριό, πλούσιο σε ιστορία, φυσικές ομορφιές και ζωή. ‘Όπως και πολλά άλλα χωριά της περιοχής, έτσι κι αυτό έχει τη δική του μαγεία κάθε εποχή του χρόνου. Το φθινόπωρο παρατηρεί κανείς την ομορφιά της φύσης που παίρνει τα πορτοκαλί και καφέ χρώματά της, έτοιμη να υποδεχθεί τον ψυχρό μα ρομαντικό χειμώνα, ο οποίος αργότερα υποδέχεται την άνοιξη, οπόταν το τοπίο λαμβάνει μια ακόμα πιο μαγική παρουσία με την κατάνυξη και την αναγέννηση των πάντων γύρω, ενώ, τέλος, το καλοκαίρι διατηρεί μια ευχάριστη δροσιά και παρέχει μια ιδανική εμπειρία, βουτώντας στα κρύα νερά των καταρρακτών.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Βουργαρέλι: Ένα από τα ωραίοτερα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων, travel.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.